[ Sekalaiset ] [ Sivukartta ]

Canal Digital
Timo Kemppaala <apache@mbnet.fi>

Halusin saada Discovery Channelin käyttööni, ja ajattelin mahdollisuutta hankkia se itsekseni pari päivää, ennen kuin ilmoitin rakkaalleni, että aikoisin tilata kanavia käyttöömme. Vastalauseita ei pahemmin kuulunut, ja rahoittaja kun olin, sain miettiä, mitä kanavia haluaisin. Meni päivä jos toinenkin, kun mietin kanavia, joista minulla ei ollut hajuakaan. Loppujen lopuksi homma selvisi.

Menin Canal Finlandin pääkonttoriin reippain mielin ja pyysin heti lomakkeet mukaan. Totta kai sain ne ja luulin, että laitteet saa heti mukaan, mutta kun ei. Ensin tuli "luotettavuustesti", jolla tarkastetaan asiakkaan luottokelpoisuus. "Ei se mitään", ajattelin. Jäin odottelemaan laitetta saapuvaksi postiin. Odotus oli pitkä ja meni muutama päivä, kun mietin, miten kytkisin koneeni Canaliin. Lopulta se kävi Paloma IV:een kytkettynä RF-kaapelilla, josta nappaamieni kuvien häiriötkin ovat peräisin. Myös SVBS/S-VHS onnistuu, mutta sopiva liitin oli saatavissa vain PlayStation 1:een. Kuvanlaadultaan suora SVBS on tarkempi kuin RF.

Laite tuli kymmenkiloisessa paketissa. Laitteen hinta, 1200 markkaa, maksettaisiin vasta ensi laskun yhteydessä. Jouduin kantamaan laitteen kotiin asti pelkällä käsivoimalla (Canal maksoi vain postikulut).

Vehkeet paikoilleen
Sijainti talossamme antoi oikeuden tilaamiseen, muutenhan en olisi tilannut koko laitetta. Talo osui juuri tuohon THOR-II-transponderiin (lähetin avaruudessa). Antennin suunta on digitaalivastaanottimella erittäin tärkeä, sillä pienikin virhe, ja siinähän olet lautasiesi kanssa avuttomana. Tämä satelliittipakkaus, josta olen henkilökohtaisesti kirjoittamassa, on erittäin tarkka virheistä. Syystäkin siis kannattaa muistaa maltti.

Saisin nyt kykyjeni mukaan vastaanottaa kuvaa ja ääntä. Puoleentoista päivään ei näkynyt tai kuulunut mitään, mutta sitten päätin muuttaa suuntimaa ihan mieleni mukaan ja alkaa etsiä asemia milli milliltä. Kuva ei anna juurikaan tietoa yhteydestä, mutta toimii minulla. Olen jopa joskus saanut vihreätä palkkia esille. Siltikään tämä ei toimi, ellei lautanen ole kohdallaan. Mustaan kuvaan tulee punainen neliö pohjalle, jos lautanen ei ole kohdallaan. Yritä kohdistaa lautasta 1 aste länteen eli sinne, missä aurinko paistaa kello 15.00. (Tästä en ole varma talviaikana!)

Aikaa tämä vei noin kuusi tuntia. Aloitin aamulla yhdeksältä, ja kärsivällisyys on parhaita puoliani, joten sain kuin sainkin kuvat esiin juuri kello 15.00. Ensimmäisenä taisi Nelonen (tulee joka digitilauksen yhteydessä) ilmoittaa tuoneensa kuvaa ja ääntä koneelleni. (Esimerkkitapauksessa kanava on Canal+.) Tästä innostuneena päätin hakea lisää kanavia. Kuinka ollakaan, kaikkia kanavia ei heti saatu käyttöön, vaan jouduin noin kolmen tunnin päästä käynnistämään hakuohjelman loppuja kanavia varten. "INFO"-napilla saa esitteillä olevasta ohjelmasta tietoa, joka näkyy tekstinä mustalla pohjalla alhaalla. "+"-napilla näkee tekstitietoa ohjelman juonesta. Kanavat tulivat heti oikein kunnolla, ja sillä hetkellä asentamisesta tuli oikein hyvää tunne.

Jo vihdoinkin näkyy!
Canal Digital mahdollistaa erilaisten ohjelmien ajastamisen tiettyyn aikaan itselle sopiviksi. Kuitenkaan ohjelmia ei saa esitettyä miten tahansa, vaan ohjelmille on varattu tietty aika. Esim. MTV3:n tutut mokailut ovat historiaa, sillä kaikki on valmiiksi tietokannassa, ja kun ohjelma alkaa, loppuu toinen lähetys. Täydellistä! Ja vielä ilman naurettavia minä-minä-kauppa-mainoksia, joilla tosin minutkin saatiin Canal Digital tilaamaan. :) Tämä tosin hoitui lehdessä olleella ilmoituksella.

Ohjelman ja kanavan voi tietysti valita mieleisekseen, ja muitakin vaihtoehtoja löytyy pilvin pimein. Valitettavasti tila ei riitä siihen, että alkaisin selittää kaikkien toimintojen tarkoitukset. Tokihan tosi hardware-guru osaa englantia, joten lastenleikkiähän tämä kanavien ajastaminen on. Nauhoituksessa on syytä muistaa ohjelmoida video, sillä vaikka laite on digitaalisesti hieno, se ei kuitenkaan lähetä normaalisti mitään tietoa videolle. ShowView on erikseen, ja sen koodit näkyvät muuten myös TView-ohjelmassa, joka on imuroitavissa Aminetistä.

Canal Digital otti vastaan ensimmäiset ohjelmapyyntöni ja kirjasi minut järjestelmään mukaan, kun sain homman toimimaan. Canal Digital käyttää muistaakseni ViaAccess-purkua, joka on kiinteänä laitteessa. Ruotsalainen firma käyttää samaa purkua, joten moduulien vaihdot eivät ole ongelma. Ilman korttia laite kertoo karua faktaa, ja vaikka kortti olisikin olemassa, täytyy sinun olla mukana "listalla", jotta saat oikeudet katsella salattuja kanavia.

Ainoastaan Nokia-malleista uusin ei ole yhteensopiva (vaikkakin sopiva), sillä kun laitetta käyttää Canal Digital -palveluissa, täytyy siinä olla modeemi mukaanrakennettuna. Uudessa Nokia Mediamasterissa sitä ei ole. Voihan vanhan Nokia-palikan sijoittaa uuteen, mutta se voi jopa purkaa sopimuksen Canal Digitalin kanssa. Uusin Nokia-malli voi toisaalta ottaa vastaan salattuja ja ei-salattuja digikanavia, mikä on huimaa Philipsin malliin verrattuna. Lisäksi siinä on esiohjelmoituna muutama kanavakin.

Canal Digital on myynyt tätä Philipsiä jo pari vuotta. Minua kiinnostivat ensimmäisenä Discovery-kanavat. Vaikka nyt myydään Nokia-malliakin, osa niistä saatavista kanavista on nykyään salattuja, jopa digitilaajille. Nokia pystyy sen sijaan seuraamaan ilmaisiakin digikanavia. Kanavat ja niiden tilaus on huippuluokkaa. Katselin muutamaan otteeseen ennen työllistymistä (n. 12 h/päivä) kanavien tulemista ja poistumista.

Digitaaliset set-top-boksit ovat tulossa Suomeen kovalla vauhdilla, ja aikaisemmin tämä samainen järjestelmä ei ollut kauaakaan Saksassa, kunnes se ehti Suomeen. Byrokraattien hitauksien ja lakien takia on Canal Digitalin nousu ollut vaikeata, mutta nyt tuntuu helpottavan. Ouluunkin on mennyt tuhansia lautasia samalla kertaa, ei kai siitä tarvitse muuta kertoa?-)

Mitä on tarjolla?
Canal Digital tarjoaa esimerkiksi Formula-nautintoa sellaisesta kiinnostuneille. Valittavissa on seitsemän kameraa, joista kuusi on auto-, varikko- jne. kameroita ja viimeinen on mosaiikkikanava kaikista saatavilla olevista kameroista. Formula-nautintoa olen kerran kokeillut, ja tällä kertaa oman virhenäppäilyni seurauksena tilasin elokuvan, vaikka tarkoitus oli siis näyttää systeemin toimintaa. Noh, mikäpä olisi parempi tapa näyttää toimintaa kuin toiminta itse?-)

Tällä hetkellä minua kiinnostavia aiheita ovat mm. dinosaurukset (asiaa ja mielenkiintoista, Bob Bakker jne.), tietokoneet (sanomattakin selvää), virukset (kemiaa suureksi osaksi), rikokset (Forensic detectives :), Ghost Hunters (juu, juu, mutta kiinnostavaa), Arthur C. Clarke (eniten seurattu!), Vietnamin sota (mitä, kuka, missä), sota yleensä, Weapons of War (sodan aseet) ja PowerZone (aaah = Apache + muut koneet). Listassa on vain osa siitä, mitä seuraan.

Ensikokeilujen jälkeen sain erittäin hyvän kuvan laitteesta. Kuvanlaatu ei ensiksi ollut mikään kiitettävä, sillä sain pitkiä taukoja kuvan päivittämisessä, mutta tiesin, että suunta oli oikea, ja kytkin laitteen RF-liitännällä vanhaan telkkuun. Uuden 28" telkun tullessa ja Nokian vallatessa yhä komeampaa laitteistokokoonpanoani sain kytkeä myös PIV:n sisäänmenon kiinni erilaisiin laitteisiin, jolloin minulla olisi nyt käytössä muitakin laitteita kuin oma Amigani. (Digitaalikuvat ovat otettu suoraan laitteen live-esiintymisestä.) WB:n päällä on myös mahdollista esittää kaikkia kanavia, mutta ohjelma, joka nappaa kuvia ei tähän suostu, vaan jättää ruudun siltä osin tyhjäksi. Asetukset olivat erittäin helppoja.

Kanavien laatu on erittäin hyvä, mikä johtuu MPEG-2-pakkauksesta, jolloin voi pakata kuvaa melkein ihan miten haluaa, ja kanavia voi myös lähettää enemmän matkaan. Ainoa viive tulee taajuuden hakemisessa, joka kestää noin sekunnin. Tässä tapauksessa transponderi lähettää 17 kanavaa yhtäaikaa, ellei enemmänkin. Bittivirta on noin 55 Mt/sek. Enemmänkin kanavia olisi varmasti suotavaa, mutten ole jaksanut etsiä alkuhakujen jälkeen kuin muutamia kertoja. Äänenlaatu on erittäin hyvä, ja myös tekstin ja kielen voi valita. Ääniformaatti ei ikävä kyllä tue Philips-mallilla AC-3:a (Dolby Digital), mutta tilanne kuitenkin muuttuu, sillä Astra-19 E, Eutelsat 13 E, Sirius ja Thor 1 W lähettävät jo testinä AC-3-normia.

Tilaamisen sietämätön helppous
Elokuvien tai sarjojen tilaaminen on helppoa. Laite vain kytketään puhelinpistokkeeseen, jotta data pääsee ulos, ja sen jälkeen onnistuu kaikenmoinen tilaaminen - liiankin helposti. Tällä hetkellä tilasin vahingossa elokuvan "Hope Floats", jota en kuitenkaan ehtinyt katsomaan. :( Tarkoituksena oli kyllä tilata Formuloita. Tilauskoodin jälkeen annetaan vain lähtökäsky, ja homma toimii.

Loppujen lopuksi tässä tulee mieleen DVD-Internet. :) Vaikka lautasella pelkästään vastaanottaminen on tarkoitus, voi sillä myös vastaanottaa suoraan koneeseen kytkettynä verkkodataa, jolloin jokainen käyttäjä on IP-verkossa. Tällä hetkellä oma Philipsini ei tue moista ominaisuutta, joten täytyy ostaa laite, joka siihen pystyy.

Musiikkikanavia: 25> (radiokanavat jne.)
Videokanavia: 80>
Pakkausalgoritmi: MPEG-2
Prosessori: RISC (tietääkseni 32-bittinen)
Muisti: noin 4 Mt EDO
Symbolinopeus: 36500 m/s - 50 000 m/s
Virheenkorjaus: 1/8
Lähtöliitännät:
  • RCA (äänelle)
  • 2 x EURO-AV/Scart (TV & video)
  • 1 x BNC-passthru (analogiselle)
Purkupiiri: ViaAccess
Korttipaikka: Conax
Käyttöliittymä: MediaHighway (Ranska)
Plussaa:
  • todella laadukas kuva ja ääni
  • tilausvideopalvelut
  • helppokäyttöinen
  • mahdollisuus Internet-käyttöön
Miinusta:
  • 1200 markan alkurysäys!
  • ei toistaiseksi tue DTS/AC3:a
Lähteet:
  • Tekniikan Maailma 1/2000, s. 51-54
  • Canal Digital -ohjevihkonen
  • Internet

[ Sekalaiset ] [ Sivukartta ]