postipalsta
Kirjeitä toimitukselle

Sakussa #20 kirjoitin postipalstalla postimyynnistä ja erityisesti yrityksistä Com 2001 Oy, Hit Games Power Oy ja Web Direct Oy. Com 2001:n yleinen toimintatapa ja häipyminen markkinoilta oli todella härski teko. Em. kolmen yrityksen yhtäläisyyksien vuoksi epäilin kyseessä olevan sama "jatkumo".

Ja jäljethän johtivat sylttytehtaalle: kesän eräässä MTV3:n Verkossa-ohjelmassa oli haastateltavana "Web Direct Finland Oy:n markkinointijohtaja Juha Holtinkoski", Alex Niemistä siteeraten. Holtinkoski oli Com 2001:n toimitusjohtaja, mutta kahden muun yrityksen yhteydessä miehestä ei ole mitään mainintaa. "Markkinointijohtaja" taas on tittelinä yhtä tyhjän kanssa: yrityksestä voi käytännössä lähteä noin vain, jos tilanne jostain syystä alkaa näyttää pahalta.

Tieto vain vahvisti mielipidettäni siitä, että Web Direct - tai miksi nimensä muuttaneekaan taas hetken kuluttua - on sellainen yritys, jonka kanssa minä en aio olla missään tekemisissä, jos vain voin sitä välttää. Yrityksen taustalla on vähän liikaa "perinteitä". Tällaisten keplottelujen valossa yritysten luottotietojen saaminen Internetiin kaikkien ulottuville ei tunnu ollenkaan hassummalta ajatukselta.

Anu Seilonen


Tämä on ensimmäinen kerta, kun kirjoitan näin oikein virallisesti Sakuun. Aloitin Sakun lukemisen vuonna 1994. Tutullemme, joka työskentelee eräässä Suomen suurimmassa kopiokoneyrityksessä, oli töissä annettu firman puolesta MikroBitin numero 2/94. Itse olin lukenut MBittejä "aktiivisesti" jo vuodesta 1987, ja vuosi 1994 oli ensimmäinen vuosi, kun en enää uusinut Bitin kestotilausta. Syynä oli hetkellinen tietokoneharrastuksen laantuminen sekä oman koneeni eli Amigan juttujen jatkuva väheneminen.

Onneksi sain kuitenkin tutultamme Bitin 2/94, jonka sivulta 57 luin Sakusta. Lähetin Tomi Jaskarille kirjekuoren ja levykkeen, kuten lehdessä neuvottiin. Paluupostissa sain Sakun numero 5. Ilo oli suuri monestakin syystä. Lehti oli mielestäni kertakaikkiaan mahtava: niin paljon asiaa pelkästään omasta koneestani ja vieläpä suomeksi. Mielestäni oli ja on mukavaa lukea ns. tavallisten ihmisten kokemuksia heidän ostamistaan/kokemistaan tietokoneisiin liittyvistä asioista. Heihin oli ehkäpä helpompi samastua kuin vaikkapa Jukka Mariniin MikroBitissä. Olin myös iloinen, että Saku oli todellisuutta eikä tarua - isäni näet uskoi, etten enää lähettämääni levykettä olisi nähnyt.

Aikaa kului ja päätin tilata uuden Sakun. Toimin kuten edellisellä kerralla ja jäin odottamaan muistaakseni Saku #7:ää. Sitä sitten odottelin ja lopulta epäilin, ettei Sakua varmaan enää ole olemassakaan. Oli vierähtänyt varmaankin vuosi, ennen kuin postilaatikosta tipahti Saku. Se ei ollut numero 7 tai 8, vaan numero 10. Ohessa tuli kirje, jossa Jaskari valitteli, että oli kiirettä pitänyt. Olin pienoisesta viivytyksestä huolimatta kuitenkin kiitollinen Jaskarille, että hän yleensä lähetti jonkinasteisen vastauksen. Olihan tämä ainakin todiste siitä, että Saku oli yhä hengissä. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Jos hän ei olisi vastannut millään tavalla, en ehkä nykyäänkään lukisi Sakua.

Saku oli noina aikoina ehkäpä ainoita syitä, miksi pysyin uskollisena Amigalle. Luokkamme 11 pojasta peräti 6 oli Amigan käyttäjiä. Loput eivät sitten olleet kiinnostuneita tietokoneista lainkaan. Ajan kuluessa sain havaita, että olin jäämässä ainoaksi amigistiksi. Näinä aikoina sain sitten käsiini juuri tuon Bitin 2/94.

Olen tässä yrittänyt ilmaista kiitollisuuttani kaikille, jotka ovat olleet mukana Sakun toiminnassa tavalla tai toisella. Mielestäni Saku on ainutlaatuinen järjestö ja toivon vilpittömästi, että se jatkaa matkaansa kohti tulevaisuutta. Minulle henkilökohtaisesti Sakun merkitys on vuosien vieriessä ja maapallon pienentyessä vähentynyt, mutta lukijoiden joukossa saattaa olla vielä nykyäänkin henkilöitä, joille se on ainoa tietolähde - kiitos Sakusta.

Seuraavaksi asioita, jotka ovat jääneet vaivaamaan ammoisista numeroista.

1) Mitä tapahtui logokilpailulle? Siitä oli mm. Saku #15:ssä. Ehdotuksia oli lähetetty, ja lähetinpä itsekin niitä muutaman. Valittiinko yhdistykselle koskaan virallista logoa? Jos valittiin, niin mikä se sitten on ja miksi asiasta ei ko. Sakun jälkeen ole mainittu? Jos ei valittu, niin miksi ei? Pidettiinkö kilpailua Internetin kansainvälisillä Amiga-alueilla?

2) Edelliseen kysymykseen osittain liittyen: tehtiinkö ikinä Saku-T-paitoja, mainoksia tai muita oheistuotteita, joista myös oli Saku #15:ssä kirjoitusta? Mielestäni esimerkiksi Saku-T-paita oli hyvä idea. Fiksusti hinnoiteltuna (alle 100 mk) ja tyylikkäästi toteutettuna se kyllä kävisi kaupaksi. Itse sen ainakin ostaisin ja uskon että myös monet muutkin. Näin saataisiin rahavaroja yhdistykselle.

3) Saku #19:ssä oli yhdistyksen hallituksen kokouksesta. Miten kokous meni? Käsiteltävinä aiheina piti olla mm. Sakun ja Finamin yhdistyminen. No, yhdistyivätkö ne? Onko koko Finamia enää olemassa? Mielestäni Suomen kokoisessa maassa ei kannata pitää kahta käyttäjäjärjestöä samalle koneelle, vaan yhdistää voimavarat saman asian puolesta.

4) Entäpä sitten PD-kirjasto. Onko se vielä olemassa? Kuka siitä vastaa? Onko ylläpitäjällä pääsyä Aminetiin, josta saisi tuoreimmat versiot?

5) Onko jäsenmaksulla nykyään konkreettista hyötyä eli saako sillä alennusta enää Broadlineltä tai mistään muualta? Jäsenmaksu pitäisi mielestäni tehdä houkuttelevammaksi esim. tyyliin 60 mk Saku-T-paita + 60 mk jäsenmaksu = 120 mk tai jotain vastaavaa... Organisaatio-otsikon alla lukee uusimmassakin (2/97) Sakussa, että jäsenmaksu on 60 mk VUODEKSI 1996!!! Korjatkaa siihen 1997, niin sen voi joku maksaakin. :)

6) Kuinka Saku aikoo saada uusia jäseniä, kun se on käytännössä lähes täysin pimennossa oleva yhdistys? Eikö olisi paikallaan laittaa vaikkapa jonkinlainen ilmoitus MikroBitin Bittimarkkinoille? Janne Siren saattaisi Bitin toimittajana saada alennusta ilmoituksen hinnasta? Tai miksei tehdä sopimusta AIC-Systemsin kanssa, että jokaisen myytävän uuden Amigan mukana tulee Sakun esittelydisketti tai mainosläpyskä?

7) Lopuksi vielä pikakysymys: missä on Jukka Marin nykyään? Onko miehellä mitään tekemistä enää Amigan kanssa? Lukisiko hän Sakua...

Kun kerran kirjoittamaan rupesin, niin todettakoon vielä, että mielestäni Veli-Matti Vuorensyrjän ehdotus artikkelien palkitsemisesta olisi harkinnan arvoinen. Jos kohtuullisilla palkkioilla saataisiin lisää juttuja lehteen, niin tulisi se ottaa käytäntöön. Se voisi olla tyyliä "äänestäkää lehden paras kirjoitus", tai "äänestäkää vuoden 1997 Sakun paras artikkeli".

Jani Saijos


Kulutinpa tässä aikaani lueskelemalla kaikki Sakut ja mietiskelin samalla, mitä parantamisen varaa lehdessä olisi ja mihin ei tulisi koskea....

Mielestäni Sakussa voitaisiin jatkaa lehden toimittajien ja avustajien esittelyä. Parissa numerossa taisi olla Jannen sekä Esan esittely, mutta siihenhän se taisikin tyssätä(?). Minua kiinnostaisi kovasti, jos Sakussa tehtäisiin esittely henkilöistä, jotka touhuavat Sakun hyväksi. Jopa Klemolasta voisi tehdä esittelyn. (Tosin Sami saattaa vaatimattomana miehenä kieltäytyä kunniasta.) Miksi haluaisin Klemolan esittelyyn? Kaikki Sakunetin keskusteluja seuranneet ovat varmaan huomanneet, kuka siellä loistaa keskeisellä paikalla välistä hieman temperamenttisilla mielipiteillään...

(Sami! Kaikki ei ole turhaa, vaikka niin taannoin väititkin! ;-D )

Sakunetin nodelista oli mukava lisäys, mutta huomasin joissain aiemmissa Sakuissa Sakunetin messuja -palstan, joka lienee siirtynyt historiaan? Ellei näin ole, sitähän voisi käyttää vaikka täytepalstana jatkossakin, jos artikkeleita tulee vähän ja lehdessä vain on tilaa.

Joskus Sakussa mainostettiin yhdistyksen PD-kirjastoa. Onko se enää hengissä ja mitä se tarjoaa? Löytyykö mistään listaa sieltä saatavista tiedostoista? Paljonko kirjaston käyttö maksaa ja miten tulee menetellä, jos sattuisi haluamaan joitakin tiedostoja sieltä itselleen?

Paljonko yhdistyksellä on maksavia jäseniä ja saako jäsenyyden myötä mistään alennuksia ostettaessa Amigan pelejä ja oheislaitteita? Entä saako ohjelmia rekisteröityä yhdistyksen kautta? Saako yhdistyksen kautta hankittua pelejä, ohjelmia taikka oheislaitteita? Saako mitään alennuksia?

Toivoisin Sakuun aina tietoja siitä, mitä Amiga-rintamalla tapahtuu. Lisäksi Sakussa tulisi olla tietoja tärkeistä www-osoitteista amigisteille sekä tietoja ja testejä uusista ohjelmista/laitteista ja niiden saatavuudesta. Jokin firma voisi tehdä näitä testejä ja näin (piilo)mainostaa tuotteitaan. Ennen kaikkea kuitenkin toivoisin, että joku laatisi kattavan katsauksen kuukausittain Amigan kuulumisista jne.

Tiedän kyllä, että Sakun tila on toistaiseksi rajattu yhteen levykkeeseen, mutta eikö voitaisi tarpeen vaatiessa julkaista erikois-Sakua nykyisessä formaatissaan mutta kahden levykkeen versiona, jossa toisella levykkeellä olisi kuvat, äänet yms. ja toisessa artikkelit? Tämä ei aiheuttaisi ongelmia kahden korppuaseman omistajille, mutta tietysti tästä koituisi ongelmia (levykkeen vaihtoja) yhden aseman omistajille. Siihenhän se ideani taitaakin kuivua...

Sitten Sakussa voisi julkistaa ajoittain tietoa siitä, miten A\BOX valmistuu ja millainen mylly siitä tulee. Paljonko siinä on "tehoja"? Onko se AmigaOS-yhteensopiva? Lisäksi tietty sen laajennettavuus yms. kiinnostaa. Samoin kaipaisin Piosin perusteellista esittelyä testeineen. Ja lopuksi jos joku (tai jälleen jokin firma) testaisi PPC-kortit ja toimittaisi esittelyt sekä tulokset Sakuun...

Lopuksi toiveena, että jos päätoimittaja taikka joku muu elektroniikan tuntija ennättää, niin täällähän voisi olla nikkaripalsta tee-se-itse-miehelle. Palstalla voisi olla virittelyjippoja sekä projekteja Amigalle. Ja jos vielä jollakin olisi aikaa niin ohjelmointikurssejakin aloittelijoille saisi olla.

Osaisikohan kukaan kirjoittaa xprSmodem.librarya? Nythän sellaista ei taida olla olemassakaan(?). Jos joku tuollaisen väsäisi, niin se helpottaisi Smodem-protokollan lisäämistä useimpiin terminaali- sekä BBS-ohjelmiin. Jos joku tuntee piston rinnassaan niin yrittämään vain! Tekijä tekisi monelle suuren palveluksen ja pidentäisi monen ohjelman käyttöikää. (Terminaaleillehan on olemassa se smodem13.lha-paketti, mutta tästä eivät purkkisoftat hyödy.)

Tekisikö joku artikkelin Dmodem-protokollasta? Sitä kannattaisi kaikkien käyttää sitä tukevissa purkeissa. Dmodem siirtää reilusti nopeammin ilman virheitä kahteen suuntaan yhtä aikaa ja on kaikin puolin Zmodemia parempi ja luotettavampi. Dmodemia tukevat mm. Amiga Zone, Starpoint sekä Amix BBS, näin muutaman purkin mainitakseni.

Pyysin aikoinaan Jannea (Siren) kirjoittamaan Mikrobittiin artikkelin Amigan pääteohjelmista sekä Amigan ohjelmista. Janne kiitti hyvästä ideasta ja lupaili palata asiaan. Nyt on jo reilu vuosi kulunnut eikä mitään artikkelia ole kuulunnut. Tässäkin olisi jollekin hyvä artikkelin aihe Sakua varten. Minä ainakin haluaisin tietää, mitä pääteohjelmia sekä protokollia on Amigalle tarjolla! Tekisin artikkelin itse, mutta kun ei ole aikaa. Päivisin pitää paimentaa lapsiani, jotka ovat nyt kesäkuussa 4 v 2 kk sekä 4 kk vanhoja. Illalla kun heidät saa nukkumaan, niin siinä onkin sitten itseltä jo puhti poissa ja kello yleensä lähempänä puoltayötä, joten joutunen jättämään testaukset muille. (Tuosta vertailusta kannattaisi tehdä mahdollisimman laaja sekä yksityiskohtainen.)

Lisäksi kun nyt sitten Amigallakin pääsee mukavasti webbailemaan, niin Internet-ohjelmien testit olisivat tervetulleita. Myös käytännön vinkit sekä scriptit mm. pakkereiden käytöstä varmaankin kiinnostaisivat monia amigisteja, joilta pakkereiden käyttö on jäänyt taka-alalle.

Joni Lehto
Sakunet 65:31/1


1. Viime numerossa sanoitte, että Blizzard 603e Power Board tulee saataville 120 Mhz:n prosessorilla, nopeudeltaan 170 MIPS, joka on väärää tai vanhaa tietoa. Blizzard 603e tulee olemaan 175 Mhz ja nopeudeltaan n. 250 MIPS, 5 SPECint95 ja 3.6 SPECfp95. 603e:stä on nopeampikin malli, 603e+, joka on tarkoitettu 040- ja 060-koneille.

Hinnatkin olivat väärin: DEM 699,- / GBP 279,- / USD 399,-. Nykyiset hinnat ovat DM 795,- / GBP 299,- incl. VAT / USD 429 excl. VAT / KAN$ 599,- excl. VAT.

Uusimmat tiedot saa phase 5:n kotisivulla osoitteessa: http://www.phase5.de/.

2. Jos joku haluaa vielä lukea Sakua, kirjoittakaa ihmeessä artikkeleita! Ei niiden mitään Pulitzer-tasoa tarvitse olla. Minun artikkelini kyllä ovat aika... öh.. huonoja, mutta silti. On sitä nyt mukavampi lukea huonoa tekstiä kun olla lukematta ollenkaan.

3. Miten niin Sami Klemolan työ ei ole saanut kiitosta hänen mielestään? Samiahan kiitetään melko usein lukuisista mahtavista artikkeleistaan. Kummallista käytöstä Samilta, jos minulta kysytään. Sääli, taas yksi hyvä kirjoittaja vähemmän.

Squeeze/Exocomps
Joona Pöhö


Toimitus vastaa koskien Blizzardin PPC-turboja:

Edellisen Sakun PowerPC-artikkelit eivät varsinaisesti olleet virheellisiä, vaan ne perustuivat phase5:n omaan lehdistötiedotteeseen helmikuulta 1997 sekä maaliskuussa 1997 www.phase5.de:stä saatuihin tietoihin. Tilanne on sen jälkeen ehtinyt muuttua paljonkin, joten vanhentunutta tieto valitettavasti oli ainakin tämänhetkisen tilanteen valossa. Uutisissa on hieman tarkempaa tietoa PPC-turboista kesäkuun lopun tilanteen mukaan.

Anu Seilonen


Johan on uusimman Sakunkin ilmestymisestä tullut kuluneeksi jonkin aikaa, mutta kommentoinpa nyt kuitenkin, kun en jaksa uuden Sakun odottelemista ilmestyä.

Ensinnäkin ihmetyttää, kuten varmaankin monia muitakin, miksei X-Link jutussa ole mainittu kirjoittajan nimeä? Voinen astua esiin. Ihmettelen suuresti, miten nimeni on voinut jäädä toimitukselta huomaamatta. Ensinnäkin yritin lähettää artikkelin viestinä Amiga Zonelle, mutta ASCII-upload ei kuitenkaan toiminut kunnolla. Jätin kuitenkin Esalle viestin, että kyseinen artikkeli on tiedostossa xlink.txt. Tietenkin olisin voinut kirjoittaa nimeni myös tekstiin, mutta kuitenkin... Voisi siis tarkkailla postiaan hieman tarkemmin. Korvaukseksi voisi vaikkapa laittaa nimen sinne Errata-osastoon, niin saisi ainakin yhden palstan lisää. :)

Sitten hieman vaikeampaan asiaan, lehden ohuuteen. Mielestäni ei ole mitään höytyä julkaista tilannekatsausta viikko ennen lehden ilmestymistä, vaan *vähintään* kuukautta aikaisemmin, oli artikkeleja sitten valmiina tai ei. Tästä hyvänä esimerkkinä viime numero. Kun tilannekatsaus oli julkaistu, tuli monta artikkelia toimitukseen, niin monta kuin ehdittiin kirjoittaa. Näköjään kirjoittajat heräävät vasta kun huomaavat, että juttuja tarvitaan. Jos ei ole katsausta, mistä näkyisi artikkeleiden määrä, on sitä hyvin vaikea arvioida.

Pointtina siis on, että jos kirjoitusinto olisi katsauksen käynnistämänä alkanut kolme viikkoa aikaisemmin kuin se nyt alkoi, voisimme nyt hyvinkin nauttia paljon paksummasta Sakusta. Toivoisin siis, että tästä lähtien vaikkei lehden valmistumisajasta olisi varmuutta, julkaistaisiin tilannekatsaus kuitenkin säännöllisesti ja hyvissä ajoin.

Toinenkin asia loistaa poissaolollaan. Mitenkäs olisi muistakin mikrolehdistä tuttu vakituinen kolumni, jossa vierailevat kirjoittelijat voisivat kertoa mielipiteitään Amigasta, Sakusta, ja miksei, kohtuudella, henkilöistäkin. Jälkimmäisestä vain on hieman huonoja kokemuksia. Joskus aiemmin olen Klemolan kirjoittamia kolumneja Sakussa nähnytkin, joten mikä ettei tuota palstaa herätettäisi uudelleen henkiin? Kolumneja on kokemukseni mukaan huomattavan paljon helpompi kirjoittaa kuin artikkeleita, eli tuosta saataisiin ainakin yksi täyte lehteen.

Postipalstalta pisti silmään Heikki Niemelän artikkelista kohta "en huomannut Sami Klemolan e-mailia". Mitenkäs olisi, jos vastaisuudessa kirjoittajan nimen perään lisättäisiin email-osoite, niin voisi hänelle suoraan lähettää palautetta?

Mitäköhän muuten nykyään tekee henkilö nimeltä Heimo Laukkanen? Ei ole miehestä kuulunut pitkään aikaan mitään. Hauska olisi hänenkin tarinoitaankin vielä lukea, samoin kuin Jannenkin. Ja tällä kertaa vaikkapa ihan Amigaa koskevia kirjoitelmia.

Eipä tässä muuta valiteltavaa sitten oikein olekaan, joten toivotaan etten nyt turhaan ainakaan tätä kirjoittanut.

Valtteri Murto


Ilokseni huomasin uuden Sakun pääseen vihdoin levitykseen, joskin varsin ohuena, mutta kuitenkin. Etenkin Valtteri Murron kirje herätti minussa muutamia ajatuksia ja vastineen poikasia.

Ensinnäkin allekirjoittaneen ja Sami Klemolan välinen keskustelu ties mistä ("I've forgotten what I started fighting for...", taisi joku osuvasti joskus laulaa) sai päättyä ihan ilman viimeistä sanaa minulta. Kuten sinäkin, Valtteri, havaitsit, keskustelulla ei todellakaan enää ollut mitään annettavaa Sakun lukijoille ja mielestäni olemme Samin kanssa henkilötasollakin päässeet yhteisymmärrykseen. Parin kuukauden välein kirjoitetut vastaukset eivät oikeastaan ruokkineet muuta kuin sekaannusta ja unohduksia sillä seurauksella, että taisimme enemmän väitellä pilkuista kuin lauseista joita ne erottelivat.

Toisaalta kun katselen Sakun elinkaarta, voin ainakin itse olla itsestäni varsin ylpeä. Sanoivat muut mitä sanoivat, käytetty työmäärä ja tuhdit lopputulokset antavat minulle ihan riittämiin aihetta katsella tyytyväisin mielin Sakuja siellä numero kympin tienoilla ja todeta: "Minä olen tehnyt osuuteni, nyt on 'nuorempien' vuoro jatkaa." Tämä ei toki tarkoita, että olisin luopumassa Sakun parissa puuhastelusta, mutta päätoimittajana aikansa kutakin.

Enkä yhtään häpeile työtäni MikroBitin parissa. Teen parhaani, että ainakin toistaiseksi viimeinen suomalainen Amigaa yleisesti käsittelevä paperilehti käyttää rajalliset Amiga-sivunsa ajanmukaisesti. Ja kuten kuka tahansa työelämään tutustunut tietää, opiskelujen ohessa tehty työkokemus on todella tärkeää taloudellisen meriittinsä lisäksi myös tulevaisuudessa tarvittavana kokemuspohjana, joten tuskinpa valintani sikälikään ketään ihmetyttää.

Lisäksi uhraan paljon voimavarojani MikroBitin lukijapurkin, MBnetin, Amiga-osaston ylläpitoon. Enpä sanoisi, että MBnetillä on mitään hävettävää varsinaisten Amiga-purkkien rinnalla, kiitos paljolti myös MBnetin aktiivisten Amiga-käyttäjien. Tämä kieliikin siitä, miten monella tavalla kukin voi tehdä osuutensa Suomen pienen mutta pippurisen Amiga-yhteisön eteen. Oli se sitten jonkun purkin puolella, Sakun sivuilla, demopiireissä tai esimerkiksi koulussa - autetaan toisiamme.

Valtteri, olet aivan oikeassa siinä, että meidän amigistien (kirjoitetaan muuten pienellä alkukirjaimella :-) tulee pitää yhtä. Tällaisen asenteen toivoisin näkyvän Sakun sivuilla enemmänkin. PC-vuodatuksia lukiessani tuli mieleeni muistuttaa yhdistyksemme toisen sääntöpykälän alusta:

"Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Amiga-tietouden tuntemusta ja ylläpitää ja kehittää tietokoneharrastusta jäsentensä keskuudessa."

Tuntuu hieman ristiriitaiselta samalla kirjoitella Sakussa PC:stä tyyliin, joka olisi MikroBitin painamana saanut amigistien keskuudessa melkoisia haukkuja. PC on toki varteenotettava vaihtoehto kotimikroksi, mutta emmekös me kuitenkin ole tekemässä tässä Amiga-lehteä? Tai no, jos Amigasta halutaan sanoa että "ei kannata, osta PC", niin kaipa sekin on jäsentemme tietokoneharrastuksen kehittämistä (johonkin suuntaan), mutta tuskin ihan sitä mitä tarkoitimme, kun yhdistyksen säännöt aikanaan perustamiskokouksessa hyväksyimme.

Ja tuskin ihan sitä mitä me ajattelimme jäsenmaksua maksaessamme.

Sakussa on paljon, mistä voimme kaikki olla ylpeitä. Se on meidän, Suomen Amiga-käyttäjien oman uurastuksen tulos. Emme ole saaneet sen tekemisestä rahaa, olemme vain halunneet auttaa toisiamme, näkyä ja kuulua. Mutta kuten Esakin joutui pääkirjoituksessaan valittelemaan, tämä tuntuu ihmisiltä liian helposti unohtuvan.

Tämä on meidän tuotoksemme. Meidän.

Ja kun se unohtuu, Saku on sitä mitä numero 21: paljon tyhjää sisällysluettelossa. Se on edelleen mukavaa luettavaa eikä sen kotiin saaminen puhelinmaksuja enempää maksa, mutta olenko minä ainoa, joka muistaa millainen Saku oli vielä silloin, kun ihmiset jaksoivat kirjoittaa artikkeleita? [Kyllä oikolukija ainakin muistaa... :) -Anu]

Aiheiden puute tuntuu olevan yleinen pulma, mutta ei niitä todellakaan ole niin vaikea keksiä. Aktiivisimpina Saku-aikoinani kirjoitin aina kun iski inspiraatio, ties mistä. Lopputuloksena oli mielestäni varsin onnistunut ja monipuolinen kokoelma juttuja. Jos ei millään tule omia ajatuksia, tässä pari toteuttamisen arvoista ideaa: uusien ilmaisohjelmien testejä (ohjelmia kyllä riittää kaikille testattavaksi), opastusartikkeli aiheesta jossa olet hyvä (demokoodaus, näppäimistön puhdistaminen tai vaikka AmigaShellin komentokehotteen koristeleminen), näkemyksiä siitä millainen Amigasta pitäisi tulla tulevaisuudessa, vinkkejä peleihin, juuri ostamasi lisälaitteen/ohjelman/pelin arvostelu, yms.

Jos jokainen tekee oman pienen osansa, kenenkään ei tarvitse tehdä liikaa. Olen valitettavan tietoinen siitä, että resurssimme ovat hyvin rajallisia, mutta kun ne suunnataan ja jaetaan oikein, saamme edelleen aikaan paljon. Jos et koskaan ole Sakuun kirjoittanut, miksipä et aloittaisi nyt? Tärkeintä on olla oma-aloitteinen. Älä odota, että joku tulee ja pyytää sinulta artikkelia, vaan kehitä aihe, kirjoita siitä ja lähetä lehteen!

Amiga-henkistä ja ennen kaikkea hyvää kesää toivotellen,

Janne Siren

PS. Ja jos nyt ehdit unohtaa antamani artikkeliaiheet siksi että "joku muu kuitenkin kirjoittaa samasta aiheesta", mietipä uudestaan ja ala naputtelemaan juttua. Samasta aiheesta voi ihan hyvin kirjoittaa moni - itse asiassa useampi kirjoitus vain kattaa aiheen tarkemmin ja monipuolisemmin.


Vastaus Murrolle ja Niemelälle

Vastaan saamaani negatiiviseen palautteeseen, minkä olisin mieluusti tehnyt samassa numerossa. Ensiksi oikaisen herra Murtoa siinä, että se yksi Sakuun tullut kehukirje ylisti Ville-Pertti Keinosen C-kurssia eikä minun järjestelmäohjelmointikurssiani. Siitä ei ole lehdessä ollut koskaan mitään palautetta, mikä taitaa sittenkin olla hyvä asia, kun palaute näkyy olevan tuollaista kuin Heikki Niemelä katsoi asialliseksi julkaistavaksi toimittaa.

Keskusteluani Jannen kanssa ei ole seurattava. Sitä paitsi se on jo käyty loppuun Sakunetissä. Ja mehän olemme Jannen kanssa parhaat kaverit... Amigistien tulisi pitää yhtä, mutta se ei ole helppoa. Amigistit Suomessa ovat sekalainen joukko, jota yhdistys ei ole riittävästi onnistunut kokoamaan. Ikiajat jatkunut taisto PC-ihmisiä vastaan poikii varmasti helposti myös sisäisiä kiistoja.

Olen pahoillani, että Miami-artikkelini sisältö jäi häiritsemään. Se ei ollut sen tarkoitus, enkä tarkoittanut myöskään herättää Heikki Niemelän kuvaamia tuntemuksia tietämättömyydestäni. Voitte hengähtää, koska jatkossa asioista perillä olevat ihmiset kirjoittavat artikkelit Sakuun. Artikkelini kuitenkin käsitteli lähinnä juuri Miamia, ja Amigan asiakasohjelmat olivat sivuosassa. Sitä paitsi artikkeli on jo vuoden vanha. Kirjoitusajankohtana AmIRC:iä ei vielä ollut Aminetissä.

Toivon, että vastaisuudessa Sakussa ei julkaista tuollaisia kirjoituksia, jotka apua-kommentteineen alittavat kaikki rimat ja ovat lähinnä parjausta. Yhteystietojani lehdessä ei ole ollut, koska en kuulu Sakun toimitukseen enkä ole vakituinen avustajakaan. Tukipurkkia olen pitänyt, mutta senkin tiedot poistettiin, koska ne eivät jostain syystä olleet koskaan ajan tasalla eikä Kymessä edes ollut tarvetta tukipurkille.

Itse asiassa suljin purkin juuri kokonaan, kun käyttäjät loppuivat. Kymessä modeemin omistavia ei ole eikä kaukopuheluja soiteta kuin Amiga Zoneen. Sen kanssa on mahdotonta kilpailla. Keskityn nyt WWW-palveluihini. Minulla on webissä jalkapallosivut, formulasivut ja vedonlyöntisivut. Aiemmin oli myös BBS:n tukisivu ja softatuotantosivu, mutta ne poistin, kun itse kohteetkin lakkasivat olemasta.

Olen siis lopettanut myös ohjelmien kehittämisen Amigalle. Syynä on sama kuin purkin lopettamiseen: tarvetta ei ole. Sakussa #20 esittelemäni Elina, ominaisuuksiltaan maailman paras etälukuohjelma, on saanut yhteensä nolla käyttäjää. Lukema perustuu rekisteröintikeskuksesta saatuihin tietoihin. Yhteenvetona: olen lopettanut kaikki Amigaan liittyvät toimintoni, koska suomalainen Amiga-yhteisö ei palveluitani tarvitse.

S. Klemola
joutomies


Ongelmia Gentle Eyen kanssa

Jo ennen kuin olin nähnytkään Worms DC:tä, päätin tilata sen Gentle Eyestä. Soitin sinne ja sieltä sanottiin, ettei heillä ole peliä eikä ole varmaa koska tulee. Jätin kuitenkin ennakkotilauksen. Kun Worms DC vihdoin monen viikon odotuksen jälkeen saapui, kaikki näytti lupaavalta: laitoin ykköslevykkeen sisään ja käynnistin asennusohjelman. Ykköslevyke asentui mukisematta. Laitoin kakkoslevykkeen sisään, tuttu kopioinnin "naks naks naks" -ääni kuului, mutta sitten ääni muuttui: "krrrrn, krrrn, nrrn", ja tuttu "Read/write error" -viesti ilmestyi ruutuun.

Noh, kakkoslevyke sisälsi vain sampleja ja ajattelin myöhemmin DiskSalvilla pelastaa ne. Kolmoslevyke sisään, taas alkoi "naks naks naks krrn krrn krrn", ja taas lukuvirhe. Tässä vaihessa kirosanat alkoivat lentelemään. Vielä oli toivoa, DiskSalv esiin ja pelastamaan. Aluksi kaikki näytti taas hyvältä, naksutus alkoi taas, mutta ei, DiskSalv päätti ruveta poistamaan kaikkea mahdollista levykkeeltä.

Nyt otti jo "vähän" aivoon. Soitin Gentle Eyelle, ja he olivat valmiita korvaamaan levykkeet, kunhan lähetän rikkinäiset heille ja maksan nimelliset 6 mk per levy siitä että he lähettävät minulle toimivat levyt. No jo on! Minä maksan 18 mk siitä että saan toimivan pelin, josta olin jo maksanut jo postikuluineen 279 mk. Jo on järkevä käytäntö, eihän 18 mk tietenkään mikään iso raha ole, mutta on se vähän hassua maksaa ylihintaa asiasta jonka pitäisi olla ihan ilmaista (siis se rikkinäisten levykkeiden vaihto).

Juuri minun tuuriani, kaksi kolmesta levykkeestä oli rikki. En kyllä tiedä, onko tämä yleinenkin ongelma Worms DC:n kanssa. Tuskin, tämä on vain minun tuuriani... =)

Tähän mennessä ehjät levykkeet eivät ole tulleet, ja ellei niitä kuulu, niin te kuulette siitä vielä, halusitte tai ette! =)

PS. Jos ihmettelette, miten sitten pystyin kirjottamaan arvostelun kyseisestä pelistä, niin se arvostelemani kappale oli erään kaverini...

Joona Pöhö


Gentle Eye lähetti täsmennystä:

Kuulin juuri JuHoney:ltä, että meistä (Gentle Eye) on tulossa (Sakussa) joku moitekirjelmä.

Kerron taustaa: Joona Pöhö, tilasi Worms - Director's Cut:n 16.4. 22.5 hän tilasi pikkuveljelleen, joka asuu eri osoitteessa pelit NeMaC 4 ja perus-Worms (A500,..). Ensin soitti äiti Pöhö ja neuvoin palauttamaan huonosti toimivat Worms:n disketit, puhuin samassa puhelussa myös (Aleksin kanssa) pelin viasta, myös hänelle neuvoin palautuksen, sekä hän otti myös osoitteemme ylös. Myöhemmin soitti Joona muutama päivä sitten ja neuvoin uudelleen palauttamaan disketit. Levyt eivät vielä tähän päivään ole meille asti tulleet.

Tällaista.
--
Terveisin ('> Boogie/Gentle Eye


Saku pyrkii asiantuntijoiden avulla selvittämään ongelmasi ja vastaamaan palautteeseesi Postipalstan kautta. Voit lähetellä mielipiteitä ja kysymyksiäsi seuraavaan osoitteeseen postitse. Koordinaattorit voivat myös välittää saamaansa palautetta lehteen.

Saku
c/o Esa Heikkinen
Vilhulantie 6 A 6
76850 Naarajärvi

BBS: (015) 348 968 (klo 21-06, viikonloppuisin 24h)
NMT: 0400-677 055
Internet: oh4kju@sci.fi