Elvyttäessämme Suomen Amiga-käyttäjät ry:tä keväällä 1997 aloitin keskustelun yhdistyksen "uskottavuudesta". Tällä trenditermillä tarkoitin sellaisen toimintatason ylläpitämistä, että yhdistyksestä välittyy ulospäin toimiva ja luotettava kuva. Tähän tavoitteeseen pääseminen ei ollut kovin helppoa, kun vuoden 1996 vuosikokous oli jäänyt pitämättä ja Saku-lehtikin oli koomassa. Ryhdyimme kuitenkin porukalla työhön ja loppu on historiaa.

Uskon, että Suomen Amiga-käyttäjät ry:n yhdistyskuva on tällä hetkellä hyvinkin uskottava paitsi jäsen- ja käyttäjäkunnan piirissä, myös kotimaisten ja jopa ulkomaisten Amiga-alan yritysten silmissä. Olemme toki aivan oikeutetusti harrastelijaorganisaation maineessa, koska sellainen kiistatta olemmekin, mutta yhdistyksen saavutuksia arvostetaan ja meidät tunnetaan hyvin Suomen amigistien keskuudessa ja hieman ulkomaillakin.

Kun tämä merkkipaalu on saavutettu, on aika avata laajempi keskustelu tuon uskottavuuden ylläpitämisestä eli "jatkuvuudesta". Kevään aikana on käynyt yhä ilmeisemmäksi, että lähes nykyisessä kokoonpanossaan jo kohta kaksi vuotta palvellut hallitus alkaa väsyä. Eipä ihme, sillä osa jäsenistä on ollut mukana yhdistyksen perustamisesta lähtien ja yhdistysaktiviteetti on viime vuosina ollut huipussaan. Huoleni on, kuinka jatkuvuus toteutuu hallituksen uusiutuessa.

Jatkuvuuden eteen on kulissien takana tehty perustyötä alusta saakka, enemmän tai vähemmän tietoisesti. Olemme keränneet melkoisen määrän tietoa yhdistyksen kokouspöytäkirjoihin ja -muistioihin, jotka ovat kaikkien nähtävillä Saku-lehdessä ja yhdistyksen kotisivuilla. Lisäksi Suomen Amiga-käyttäjien unionin ja Suomen Amiga-käyttäjät ry:n julkaisema materiaali on arkistoitu pian toisen painoksensa saavalle Saku-rompulle. Kerätty informaatio on kullanarvoista jatkuvuuden kannalta, ja siihen tutustumista suosittelen uuden hallituksen ensimmäiseksi kotitehtäväksi.

Suomen Amiga-käyttäjät ry:n istuva hallitus aikoo esittää yhdistyksen vuosikokouksessa elokuussa uutta hallitusta, joka todennäköisesti tulee muodostumaan viidestä-kuudesta nykyisen hallituksen jäsenestä, ja loput ovat uusia nimiä. Hallituksen valitseminen on tietysti vuosikokouksen eli jäsenkunnan tehtävä, mutta pyrimme tekemään ennakkotyötä toimivan ratkaisun ehdottamiseksi.

Itse en tule asettumaan ehdolle seuraavaan hallitukseen. Tein valintani toisaalta henkilökohtaisten kiireiden vuoksi, mutta myös edistääkseni yhdistyksen jatkuvuutta. Todellinen jatkuvuus nimittäin vaatii sitä, että yhdistys pystyy jatkamaan uskottavaa toimintaansa, vaikka henkilöt vaihtuvat. Harteilleni on kertynyt siinä määrin mittava kokoelma yhdistysvastuuta, että päätin keventää taakkaani syksyllä.

Kun otetaan huomioon hallituksen todennäköisesti jatkavien jäsenten väsymys, voidaan todeta edessämme olevan todellisen haasteen. Pelkkä kerätty tieto ja kokemus kun ei riitä uskottavan yhdistystoiminnan ylläpitämiseen, tarvitaan myös henkilöitä hyödyntämään tarmokkaasti tuota tietoa ja kokemusta. Yhdistyksen aktiviteetti tuskin voi jatkua nykyisellä tasollaan tai nousussa pelkkien vanhojen kasvojen voimin.

Ensisijaisen tärkeää on ylläpitää yhdistyksen perusfunktiot: kirjanpito ja vuosikokoukset. Näiden toiminta tulee taata, sillä ne ovat sääntöjemme edellyttämät yhdistystoiminnan ja samalla uskottavuuden peruspilarit. Toiseksi on tärkeää jatkaa yhdistyksen tarkoituksen toteuttamista, eli "edistää Amiga-tietouden tuntemusta ja ylläpitää ja kehittää tietokoneharrastusta" jäsenten keskuudessa.

Hallitukseen tarvitaan henkilöitä, jotka jaksavat potkia tiimiä eteenpäin työläissäkin tehtävissä, mutta samalla osaavat arvioida töitä tehtäessä niiden realistisuutta ja vaikutuksia - muistanemme esimerkiksi Saku-lehden taannoisen kooman syyt: toimiva konsepti korvattiin Amphibialla, jota ei edes ollut aloitettu koodaamaan. Hallituksen täytyy tiedostaa rajoituksensa ja oppia elämään niiden kanssa siten, että saadaan uutta aikaan samalla kun hoidetaan sovitut hommat aikataulun puitteissa.

Ennen kaikkea hallituksen täytyy ymmärtää luottamustehtävänsä tuoma vastuu. Hallitus vastaa yhdistyksen toiminnasta jäsenkunnalle, eikä tehtyä sitoumusta pidä lyödä leikiksi. Sovitut tehtävät tulee hoitaa kunnolla ja loppuun, ja jos niiden toteuttaminen osoittautuu vaikeaksi tai mahdottomaksi, tulee ongelma tuoda muun tiimin tietoisuuteen, ja muiden täytyy venyä auttamaan tehtävien suorittamiseksi. Vastuu täytyy ottaa vakavasti, muuten tehdyn työn arvo hiipuu nopeasti.

Ironista kyllä, vaikka esitin huolestuneisuuteni Saku-lehden tulevaisuudesta vuosikatsauksessani tammikuussa, täytyy nyt todeta tämän perinteikkään lehtemme täyttävän jatkuvuuden tuntomerkit yhdistystoiminnassamme parhaiten. Olemme käyneet läpi, laskentatavasta riippuen, neljästä kuuteen päätoimittajan vaihdosta, ja kerta toisensa jälkeen olemme mielestäni onnistuneet viemään tehtävän vaatimaa tietotaitoa paremmin eteenpäin.

Myös Saku-lehden vakituinen avustajakaarti on uusiutunut kiitettävästi, ja lukijoista koostuva kirjoittelijajoukko on sekin jatkuvassa muutoksen tilassa. Tämä uusiutuminen on kuitenkin osoittanut tuovansa mukanaan myös epävakaisuutta, jolloin vahva ja tehtävänsä vakavasti ottava päätoimittaja on tullut tarpeeseen. Yksikin ihminen pystyy tekemään ihmeitä vähällä vaivalla, jos vastaanotettu vastuutehtävä vain otetaan riittävän vakavasti. Sama pätee hallitukseen.

Vuosi 2000 tulee olemaan murroskohta sekä Amigalle että yhdistyksellemme. Vuodenvaihteen pitäisi tuoda mukanaan täysin uusi Amiga-tietokone ja sen menestyksestä tai menestyksen puutteesta riippumatta vanhan Amigan merkitys tullee vähenemään. Yhdistyksen Saku 99 -tapahtuma syyskuussa saattaa hyvinkin olla viimeinen lajiaan, jos markkinat muuttavat merkittävästi kokoaan tai luonnettaan ensi vuoden aikana. Saku 2000 voi olla täysin erilainen. Toisaalta, ilman uutta verta hallituksessa ensi vuoden tapahtuma voi jäädä tyystin haaveeksi.

Mistä löytyisi uusi dynaaminen tiimi viemään Suomen Amiga-käyttäjät ry. kunnialla 2000-luvulle? Tulen toimimaan aktiivisesti uuden hallituksen löytämisessä ja opastamisessa tarkoituksenani jakaa keräämääni kokemusta yhdistyksen uusille edustajille. Samoin tulevat toivottavasti auttamaan myös muut yhdistyksen aktiivihenkilöt. Mikäli vastuutehtävien uusjako onnistuu, jaksanevat vanhatkin aktiivit jatkaa yhdistyksen tukemista ja mahdollisesti taas palata hallitukseen tulevina vuosina.

Mikäli olet kiinnostunut yhdistyksen hallitukseen liittymisestä, ilmoittele itsestäsi ja taidoistasi allekirjoittaneelle sähköpostitse. Uusi hallitus valitaan Suomen Amiga-käyttäjät ry:n vuosikokouksessa elokuussa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Sinulla on toki oikeus asettua ehdolle myös vasta kokouksessa. Saku 99 -tapahtuma on vielä vanhan hallituksen heiniä, mutta jos sinulla on voimia työskennellä yhdistyksen hyväksi tulevaisuudessa, ota yhteyttä.

* * *

Kiersin kesäkuussa Suomea junalla ja pysähtelin leirintäalueille telttailemaan. Seisahduin Parkanoon, Kesälahdelle, Joensuuhun, Pieksämäelle, Ouluun, Kokkolaan, Kalajoelle, Hämeenlinnaan, Tampereelle ja Kemijärvelle. VR:n kesätarjousta, Lomapassia suosittelen lämpimästi: edulliseen hintaan voi kuukauden aikana matkustaa kolmena tai seitsemänä päivänä vapaasti, ja yksi matkustuspäivä kattaa yhden päivän ja molemmat sitä ympäröivät yöt. Tarjous on voimassa elokuulle.

Rentouttava lomareissu teki tutuksi kotimaata, jonka maantietoni ikävä kyllä oli päässyt pahasti ruostumaan. Matkan suunnittelu ja toteuttaminen teki tutuksi monta sellaista paikkaa, jotka olivat aikaisemmin olleet vain nimiä siellä jossain, "keskellä ei mitään". Kotiin palattuani välähti mieleeni ajatus, että Suomen Amiga-käyttäjät ry. on ottanut harteilleen melkoisen tehtävän pyrkiessään tukemaan Amiga-käyttäjiä koko maassa.

Muualla maailmassahan Amiga-käyttäjäryhmät ovat usein keskittyneet johonkin kaupunkiin ja sen lähialueeseen. Suomen vähäisen väkiluvun huomioiden valitsemamme toimintamalli on tietysti järkevä, ja Internetiä sopii kiittää siitä, että yhteydenpito onnistuu nykyisin vaivatta. Ei tarvitse vaivautua puhelimeen, postitoimistoon tai junaan, kun pitäisi välittää tietoa eri puolille Suomea.

Vastaanottaisin kuitenkin mielelläni palautetta siitä, miten voisimme paremmin huomioida alueelliset erot. Vaikka pitäjästä toiseen kierätävä Saku 99 -bussi tai varjotapahtumat ovatkin nykyiset resurssit huomioiden mahdollisuuksien ulkopuolella, uskoisin että keskustelun avaaminen aiheesta voisi tuoda esille mielenkiintoisia näkökulmia. Samalla se voisi rohkaista pienempien paikkakuntien amigisteja toteuttamaan ajatuksia yhdessä, ehkäpä yhdistyksen tukemina.

* * *

Pidemmän tähtäimen pohdiskeluista huolimatta lähitulevaisuudessa Suomen Amiga-käyttäjät ry:n Saku 99 -tapahtuma lähestyy vääjäämättä, ja siitä näyttää muodostuvan melkoinen Amiga-tapaus. Uskon, että pystymme tarjoamaan vieläkin viime vuoden Saku 98:ia mielenkiintoisemman kokonaisuuden. Päivä on 4. syyskuuta ja paikka tiedekeskus Heureka Vantaalla, Helsingin kupeessa. Luvassa on sen verran runsaasti nähtävää, että mukaan kannattaa tulla kauempaakin. Lue lisää lehden Ajankohtaiset-osastosta.

Muistakaa ottaa osaa myös Suomen Amiga-käyttäjät ry:n lukijakyselyyn, johon voitte vastata kätevästi yhdistyksen kotisivuilla (batman.jytol.fi/~saku/ tai tzimmola.tky.hut.fi/saku/) tai tämän lehden mukana toimitetulla lomakkeella. Voittajien kesken arvotaan palkintoja, mutta niitäkin kiinnostavampaa tulee olemaan nähdä, millaiseksi muodostuu kyselyn tulosten viitoittama kuva suomalaisesta amigistista. Osallistu!

Kesäterveisin,
Janne Sirén

* * *

Janne Sirén on Suomen Amiga-käyttäjät ry:n varapuheenjohtaja, tapahtumavastaava, CD-ROM-koostaja ja webmaster. Hän on toiminut lisäksi Saku-lehden päätoimittajana. Jannen tavoittaa sähköpostitse osoitteesta siren@mikrobitti.fi tai puhelimitse numerosta 050 522 3690.