Tamagotchit, virtuaaliset sydämenvaltaajat
Janne Siren

Japanilaisen Ban Dain (www.bandai.co.jp, yhdysvaltalainen tytäryhtiö www.bandai.com) Tamagotchit löysivät kesäkuussa tiensä vihdoin myös Suomeen. Teknisesti Tamagotchi on pieni, litteä noin 5,4 x 4,5 x 1,8 cm kokoinen keltainen tai lila paristokäyttöinen muovimuna, jossa on kolme nappulaa ja pikkuruinen näyttö. Toisaalta Tamagotchi on virtuaalilemmikki, joka vierailee kyberavaruudessa sijaitsevalta planeetaltaan omistajansa pienessä muovilelussa. Laitteen sisällä asustaa siis "ihan oikea" lemmikki, jota voi helliä ja rakastaa - tai laiminlyödä ja kiduttaa.

Kun Tamagotchiin kytkee ensimmäisen kerran virran, ilmestyy ruudulle pieni muna. Tamagotchi ei ole vielä syntynyt. Omistajan tehtäväksi jää asettaa laitteen kellonaika oikeaksi ja painaa nappulaa hautoakseen lemmikin munasta. Tamagotchi käyttää kellonaikaa ilmeisesti sisäisen rytminsä säätelemiseen, mutta lelu toimii myös kätevänä taskukellona. Noin viisi minuuttia myöhemmin munasta kuoriutuu söpö musta pallukka, ikioma virtuaalilemmikkisi, joka hyppii ruudun laidalta toiselle kaivaten huomiotasi. Lelu piipittää aina kun Tamagotchi tarvitsee omistajansa apua.

Tamagotchi on kuin mikä tahansa lemmikki: se tarvitsee ruokaa, leikkiseuraa, se ulostelee minne sattuu, huonosti koulutettuna se tuittuilee ja hoitamaton sairaus johtaa kuolemaan. Tamagotchi ei tosin varsinaisesti koskaan kuole, se vain palaa kotiplaneetalleen jos sitä kohdellaan huonosti. Poistuneen Tamagotchin tilalle ei sentään tarvitse ostaa uutta lelua, vaan uuden munan hautominen onnistuu napin painalluksella. Omistajalla on käytössään seitsemän toimintoa, joilla lemmikin huomionkipeyttä voidaan hoitaa: ruokinta, valaistus, leikkiminen, lääkitys, jätösten pyyhkiminen, onnellisuuden tarkkailu ja kurinpalautus.

Ruokaa voi jakaa joko päivällisen tai välipalan muodossa, ja valot tulee kytkeä pois päältä Tamagotchin mentyä nukkumaan. Leikittäessä yritetään arvata, kumpaan suuntaan Tamagotchi kääntää päätään. Lemmikki on tyytyväinen, jos omistaja arvaa oikein ja pahoittaa mielensä, jos arvaus menee metsään. Lääkitystä tarvitaan Tamagotchin sairastuessa, jätökset tulee poistaa tarvittaessa ja kurinpalautusta käytetään lemmikin kaivatessa huomiota vaikkei sillä ole nälkä eikä leikkikään huvita. Tamagotchin kehitystä ja mielentilaa voi seurata kurinalaisuus-, nälkäisyys- ja onnellisuusmittareista. Lisäksi Tamagotchin painon ja iän saa näkyviin.

Ajan myötä virtuaalilemmikki kasvaa kuten tavallinenkin lemmikki. Riippuen siitä kuinka hyvin kasvatus on onnistunut, Tamagotchista tulee joko "soma ja onnellinen pikkueläin" tai "epämiellyttävä olento", kuten ohjelappunen kuvailee. Lelu sisältää useita erilaisia ulkomuotoja lemmikille, joten heti ensimmäisellä yrittämällä ei voi nähdä kaikkea. Yhden Tamagotchin elinikä vaihtelee parista päivästä jopa kuukauteen, on ihan omistajan taidoista ja huolenpidosta kiinni, kuinka kauan Tamagotchi elää. Tässä onkin haaste, josta kilpailla kaveripiirissä, kenellä on kärsivällisyyttä elättää Tamagotchia pisimpään...

Tamagotchi maksoi Anttilassa 145 markkaa. Maahantuoja on Agerex Oy, puh. (09) 5607 2690, ja Helsingin seudulla virtuaalilemmikkejä myyvät ainakin Stockmann, Anttila, PopToy, Lelulaatikko, Sokos, Citymarket sekä Ihme ja kumma. Paristot sisältyvät hintaan ja käyttöohjeet ovat suomenkieliset.

Epäilemättä Tamagotchit poikivat kopioita myös tietokoneen ruudulla ja onhan noita lemmikkiohjelmia nähty ennenkin, mutta mikään mikroon sidottu peli ei voi korvata Tamagotchien pientä kokoa ja kannettavuutta. On aivan eri asia huomata oman pienen virtuaalilemmikin kaipaavan huomiota istuessasi auton ratissa liikennevaloissa, kuin katsella jotain spriteä tietokoneen ruudulla - sitten vaan pysähtymään seuraavalle bussipysäkille ja leikkimään lemmikin kanssa. Tai kenties sittenkin olisi ollut parempi jos Tamagotchi toimisi vain Amigan näytöllä...

Sanovat, ettei muovia voi rakastaa. Ehkä niin, mutta suunnattoman hauska seuralainen Tamagotchi on.