[ Ajankohtaiset ] [ Sivukartta ]

Mitä uusi Amiga Inc. oikeastaan tekee?
Janne Sirén <siren@mikrobitti.fi>

Vaikka oma innostukseni Amigan mahdollisuuksiin tulevaisuudessa ottikin jokseenkin fataalin iskun Gatewayn sekoilujen myötä - sitä kun jaksaa innostua uudelleen vain niin monta kertaa - olen seurannut toisella silmällä Bill McEwenin luotsaaman uuden Amiga Inc.:n puuhia. PR on ollut paikoin aika karmeaa, mutta innostusta heillä jaksaa riittää.

Olen monien muiden lailla lukenut kaikki ne sekalaiset lehdistötiedotteet, kuullut Taosta ja nähnyt sen demokuvia, mutta uskon, etten ole ainoa, jolle on jäänyt epäselväksi, mitä itse Amiga Inc. oikein tekee. Viime kuukausien aikana palapeli on kuitenkin alkanut saada tunnistettavissa olevaa muotoa, ja myös Amigan osuus kuviossa alkaa valjeta.

Taas se Operating Environment
Käsite "Amiga Operating Environment" lienee useimmille tuttu jo Gatewayn ajoilta, ensinhän se kuultiin Jim Collasin suusta. Tosin täytyy muistaa, että Collasin hittipuheet kirjoitti, kas kas, tuolloinen Amigan markkinointimies Bill McEwen. Collasin Amiga OE oli kuitenkin teknisesti eri juttu: se perustui Jeff Schindlerin, Allan Havemosen ja muun silloisen tiimin Javan, Jinin yms. päälle rakentamaan Amiga Objects -arkkitehtuuriin. Konsepti taas vastasi tavallaan nykyistä: kaikkien digitaalisten laitteiden saumaton yhteispeli.

Tähän tähtää myös uuden Amigan järjestelmä. Olemme kuitenkin kuulleet vähemmän laitteiden yhteispelistä, Collasiltahan muistamme ne kuuluisat esimerkit television hallinnasta kämmenmikrolla tai kotitelkkarin kanavan vaihtamisesta Japanista saakka, ja enemmän ohjelmistojen skaalautuvuudesta. Uusi Amiga OE on käyttöjärjestelmä tai käyttöympäristö. Sitä voidaan ajaa myös jonkin toisen käyttöjärjestelmän päällä, jolla samoja ohjelmia voidaan ajaa laitteistosta riippumatta.

Skaalautuvuus ja ohjelmien ajo eri ympäristöissä muistetaan myös Collasin ajoilta, olihan tuolloinkin Java kuvioissa. Silloin ratkaisu nojasi kuitenkin vahvasti Linuxiin, ja muitakin eroja oli havaittavissa. Uuden Amigan järjestelmä perustuu englantilaisen Tao Groupin Intent-järjestelmään, joka on Amiga OE:ssä nimetty Amiga Foundation Layeriksi. Todennäköisesti uuteen suunnitelmaan kuuluu myös edellä mainitun kaltaisia digitaalisen yhdentymisen piirteitä, mutta toistaiseksi niistä on kuultu vähän.

Uudelleennimetty Intent
Yksinkertaistaen uusi Amiga aikoo tuoda markkinoille uuden AmigaOS-käyttöjärjestelmän tai Amiga OE -käyttöympäristön, miten sitä nyt sitten haluaakaan kutsua. Tämä on käytännössä Taon Intent pakattuna uusiin kuoriin, ja se toimii tällä hetkellä noin 14 eri prosessorilla (mm. x86 ja PowerPC, mutta 680x0 ei kuulu näihin Motorolan toiveesta, Motorola kun on yksi Taon sijoittajista ja haluaa vanhasta prosessorisarjasta eroon).

Intent sisältää ns. virtuaaliprosessorin, jolle ohjelmat tehdään. "Kaikki" ohjelmat toimivat "kaikilla" laitteilla, matkapuhelimesta palvelimeen. Käytännössä laitteiden erilaiset resurssit asettavat rajoituksia, mutta esimerkiksi matkapuhelinta varten koodattu Tetris toimii hyvin pöytäkoneellakin, vaikka molemmissa olisi täysin eri prosessori. Intent-ratkaisu perustuu Javaan ja sisältää joidenkin raporttien mukaan maailman nopeimman Java-virtuaalikoneen.

Uusi Amiga OE, jolla siis sinänsä ei ole mitään suoraa tekemistä vanhan Classic AmigaOS:n kanssa, tulee toimimaan itsenäisenä käyttöjärjestelmänä tai sitä voi ajaa ns. hosted-tilassa vaikkapa Windowsin tai Linuxin päällä. Järjestelmää on jo kokeiltu Segan Dreamcastissa, Linux-mikroilla ja ilmeisesti kännyköissäkin. Tai siis, ainakin Taon Intentiä on - tähän saakka on ollut varsin epäselvää, mikä on itse Amigan osuus hommassa.

Lisäarvoa Amigalta
Bill McEwen on kerännyt tiimiinsä useita nykyisiä ja entisiä amigisteja ja nostanut pääomasijoittajilta miljoonia dollareita projektinsa rahoittamiseksi. Hän on painottanut yrityksen olevan ensisijaisesti ohjelmistoyritys, mitään hardwarea he eivät aio valmistaa - sen sijaan kolmannet osapuolet voisivat niin tehdä. Noh, tämä tarinahan on kuultu aiemminkin, mutta mitä uusi Amiga itse asiassa sitten tekee?

Amigan keväällä julkaiseman Amiga Software Developers Kitin tai lyhyemmin SDK:n myötä tähän on tullut joitain vastauksia. Intent on ilmeisesti sangen pirtsakka paketti noin tehon kannalta, mutta sellaisenaan siitä ei ole valmiiksi käyttöjärjestelmäksi. Sen päälle tarvitaan esimerkiksi äänikirjastoja, 3D-kirjastoja ja Amigan kannalta myös emulaatioyhteensopivuutta vanhan Amigan kanssa. Tässä Amiga Inc. tulee kuvaan.

Paitsi että Amiga tuo Tao Intentin ympärille brandiuskottavuutta (kröh, tuosta tietysti voidaan olla monta mieltä :-) ja kulttiseurannan, sekä tietysti tukiverkoston, jolla tämä Amigan keräämä suosio saadaan kalastettua uuden järjestelmän lähtöenergiaksi, tehdään Amigalla ihan oikeata ohjelmistokehitystäkin. Amiga Inc. kehittää yhteistyökumppaniensa kanssa Intentiin, tai siis Amiga OE:hen, niitä osia, joita siitä vielä puuttuu.

Esimerkiksi Hyperionin, joka juuri julkaisi Heretic II:n Amigalle, kerrotaan olevan tekemässä 3D-kirjastoja uudelle Amigalle. Haage & Partner taas puuhastelee emulaatiota Classic Amigalle ja auttaa tuomaan uuden Amiga OE:n PowerPC-kortin omaaville Classic Amigoille.

Uusi Amiga-tietokonekin
Uusi Amigan omistaja ei tietenkään voisi olla uusi Amigan omistaja, ellei se julkistaisi suunnitelmia uudesta Amiga-tietokoneesta. Amiga MCC on vielä tuoreessa muistissa, ja joku ehkä jaksaa kaivaa takaraivostaan kuvia Escomin Amiga Walkerista tai visioita Power Amigasta, mutta Amiga Inc. otti piosmaisen nimeämistavan: AmigaOne. Bill McEwen kertoi heidän "aloittavan alusta", siitä tuo "One". Toivottavasti ei käy kuten PIOSille (nykyinen met@box), jonka PIOS One ei koskaan ilmestynyt...

Amiga Inc. ei aio valmistaa AmigaOnea itse, vaan jättää sen tehtävän yhteistyökumppaneilleen. Tämän tarkempaa tietoa AmigaOnesta ei vielä ole tarjota, mutta se tulee olemaan täysverinen pöytäkone, joka on rakennettu standardiosista ja ajaa uutta Amiga OE:ta. Bill McEwen aloitti perinteisen rumban esittelemällä Disneyllä töissä olevien amigistien tekemiä konseptikuvia Amiga '2k -messuilla keväällä. Ehkäpä joku näistä on AmigaOnen pohjana, ja pian pääsemme ihailemaan pahvimalleja. ;-)

Vakavasti, uusi Amiga on kyllä kertonut oppineensa edeltäjiensä virheistä ja vakuuttanut, ettei julkista mitään suunnitelmia, ennen kuin ne ovat valmiita. Aika suuri lupaus, ja varmasti sellainen, jota he eivät täysin voi pitää - onhan jo nyt nähty useita lipsahduksia, kuten developer-koneen julkistaminen ja sitten suunnitelman muuttaminen (sen sijaan että Amiga valmistaisi koneet itse, kuten ehti jo julistaa, se lisensoi homman muille ja myy SDK:ta erikseen esim. Amazon.comin kautta). Tässä Amiga kuitenkin vain kuunteli Amiga-yhteisön palautetta, joten syy oli ihan hyvä.

Vaikea on myöskään erottaa tätä AmigaOnesta kertomista aikaisemmista tuotejulkistuksista. Jotenkin taas tulee sellainen tunne, että nyt herätellään toiveita, ennen kuin asiat ovat riittävän varmalla pohjalla. Aika näyttää.

Henkilökohtaisesti harkitsin hetken aikaa AmigaOnesta kirjoittamatta jättämistä. Olen nimittäin pienen "journalistiurani" aikana kirjoittanut lukuisia artikkeleita uusista Amigoista ja Amiga-klooneista, mm. Walkerista, Power Amigasta, BoXeRista, A5000/6000:sta (ne saksalaiset kloonimikrot), Phase 5:n A\Boxista ja PreBoxista, VIScorpin set-top-boxista, Gatewayn developer-koneesta, MCC:stä, WonderTV:stä, QuickPakin klooneista jne., eikä näistä ainuttakaan ole julkaistu. AmigaOne saa rikkoa melkoisen kirouksen selvitäkseen. :-)

Yksikään viiden vuoden aikana uutisoimani uusi "Amiga" ei ole ilmestynyt. Yksikään (no pun intended).

Nyt koodataan!
Uuden Amiga Inc:n eduksi täytyy kuitenkin todeta, että he ovat ehtineet puolivuotisen olemassaolonsa aikana tehdä jotain, josta Gateway ehti vain esittää lukuisia lupauksia, nimittäin julkistaa uuden Amiga OE:n kehitysympäristön. Toki tämä Amiga SDK perustuu paljolti Taon Intentiin, mutta se on alku innokkaille koodaajille, jotka haluavat päästä kokeilemaan siipiään uudessa Amiga-ympäristössä (jota kutsutaan myös nimellä Amie). SDK:sta puuttuvat vielä esimerkiksi ääni- ja 3D-kirjastot, mutta niitä lupaillaan syksymmällä.

Kokonaisuutena Amigan esitys on ollut aika sekava, ja sekalaiselta tuntuu sakkikin. Paljon olisi työtä esimerkiksi PR:n ammattimaisuudessa, mutta Bill McEwenillä on kyllä pointtiakin hänen sanoessaan, että tällä kertaa he haluavat tehdä ensin fiksun tuotteen ja vasta sitten palkata ihmisiä myymään sitä. Toisaalta on ollut rohkaisevaa nähdä Amigan nimeä esimerkiksi useissa Taon Amigaan liittymättömissä lehdistötiedotteissa tai devicetop.comin etusivulla.

Mitä sopii odottaa?
Tulossa on siis uusi Amigan nimellä kulkeva käyttöjärjestelmä, jota voidaan ajaa ja jonka ohjelmia voidaan suorittaa muutoksitta hyvin monenlaisissa laitteissa. Järjestelmä ajaa myös vanhoja Amiga-ohjelmia emulaatiolla, mutta muuten yhtäläisyydet vanhaan Amigaan ovat lähinnä tuotemerkkeihin ja tunnearvoon rajatut (kuten ne olivat Gatewayn suunnitelmissakin).

Tätä järjestelmää voidaan ajaa olemassaolevilla laitteilla, mutta sitä varten tullaan mahdollisesti kehittämään myös uusia tietokoneita, kuten mainittu AmigaOne. Mikäli Tao ja Amiga onnistuvat valloittamaan maailman, ehkäpä katselemme Boing-demoa seuraavan sukupolven kännyköissäkin. En pidättele hengitystäni, mutta toivotan heille onnea!

Mielenkiintoinen tietolähde on Amiga.comin Amiga World -lehti, johon kannattaa tutustua, mikäli uusi Amiga kiinnostaa: http://www.amiga.com/press/zine/

[ Ajankohtaiset ] [ Sivukartta ]