RemAPollo
Jarmo Piippo

Apollo 1240 tai 1260-kiihdytinkortin omistaja on tähän asti saanut katsella kateudesta sammakonvihreänä, kun Blizzard-turbojen omistajat ovat käyttäneet koneissaan kiintolevyltä ladattavaa Kickstart-ROM-imagea Blizkick-ohjelman avulla. Blizkick ei toimi Apollon kanssa, ja kaikki muutkin kokeilemani soft-kickerit kaatoivat koneeni välittömästi, joten olin jo luopunut toivosta saada A500:aan aikoinaan ostamani OS 3.1 -paketin KS-ROM käyttöön uuteen koneeseeni.

Viime keväänä Aminetissä seikkaillessani löysin vihdoin uuden ohjelman nimeltä RemAPollo, joka lupasi tehdä tuon taikatempun ja lisäksi paljon muutakin tuiki tarpeellista. Suhtauduin tulokkaaseen kuitenkin pienellä varauksella, vaikka se lupasikin kuun ja tähdet taivaalta, sillä dokumenttiensa mukaan sen kehittely oli yhä beta-asteella. Pelko oli kuitenkin turhaa, RemAPollo piti lupauksensa ja koneessani on nyt kaikilta osin mallia 3.1 oleva käyttöjärjestelmä.

RemAPollo on nimensä mukaisesti tarkoitettu ainoastaan Apollon turbojen kanssa käytettäväksi ja vain 68040- tai 68060-prosessoreille. Käytössäni on versio 0.975, joka julkaistiin tammikuussa. Hiukan myöhemmin ilmestynyttä uudempaa 0.993:a en ole jostakin syystä saanut toimimaan, vaikka asensin sen ohjeiden mukaisesti ja poistin vanhan version kokonaan kokeilun ajaksi. Vanhalla versiollakin kyllä pärjää ainakin toistaiseksi. Ainoa tarvitsemani lisätoiminto uudessa versiossa olisi mahdollisuus ladata muistiin Kickstartin remappauksen yhteydessä muitakin muistinvaraisia ohjelmia.

Startup remonttiin

RemAPollon asennus vaatii järjestelmätiedostojen muuttelua ja ehkä joidenkin aiemmin asennettujen patchien poistamista käytöstä, joten asennus on tehtävä käsin. Shell-komentojen ja käyttöjärjestelmän tunteminen on siis valitettavasti pakollista!

Kaikkein ensimmäisenä on korjattava 68040/68060.libraryn sisältämä ikävä MMU:n alustukseen liittyvä bugi. Korjaus tapahtuu ajamalla RemAPollo-paketin sisältämä ohjelma patch, joka muuttaa hakemistossa LIBS: olevaa libraryä. Ennen patchin ajoa kannattaa tehdä alkuperäisestä librarystä varmuuskopio.

Seuraavaksi kopioidaan tiedostot RemAPollo, DRAP ja Reset c-hakemistoon ja lisätään tekstieditorin avulla s-hakemiston Startup-Sequence-tiedostoon kaksi riviä SetPatch-käskyn molemmin puolin. Tee ennen muutoksia varmuuskopio myös Startup-Sequencesta, mieluiten eri nimellä samaan hakemistoon.

c:RemAPollo DEVS:Kickstart3.1 QUIET;oltava ensimmäinen rivi!
c:SetPatch QUIET;tämä on ennestään..
c:DRAP;oltava heti SetPatchin jälkeen!

Parametri DEVS:Kickstart3.1 tarkoittaa Kickstart-ROM-imagetiedoston hakupolkua ja nimeä. Ellei imagea ole käytettävissä, voi parametrin jättää pois, jolloin ohjelma vain kopioi koneen omilla ROM-piireillä olevan Kickstartin nopeaan Fast-muistiin. Halutessaan voi myös lisätä RemAPollo-komennolle parametrin MAC, jolloin ohjelma varaa muistin alusta tyhjää tilaa Mac-emulaattorin (Shapeshifter tai Fusion) käyttöön. Sen jälkeen Mac-emulaattoria varten ei enää tarvita erillistä PrepareEmul-apuohjelmaa.

Ennen koneen resetointia on ehkä vielä poistettava käytöstä Oxyron Patcher, sillä ainakaan minun aikoinaan ostamani versio ei ole yhteensopiva RemAPollon kanssa. OxyPatcherista on olemassa epävirallinen paranneltu versio 3.14, mutta itse en ole sitä vielä mistään löytänyt. Toinen hankaluuksia aiheuttava patchi on FBlit, joka kannattaa myös poistaa käytöstä.

Tämän jälkeen koneen voi resetoida, mutta ensimmäisellä kerralla sitä ei kannata tehdä näppäimistöltä kuten normaalisti, vaan ajamalla shellissä RemAPollo-paketin mukana tullut komento reset, option HARD kera. Tällöin kaikki muistissa olevat ohjelmat ja patchit unohtuvat, koska execbase nollautuu, joten resetointi vastaa koneen kylmäkäynnistystä. Koneen käynnistyttyä tarkista Version-komennolla shellissä, että uusi Kickstart on todella käytössä. Jos kone ei käynnisty normaalisti vaan kaatuu, sammuta virta ja käynnistä kone boot-valikosta ilman Startup-Sequencea ja palauta shellissä alkuperäinen Startup-Sequence varmuuskopiosta takaisin käyttöön.

Patchin kestäviä patcheja

Viime syksynä hankkimani Power Flyer EIDE-ohjain ja Professional File System 2 (PFS2) mullistivat käsitykseni IDE-kiintolevyjen suorituskyvystä, mutta miten tuo voimakaksikko mahtaa suhtautua RemAPollon muuttelemaan koneeseen? Tyynen rauhallisesti onneksi, sillä ainoa ilmennyt omituisuus liittyy koneen resetointiin. Jos koneen resetoi näppäimistöltä ja käynnistää ilman Startup-Sequencea, tiedostojärjestelmä ei enää löydäkään kaikkia tiedostoja kiintolevyiltä vaan antaa virheilmoituksia "Read attempt outside partition".

Ongelmasta pääsee eroon resetoimalla koneen komennolla reset HARD, jonka jälkeen shelliin käynnistäminen boot-valikosta toimii täysin normaalisti. Tavallisen resetoinnin ilman boot-valikkoon menoa voi tietysti tehdä kuten ennenkin näppäimistöltä, ongelma koskee siis ainoastaan boot-valikkoa. Sitä en ole tutkinut, johtuvatko virheilmoitukset Power Flyerin ajurista (ATA3.driver) vai PFS2:sta. Molemmista saattaisi olla olemassa myös uudemmat versiot, joilla ongelma ehkä poistuisi kokonaan, mutta en ole niitä ehtinyt yrittää metsästää.

Muita patcheja ja hackeja ei koneeseeni juurikaan ole asennettuna, sillä pidän toiminnan luotettavuutta ensiarvoisen tärkeänä, eikä Chip-muistiakaan ole tuhlattavaksi asti tässä nolon vanhentuneessa AGA-koneparassa. Edellä mainittujen lisäksi seuraavat ohjelmat ovat olleet koko ajan käytössä eivätkä ole aiheuttaneet ongelmia RemAPollon kanssa: AutoFile, ClickToFront, ModePro, ffppatch, cmq060, NoClick ja newwpa8.

Käyttämäni Kickstart 3.1 -image on versio 40.63, ja se on toiminut hyvin A1200:ssani, vaikka se kuuluukin A500/A2000:lle tarkoitettuun OS 3.1 -pakettiin. [Toim.huom.: A500/A2000:n ROMeista puuttuu tuki A1200:n PCMCIA-väylälle, joten siihen kytketyt laitteet eivät toimi kyseisten ROM-imageiden kanssa.] RemAPollon kanssa olisi kuitenkin suositeltavaa käyttää KS 40.68:aa, ja aion sen itsekin hankkia kunhan ehdin. A4000:lle tarkoitettujen OS 3.1 -pakettien Kickstart-piirejä versioltaan 40.7x RemAPollo ei tue lainkaan, eikä myöskään vanhoja 256 kt:n piirejä. Viimeksi mainittu olisikin täysin turhaa, sillä KS 1.3 ei ole 060-yhteensopiva. Lisäksi on huomattava, että RemAPollo toimii vain tietyillä 68040/68060.libraryn versioilla. Lisätietoja kannattaa lueskella ennen asentamista RemAPollon omista ohjeista, tämä oli vain pintapuolinen katsaus muutamiin ohjelman tärkeimpiin ominaisuuksiin.

RemAPollo on saatavissa Aminetistä, util/boot/RemAPollo.lha (30 kt). Käyttöjärjestelmän päivityspaketteja ja -osia saa Amiga-jälleenmyyjiltä. Suomen Amiga-jälleenmyyjien yhteystiedot löydät tämän Sakun Jälleenmyyjät-artikkelista.

RemAPollo

Tekijä:Mikolaj Calusinski, Puola
Hinta:Ohjelma on freewarea
Vaatii:Amiga 1200, Apollo 1240 tai 1260-kiihdytinkortti, jossa on toimiva MMU ja Fast-tyyppistä muistia, Commodoren 68040.library versio 37.10 tai 37.30, tai Apollon 68060.library versio 60.10
Testattu:Amiga 1200, Apollo 1260 68060/50 MHz, 32 Mt

Kirjoittajan tavoittaa sähköpostitse osoitteesta jpiippo@ratol.fi tai Sakunetistä nimellä Jarmo Piippo.