Kännykät koetuksella
Janne Sirén

Onko sinun matkapuhelimesi koskaan lentänyt tai vaikkapa sukeltanut?

Matkapuhelinten aiheuttaman säteilyn vaikutuksista ihmisille on keskustelu viimeaikaisten ristiriitaisten tutkimustulosten valossa vilkkaasti, ja aiheellista varmasti onkin, mutta ajatteleeko kukaan kännyköiden hyvinvointia? Noiden elämää helpottavien ja sosiaalista kanssakäymistä edistävien taikalaatikkojen kohtaloita?

Ei oikein siltä vaikuta, kun kuuntelee tarinoita tosielämästä. Saku tutustui amigistien ja vähän muidenkin kännyköiden selviämiskertomuksiin ja totesi, että huonosta kohtelusta huolimatta pikkuruiset piipittäjät jaksavat palvella isäntiään ja emäntiään uupumattomalla tarmolla. Siinä ei paljon korkeat pudotukset tai autonrenkaat haittaa, kun viesti pitää saada perille. Tosin ihan mitä tahansa eivät kännykätkään kestä.

Aina jaloissa

Kännykkä on monessa mukana, joten ei ole kovinkaan suuri ihme, että puhelin löytyy joskus myös kenkien tai vaikkapa auton renkaiden alta. Ihmeellisemmältä tuntuu se, ettei kännykkä välttämättä ole moisesta moksiskaan.

"Olen pudottanut Motorola D170:ni portaista kahdesti alas ja kerran ajanut autolla sen yli. Edelleen toimii, paitsi pienen pieniä naarmuja on kuoren takaosassa." --V.M.

"Tiputin kännyn ravintolassa pöydän alle muutaman jälkeen, ja se olisi jäänyt sinne sen tien ellei kaveri olis astunut sen päälle ja kuullut äänen 'ruts'. Puhelimeen ei tullut mitään vikoja." --J.P.

"Olen nähnyt erään Motorolan, jonka ylitse on ajettu traktorilla. Tosin paikka oli suurinpiirtein peltoa, ettei siihen kovin suurta painoa kohdistunut kun alusta antoi kunnolla periksi. Ja kyllä se ainakin oli ihan vahinko: kännykkä vain putosi vauhdissa ja meni renkaan alle suoraan." --J.R.

Lentäviä esineitä

Kännykkään puhuminen liikenteessä voi olla vaarallista, mutta harvapa tulee ajatelleeksi, kuinka vaarallinen voi olla auton katolle unohtuva kännykkä - niin ohikulkijoille kuin puhelimelle itselleen. Tosin välillä vaikuttaa siltä, että kännykkä kestää ihan mitä vain.

"Unohdin Nokia 2110:n auton katolle ja kiihdytin vauhdin kuutostiellä sataankahteenkymppiin. Tässä vaiheessa huomaan peilistä kun auton perässä tullut toinen auto äkillisesti väistää mystistä mustaa lentävää esinettä. Ei ollut mitään nahkakoteloita suojana. Akku vain lähti irti. Hyvin peuhaa vieläkin..." --M.S.

"Laitoin prätkää entisen duunini autohallissa, mistä sammuivat valot kesken kaiken. Känny ja hylsy-räikkäavain olivat auton katolla. Pimeässä laitoin auton valot päälle, jotta näin siivota tavarat pois. Sitten sitä lähdinkin jo ulos sieltä ja ensimmäinen tiukka (hidas) mutka oikealle pudotti räikän, ja suoralla kiihdyttäessä kuului kännykkäkin putoavan. Ei muuta kuin U-käännös ja etsimään tavaroita. Känny ja akku olivat keskellä tietä, onneksi ei muuta liikennettä just silloin. Kännystä oli yksi akun pidike poikki, mutta vielä pysyy akku kiinni ja puhelin toimii." --S.J.

"Kaverin isä ajoi Lappeenrannasta Kouvolaan kännykkä auton katolla, eikä se tippunut." --R.S.

"Nokia 1611 on kyllä kestävä. Kaveri demonstroi viime kesänä radioamatöörileirillä kännykkänsä kestävyyttä. Hän soitti radio-hamiin (leirin aikana toiminut paikallisradio) suoraan lähetykseen ja kysyi, haluavatko kuulla miltä kuulostaa kun kännykkä lentää. Ja sitten tempaisi puhelimensa matkaan kuin moukarin, tehden samalla uuden pituusennätyksen puhelimen heitossa. Radiossa kuului vain sellainen suih-suih-viuh-vuuiiiuuh...kops, kun tuuli ujelteli mikrofonissa ja puhelin sai maakontaktin. Tämä nyt vain oli eräs niistä lievimmistä esimerkeistä joita ao. kaveri on puhelimellaan tehnyt. Eräs enkka oli ulosheitto asfaltille liikkuvasta autosta." --E.H.

Osui ja upposi

Vesi ja lumi ovat kännykälle vieraita elementtejä, mutta silti puhelin joutuu joskus niiden kanssa tekemisiin. Kosteus on usein fataalia, mutta ihmeselviytymisiäkin sattuu.

"Motorolan valmistama GSM-puhelin Flare, jonka omistan, on pudotettu/heitetty lukemattomia kertoja, kärsinyt huolimattoman rekkamiehen käsittelystä vuositolkulla ja saanut mukavasti ylivirtaa dataporttiinsa (laturissa oli ilmeisesti hieman liian iso sulake, savutti mukavasti). Kyseinen puhelin on myös kärsinyt täyden pesuohjelman astianpesukoneessa, mikä on kait jo jotain kun Nokian puhelimet tilttaavat kuulemma jo vesisateessa. Toimii muuten edelleen, tosin akkuun pitäisi vaihtaa kohta sisus kun ei tahdo enää pitää virtaa." --V.K.

"Erään sukulaiseni kännykkä tippui epähuomiossa lumihankeen ja unohtui sinne muutamaksi tunniksi. Puhelin toimi, mutta näyttö piti vaihtaa." --J.S.

"Nokia 6110 suojapussilla kestää ainakin autopesun - tippui betonilattialle pesun aikana ja joutui painepesurihyökkäsen kohteeksi. Toimii vielä!" --K.L.

"Kerran sattui siivotessa autotallia että kännykkä, Panasonic G400, sattui tipahtamaan suht korkealta ämpäriin, joka tietenkin oli täynnä saippuavettä... Känny vain äkkiä pois, akku irti ja pieni sipasu hihalla ja akku takasin niin puhelin toimi taas kuin uusi." --E.W.

"Kaverilla tippu kännykkä vessanpönttöön huomaamatta ja... Ei ollut edes oma kännykkä. Puhelin kuoli." --T.O.

"Kaverille kävi niin, että kun se laski mökillä koskea kevätjäissä niin puhelin tippui koskeen. Sillä oli Nokia 5110 taskussa kahdessa muovipussissa, mutta silti sinne pääsi vettä ja puhelimesta lähti henki. Kaveri ei sentään hukkunut..." --J.P.

"Ystäväni sai ylioppilaslahjaksi uuden Nokian 6150:n. Samana iltana ravintolan vessassa käydessään sattui puhelin soimaan, ja seuranneen hätiköinnin seurauksena puhelin putosi laariin ja hajosi." --V.M.

Vaaralliset vyökotelot

Vyökotelot tuntuvat ainakin noin päältäpäin varsin turvallisilta kännykän kuljettamiseen. Vyökotelon käyttökelpoisuus heikkenee kuitenkin huomattavasti sen käyttäjän ollessa sopivasti sekaisin, kuten saimme kuulla.

"Eka kännykkäni, Nokia 3110, ehti syksyllä 1997 vain parin viikon ikään ennenkuin se eräänä iltana hylkäsi minut yhdessä vaakamallisen vyökoteloni kanssa ollessani "sopivasti" humalassa bussimatkalla. Sen kohtaloksi jäi jäädä jonkun tossun alle.

Seuraava kännykkäni, myöskin 3110, viihtyi kanssani aina 6.12.1998 asti, jolloin sekin liittoutui samaisen vyökotelon kanssa (jonka olin saanut takaisin) ja todennäköisesti jättäytyi seurastani käydessäni "asioilla" kävelymatkalla kotiin ravintolasta.

Kolmen kuukauden tauon jälkeen ostin Nokia 5110:n, mutta vaakamalliset vyökotelot unohdan." --S.J.

Eikä siinä vielä kaikki?

Siinäpä seuraavan sukupolven kännykänkäyttäjillä ihmettelemistä, kun kuvapuhelinyhteys lähettää dataa saippuavesiämpäristä tai kuutostien ilmatilasta. Vaan onko sinun kännykällesi sattunut jotain vielä oudompaa? Miksipä et viihdyttäisi meitä kaikkia tarinallasi lähettämällä se Saku-lehden postipalstalle!

Palaute on kerätty pääasiassa DOT:n Amiga-postituslistan sekä #amigafin-IRC-kanavan kautta. Kommenttien kieliasua on muokattu hieman. Kiitos kaikille osallistuneille!