Final Writer 5 HtmlSaku #20, 18.1.1997
Erkki Grenman


L ähes vuoden kehitystyön jälkeen Softwoodilta ilmestyi uusi versio Final Writeristä. Tähän versioon on lisätty enemmän uusia ominaisuuksia kuin mihinkään aikaisempaan päivitykseen. Jokainen lisäys on tehty käyttäjien tahdosta. Uusia ominaisuuksia ovat mm. taulukot, RTF (Rich Text Format), tiedostojen tuonti ja vienti, automaattikorjaus, datatyyppien hyväksikäyttö, muokattavat kirjasinasetukset, HTML-dokumenttien luonti sekä täysi yhteensopivuus uuden Final Writer for Windows 95:n kanssa. Lopputuloksena on todella monipuolinen tekstinkäsittelyohjelma Amigalle. Myös Windows 95:lle on oma versio.

Automaattikorjaus sisältää monta kätevää ominaisuutta. Voit halutessasi valita virkkeet aloitettavaksi automaattisesti isolla kirjaimella. Voit valita myös lauseen alusta toisen ison kirjaimen poistettavaksi. "KIva juttu" on korjattuna "Kiva juttu". Lisäksi voit syöttää ohjelmalle sanoja, jotka usein kirjoitat väärin tai jotka muuten vain esiintyvät tekstissäsi usein. Kätevä ominaisuus, jolla on mahdollisuus helpottaa huomattavasti työskentelyä. Jos vaikkapa haluat kehua kaverillesi, kuinka kätevä tämä "Final Writer Release 5" on ja sama teksti esiintyy monta kertaa, niin syötät automaattikorjaajalle esim. FW5 ja joka kerta, kun tekstissä esiintyy tuo lyhyt "koodi", se korvataan tuolla pidemmällä tekstillä. Kätevää, minä jo suunnittelin käyttäväni tuota ensi talvena jääkiekkojoukkueiden nimissä.

Datatyyppituki on hyvä uusi ominaisuus. Kun tähän asti ohjelma on hyväksynyt vain IFF- ja EPS-formaatin, niin nyt uudet Amigat (OS 3.0+) voivat käyttää hyväkseen niitä datatyyppejä, jotka ovat koneeseen asennettuina (GIF, JPEG, BMP, TIFF ym.).

Uudessa versiossa on nyt mahdollisuus käyttää ASL-valitsimia (ASL = Amiga Standard Library) Final Writerin omien sijaan. ASL-valitsimien hyvistä ominaisuuksista voi mainita mm. liikkumisen kursorinuolilla tiedostonvalitsimessa. Voit myös kirjoittaa alkukirjaimet haluamastasi tiedostosta, ja valitsin menee automaattisesti ensimmäiseen sopivaan tiedostoon. Kun tähän on tottunut jo monissa muissa ohjelmissa, niin ominaisuutta on ehtinyt Final Writeriinkin jo kaivata.

Ehkä kaikkein kysytyin ominaisuus viimeisten kahden vuoden aikana on ollut taulukot. Taulukkojen luonti on nyt helppoa. Kerrot vain mitä haluat, montako riviä ja saraketta. Tekstin lisääminen taulukon soluun on yhtä helppoa kuin muunkin tekstin kirjoittaminen. Voit halutessasi käyttää vaikka joka solussa erilaista, eriväristä ja erikokoista kirjasinta. FW5 käsittelee taulukkoa itsenäisenä objektina, jonka voi asettaa mihin tahansa dokumentissa ja teksti virtaa (flow) automaattisesti sen ympärillä.

Yksi mielenkiintoinen uutuus on RTF-vienti- ja tuontimahdollisuus. RTF on useissa PC- ja Mac-ohjelmissa yleinen tallennusmuoto. Nyt sitä voi tuoda töitä kotiin... Ohjelmalla on nyt mahdollista tehdä myös WWW-sivuja uuden HTML-export-ominaisuuden ansiosta. Taidankin tehdä omaksi ja sukulaisten riemuksi pienen sukuhistorian kuvineen omalle koneelleni.

Ohjelman mukana tulee muutama valmis lomakepohja, joita voit muokata mieleisiksesi tai voit tehdä omia tarpeitasi vastaavat pohjat valmiiksi. Nyt on mahdollista tallentaa useita ohjelma-asetuksia ja valita niistä tarpeiden mukaan sopiva. Paljon on tahdottu myös kirjasinten esilatausta. Määrittelet vain haluamasi kirjasimet uudella kirjasinasetusvalitsimella, ja ne ovat heti alussa käytössäsi ja hankala latausrutiini on historiaa.

Ominaisuudet vaativat lisää muistikapasiteettia koneelta, mikä ei näinä halpojen muistipiirien aikoina haittaa. On vain hyvä, että tehdään uusia tehokkaita ja ajan tasalla pysyviä ohjelmia. Laitteistovaatimukset FW5:lla ovat kiintolevy (eihän tänä päivänä kenellekään riitä pelkkä korppukone) ja WB 2.04 tai uudempi. Datatyyppien hyväksikäyttö vaatii vähintään WB 3.0:n. Muistia tarvitaan vähintään 2,5 megaa, suositeltavaa olisi suurempi määrä.

Lisäksi on monenlaista pientä lisuketta, ja näin on saatu hyvästä ohjelmasta entistä parempi. Kun saat lisäksi 120 outline-kirjasinta, 100 EPS-clipart-kuvaa ja hyvän käsikirjan, niin ei voi muuta kuin suositella ohjelman hankkimista. Vanhoille käyttäjille tarjotaan edullista päivitystä. Minullakin on Amiga Formatin mukana tullut FW4 Lite rekisteröitynä, eikä sen päivitys maksa kuin 29,95 puntaa + postitus ja pakkaus 5 puntaa, eli suomeksi sanottuna noin 250 markkaa.

(Artikkeli on laadittu päivitystarjouksen mukana tulleen esitteen pohjalta. Ohjelmaa ei ole vielä toimitettu, joten en ole vielä käytännössä päässyt sitä kokeilemaan.)

Kuva 1
Kuva 1
Kuva 2
Kuva 2
Kuva 3
Kuva 3

Lopuksi valmistajan yhteystiedot:

Softwood Products Europe
New Street               Englannin puh.  01 773 836 781
Alfreton                            fax  01 773 831 040
Derbyshire                       EMail:  100271.3557@compuserve.com
DE55 7BP
England

HtmlSaku numero 20, © Copyright 1993-1997 Suomen Amiga-käyttäjät ry.