Amiga ja vuosi 2000
Janne Sirén

Kovasti hypetetty, kauan kaivattu ja pelätty vuosituhannen vaihde lähestyy uhkaavasti. Joidenkin odotus päättyy, vuosisatoja vanhat shampanjat kaivetaan kellareista ja juhlat alkavat, toiset kohtaavat pelkonsa pakenemalla korpimetsiin. Enemmistö ostanee pari rakettia tavallista enemmän ja räpsäisee muutaman valokuvan. Suuntasitpa sitten kulkusi kaupungille tai kesämökin perunakellariin, voit varsin huoletta jättää Amigasi päälle - sen kello pyörähtää todennäköisesti aivan kiltisti uudelle vuosituhannelle. Muutama asia aiheesta on kuitenkin hyvä tietää.

Mikämikä-ongelma?

Vuosi 2000 aiheuttaa päänvaivaa sellaisille tietokonejärjestelmille, jotka pitävät kirjaa päivämäärän vuosiluvusta vain kahdella numerolla. Tällöin vuosiluvut 1900 ja 2000 näyttävät täsmälleen samalta, eli vuodelta 00. Loppu hoituu terveellä järjellä, mutta mikäli tietokonetta ei ole ohjelmoitu ymmärtämään tätä näennäistä itsestäänselvyyttä, lopputulos voi olla arvaamaton.

Eniten ongelmasta kärsivät PC-laitteistot, sillä niitä ei alun perin ollut lainkaan suunniteltu vuosituhannen vaihdetta silmälläpitäen. Amigan käyttöjärjestelmä on alusta saakka ymmärtänyt pitää kirjaa päivämääristä hieman kaukonäköisemmin. AmigaOS nimittäin laskee sekunteja vuoden 1978 alusta ja menee laskuissaan sekaisin osin vuonna 2046 ja lopullisesti vasta alkuvuodesta 2114, jolloin käyttöjärjestelmä palaa vuoteen 1978.

Vaikka Amiga porskuttaakin varsin hyvin vuonna 2000, saattavat PC-laitteiden ja kodinkoneiden seonneet kellot häiritä Amiga-käyttäjää siinä missä muitakin. Emme kuitenkaan edes yritä pelastaa koko maailmaa tällä artikkelilla, vaan keskitymme tarkastelemaan ongelmaa vain ja ainoastaan Amigan käytön kannalta. Artikkelin lopusta löydät kuitenkin muutamia yleishyödyllisiä linkkivinkkejä.

Mahdollisia pikkuharmeja

Täysin puhtain paperein ei Amigakaan selviä vuosituhannen vaihtumisesta, sillä sen emolevyillä ja laajennuskorteilla olevien paristovarmennettujen kellojen RTC-piirit ovat samaa kamaa kuin muissakin laitteissa, ja ne tallentavat vuosiluvusta vain kaksi numeroa. Onneksi AmigaOS osaa päätellä missä vuodessa mennään, lukuunottamatta aivan ensimmäisiä versioita.

Käyttöjärjestelmän versiot 1.2 ja 1.3 (lukuunottamatta Amiga 3000:n mukana toimitettua 1.3-versiota) sisältävät bugin SetClock-ohjelmassa, joka lataa kellonajan paristovarmennetusta kellosta. Vanha SetClock nimittäin päättelee vuosina 2000-2078, että ollaan vuodessa 1978, ja vuonna 2079 se siirtyy vuoteen 1979. Ongelma on korjattu myöhemmissä SetClockin versioissa ja vanhakin yksilö on päivitettävissä Amigan kotisivuilta löytyvällä korjauspaketilla. Tosin vuoden 2077 jälkeen palataan taas vuoteen 1978.

Älä päivitä SetClockia, jos paristovarmennettu kellosi käyttää jotain omaa erikoisversiotaan siitä. Tämä on todennäköistä, jos paristovarmennettu kellosi on liitetty hiiri- tai näppäimistöliitäntään.

Pieni puute on myös AmigaOS-versioiden 3.0 ja 3.1 mukana toimitetussa version-komennossa, joka tulostaessaan ohjelman valmistuspäivämäärää lisää ohjelmassa ilmoitettuun, tavallisesti kaksinumeroiseen vuosilukuun arvon 1900. Vuonna 2000 valmistuneen ohjelman pitäisi sisältää vuosiluku 100, mikä voi aiheuttaa sekaannusta, etenkin kun aikaisemmat version-komennon versiot tulostavat suoraan ohjelman ilmoittaman vuosiluvun. Korjattu version-komento löytyy Amigan kotisivuilta.

Epäselvyyksiä voivat aiheuttaa myös muut tilanteet, joissa Amiga näennäisesti käsittelee vuosilukua vain kahdella numerolla. Tällaisia tilanteita ovat mm. päivämäärän asettaminen AmigaDOSin date-komennolla tai AmigaOS:n alkuperäisellä Preferences-ohjelmalla. Tällöin Amiga tulkitsee vuodet 00-77 vuosiksi 2000-2077 ja vuodet 78-99 vuosiksi 1978-1999, joten tältä osin varsinaisilta ongelmilta vältytään vuoden 2077 loppuun saakka.

Se suuri mutta

AmigaOS:n osalta mahdolliset ongelmat ovat siis varsin pieniä ja helposti korjattavissa; todellisiin vaikeuksiin törmätään vasta seuraavan vuosisadan loppupuolella ja siihenhän on vielä aikaa. Ennen kuin huokaiset helpotuksesta ja asetat kellosi hälyttämään Y2.05K:n merkiksi viidenkymmenen vuoden päähän, on syytä kuitenkin vielä tarkastella muita Amigasi suojissa majailevia ohjelmia.

Vaikka käyttöjärjestelmä selviääkin vuosituhannen vaihteesta, sen alaisuudessa toimivat ohjelmat eivät välttämättä ole yhtä onnekkaita. AmigaOS tarjoaa ulkopuolisille ohjelmille yhtäläiset edellytykset päivämäärän laskemiseen kuin itselleen, mutta tätä mahdollisuutta on vuosien saatossa hyödynnetty vaihtelevalla menestyksellä.

Ohjelmoijasta ja käytetystä ohjelmointiympäristöstä riippuen voi ohjelma reagoida vuosituhannen vaihteeseen monella eri tavalla. Odottaa sopii paitsi paluita vuoteen 1900, myös täysin absurdin oloisia vuosilukuja, kuten vuosi 19100. Jälkimmäinen vuosiluku muodostuu, kun ohjelma olettaa vuosiluvun kahden ensimmäisen numeron olevan 19 ja laskee sitten vuosiluvun loppunumerot sellaisella algoritmilla, joka palauttaa vuonna 2000 vuosiluvun 100 (ainakin DICE/C 2.07.56:n C-standardikirjastot käyttävät tällaista algoritmia).

Seonneiden tulosteiden lisäksi ohjelmat ja niiden käyttämä data voivat kärsiä muista päivämääräongelmista aiheutuvista toimintahäiriöistä. Nämä pulmat voivat olla harmittomia tai hyvinkin vakavia, ja niitä on mahdoton yleispätevästi ennustaa. Kaupallisten ohjelmien valmistajat saattavat tarjota lisäinformaatiota kotisivuillaan tai päivityspakettien muodossa, mutta varsinkin vanhempien ohjelmien kohdalla ainoaksi vaihtoehdoksi saattaa jäädä kokeileminen.

Varaudu jo ennalta

Vuosituhannen vaihtumiseen kannattaa varautua etukäteen. Ensinnäkin edellä mainitut käyttöjärjestelmäpäivitykset ja muut mahdolliset päivitykset kannattaa hankkia ja asentaa. Toisekseen on suositeltavaa varmuuskopioida kaikki kriittinen tieto siltä varalta, että vuosituhannen vaihteen ohjelmille aiheuttamat toimintahäiriöt onnistuisivat tuhoamaan jotain tärkeää.

Hyvä idea voi olla myös tutkia ennakkoon ja hallitusti, millaisia vaikutuksia vuosituhannen vaihtumisella on ohjelmistojesi toimintaan. Kun olet ensin asentanut saatavilla olevat päivitykset ja ottanut tarpeelliset varmuuskopiot, aseta koneen päivämäärä vuoden 2000 puolelle ja kokeile, miten ohjelmat reagoivat.

Kannattaa varmuudeksi testata myös paristovarmennetun kellon toiminta vuosituhannen vaihteessa. Aseta tietokoneen päivämääräksi 31.12.1999 ja kellonajaksi 23.59, sammuta koneesta virta pariksi minuutiksi ja tarkista sitten, onko päivämäärä siirtynyt asianmukaisesti 2000-luvun puolelle. Jos ei, ongelma korjaantuu todennäköisesti asentamalla edellä mainittu SetClock-päivitys. Jos sekään ei auta, voidaan yrittää vaihtaa koko paristovarmennettu kello, mikäli se on lisäkortilla.

Jos havaitset ongelmien olevan ylitsepääsemättömiä, voit tietysti harkita Amigan päivämäärän siirtämistä kymmenen-kaksikymmentä vuotta taaksepäin. Menneiden kaipuu saa ihan uuden merkityksen, mutta ainakin se on varma tapa pitää ohjelmat käynnissä, jos mikään muu ei auta.

Jäämme odottelemaan

Todellisia käytännön ongelmia on siis aivan mahdoton ennustaa ja kuten antamistamme vihjeistä voi päätellä, tulemme aivan varmasti törmäämään päiväykseen ja vuosilukuun liittyviin ongelmiin paitsi vuosituhannen vaihteessa, myös seuraavien vuosikymmenten aikana. Väistämättä edessämme on taas yksi ongelmavyyhti lisää, eikä Amigankaan käyttäjä todennäköisesti tule siltä täysin välttymään.

Lähetelkää ihmeessä kokemuksianne tämän aiheen tiimoilta Saku-lehteen, sekä hyvässä että pahassa, niin voimme kertoa ongelmista ja ratkaisuista muillekin. Mielenkiintoista olisi myös kuulla yksittäisiä tarinoita mahdollisista seonneista videolaitteista ja vastaavista, vaikka epäilemättä sellaisia juttuja onkin koko media pullollaan puolen vuoden kuluttua.

Lisätietoa yykaakoo-ongelmasta löytyy Internetistä: Amigan kotisivuilla on yksityiskohtainen selostus AmigaOS:n päiväyksen käsittelystä sekä päivitystiedostoja osoitteessa www.amiga.com/diary/developers/y2k.html. Yleispätevää infoa vuoden 2000 aiheuttamista ongelmista kannattaa puolestaan etsiä osoitteista www.year2000.com (englanniksi) ja www.hut.fi/~jpatokal/y2k/ (suomeksi).