Saku 99:n aikoihin Internetissä nousi esille kuulopuheita, joiden mukaan Suomen pitkäaikaisin Amiga-jälleenmyyjä Broadline olisi muka lopettamassa Amiga-huoltoaan. Totta on, että Broadline on julkisuudessa pitänyt pientä hiljaiseloa eikä ehtinyt osallistumaan Saku 99:ään, mutta että lopettamassa? Eihän nyt sentään. Päätoimittaja Anu Seilonen pyysi Broadlinen Seppo Virtasta kertomaan Suomen amigisteille hieman yrityksen toiminnasta ja tämänhetkisestä tilanteesta.
Aluksi kiitän vielä erikseen siitä, että Amiga-yhteisö kokee toimintamme näin tärkeäksi. Yritän antaa mahdollisimman selvän tilannekatsauksen. Aloitetaanpa vaikka taustatiedoista.
Perustin Broadline Oy:n vuonna 1986. Oltuani erilaisissa ammattivideotekniikan myynti-, suunnittelu- ja projektijohtotehtävissä vuodesta 1973 lähtien, perustin oman yrityksen, jonka tehtävänä oli oikeastaan jatkaa samaa toimintaa, jota siihen mennessä olin tehnyt. Asiakaskunnan pääosan muodostivat Yleisradiosta ja MTV:stä lähtien erilaiset tv-tuotantoa ja kaapeli-tv-toimintaa harrastavat yritykset. Ajatus yrityksen nimelle oli seuraava slogan: Broadcast Quality Product Line eli Broadline Oy.
Ammattivideolaitekauppa vaatii hyvää teknistä tuntemusta, mutta sen lisäksi tarvitaan muita teknisiä palveluita, kuten huolto ja kalibroinnit yms. Nämä tehtävät edellyttävät myös erikoislaitteita. Olikin käytännöllistä ostaa näitä palveluita toiselta yritykseltä, joka oli erikoistunut huoltoon. Vanha tuttavani Hannu Immonen, jolla oli taustanaan pitkä ura MTV:n palveluksessa, harjoitti alan huoltotoimintaa Vantaan Tikkurilassa, ja oli luonnollista tehdä yhteistyötä hänen kanssaan. Broadline ryhtyi tuomaan Suomeen ammattivideon testilaitteita amerikkalaiselta Magni Corporationilta.
Magni kehitti Amiga 2000 -malliin sopivan "Genlock"-kortin, jonka vuoksi ryhdyin tutkimaan, miten tätä tuotetta voidaan käyttää ammattivideosovelluksiin. Kävi ilmi, että tällaisella A2000 + Magni -kokoonpanolla voitiin tehdä videotuotantoa kuten tekstitystä, piirtämistä, animaatiota, efektejä ym. sellaiseen hintaan, joka oli suorastaan naurettavan edullinen muihin vastaaviin videotuotteisiin verrattuna. Tällöin Broadlinen myyntituotteeksi tuli myös Amiga, mutta vain A2000, ei A500. Kun samalla ystäväni Hannu Immonen toimi myös aivan sattumalta PCI-Datan valtuuttamana Amiga-huoltona, oli taaskin luonnollista, että mahdolliset Amiga-huoltotehtävät tehtiin Tikkurilassa.
Ryhdyimme harkitsemaan yhteistyön syventämistä ja päädyimme siihen tulokseen, että kumpikin osapuoli säilyttää oman yrityksensä edelleen olemassa, mutta yhteisiä asioita varten perustettiin entisten rinnalle uusi yritys, joka sai nimen Broadware Oy. Broadline Oy säilytti sopimuksensa ulkomaisten toimittajien kanssa, jatkoi tehtäväänsä laitteiden maahantuojana ja jatkoi myös edelleen myyntitoimintaa ns. ammattiasiakkaille, mutta muutti toimintansa yhteisiin tiloihin Vantaan Tikkurilaan Koisotielle. Entinen osoite, Vanha Porvoontie, jäi edelleen käyttöön liikepostia varten, sillä siellä on toimistotila, jota tosin käytetään vain iltaisin, koska se on asuintontillani.
Tänä päivänä Broadline Oy toimii edelleen. Videotuotteet ovat päähuomion kohteena, ja tuomme edelleen joitakin Amiga-tuotteita Suomeen. On mahdollista, että Broadline toimittaa myös Amiga-tuotteita suoraan asiakkaille, mutta normaalisti Broadline myy tuomansa tuotteet Broadwarelle, joka toimittaa ne edelleen ns. tavallisille Amiga-käyttäjille. Tämä sisäinen myynti on käytännössä vain kirjanpidollinen toimenpide, sillä hintamme ovat keskenään samat ja toimimme samassa toimitilassa saman puhelinkeskuksen yhteydessä.
Kun Amiga International aloitti toimintansa, tehtiin sopimus, jonka mukaan Broadware Oy otti vastuulleen uusien Amigoiden takuuhuoltotehtävät. Kaikkien suomalaisten kauppiaiden myymät Amiga 1200:t ja A4000T:t takuuhuolletaan täällä. Huhut huollon loppumisesta eivät pidä paikkaansa. Syytä huhuihin on kenties antanut tieto, että pitkäaikainen työntekijämme Marco Rautiainen erosi palveluksestamme elokuussa. Järvenpääläisenä hän on nyt töissä kotikunnassaan. On myös tunnustettava, että Amigaan liittyvä kaupankäynti ja huoltopalvelujen määrä on oleellisesti vähentynyt viime aikoina. Kuriositeetin vuoksi sanottakoon, että paraikaa huollossamme on kuusi Amigaa korjattavana tai päivitettävänä.
Amigan oheislaitekauppaa on kiusannut tuotteiden erittäin huono saatavuus. Toimitusajat ovat venyneet viikoista kuukausiin ja pahimmissa tapauksissa joitain tuotteita ei saada lainkaan. Onneksi olemme onnistuneet hankkimaan kuitenkin tärkeimmät varaosat, joten suurimmilta ongelmilta on vielä vältytty, mutta palvelukykymme on selvästi heikentynyt. Varsinkin tunnettujen saksalaistoimittajien taholta on jouduttu kärsimään jatkuvista virhetiedoista ja viiveistä mm. toimitusaikalupauksiin nähden.
Miksi emme osallistuneet Saku 99:ään? Jos muistan oikein, varoittelin Janne Siréniä siitä, että jäänemme pois. Päätös osallistumisesta tehtiin kuitenkin aivan viime hetkellä. Syitä oli monta. Marcon lähtö tuli lyhyellä varoitusajalla, minkä vuoksi hänen tehtäviään jaettiin muiden kesken. Käytännössä Saku 99 -järjestelyt, jos niitä tulisi, jäivät omalle vastuulleni. Jouduin aluksi pidennetylle viikonloppumatkalle Berliiniin, International Funkausstellung -tapahtumaan, jonka yhteydessä pidettiin neuvotteluja lähiajan videotuoteuutuksien lanseerauksesta.
Meillä on ollut viime vuoden syksystä saakka käynnissä hyvin tärkeä Mac-ohjelmaprojekti, joka on pitkäaikaisen kumppanimme Ultimatte Corporationin tuote. Sen suhteen tehtiin merkittävä päätös viime kuun vaihteessa, minkä vuoksi meidän tuli nopeasti ajaa tämä projekti alas Suomessa, jotta välttyisimme suurilta kustannuksilta. Asia ehdittiin hoitaa ja kaikki sen osalta sujui hyvin.
Seuraavaksi tuli valmistautua vuoden tärkeimpään videotapahtumaan Euroopassa. Lähdin 9.9. International Broadcast Conventioniin Amsterdamiin, josta palasin sunnuntaiyönä. Viikonloppumenot ovat vielä jatkuneet. Nämä ohjelmat tiedossani jouduin jättämään tuon Saku 99 -lauantain asiat väliin, koska seuraavana sunnuntaina olin yksityisasioiden vuoksi Heinolassa. Vielä eräs harmittava asia oli se, että mitään oleellista uutta emme olisi voineet Sakussa esittää.
Amiga-tuotevalikoima on myllerrysten kourissa. Emme voi edes luvata, että voimme toimittaa hinnastossa olevia tuotteita, sillä toimitusepävarmuus on fakta. Jotain on kuitenkin varastossakin... Seuraavaksi kuitenkin odotamme, että voisimme lokakuussa toimittaa AmigaOS 3.5 -paketteja. Vaikka tulokset näyttävät vaatimattomilta, pyrimme kuitenkin hoitamaan asioita kulissien takanakin. Eräs vaikeimmista asioista nykyään on saada palvelua laitevalmistajilta yleensä. Vastaukset esim. teknisiin kysymyksiin ovat kiven alla, samoin toimitusennusteet eivät siedä päivänvaloa. Kulttuuriero Suomen ja muun Euroopan kaupan välillä on suuri.
Jatkamisemme Amiga-ympäristössä perustuu siihen, että haluamme edelleen palvella erityisesti ns. kanta-ammattiasiakkaita ja, jos kannattavuus sallii, niin tietenkin kaikkia muitakin. Jos asiakkaita riittää, yritämme jatkaa edelleen, mutta jos kysyntä kuihtuu niin pieneksi, että Amiga poistuu ohjelmasta, niin siitä varmasti tiedotamme.