[ Testit ] [ Sivukartta ]

Dynaaminen HTML käytännössä
"Tohtori AivoTurmio"

Olet opetellut HTML-kielen, ja nyt kiinnostaisi oppia sitä lisää. Yksi vaihtoehto on kirja nimeltä "Dynaaminen HTML käytännössä". Paginan kirjoissa on hyvin keksitty laittaa jo kanteen neljä eri vaihtoehtoa kohderyhmiksi: aloittelija, peruskäyttäjä, kokenut käyttäjä, ammattilainen. Tämän kirjan kannessa on valittu kohderyhmiksi peruskäyttäjä ja kokenut käyttäjä.

Kirjan ideana on opettaa CSS-, XML- ja DOM-kielien käyttöä. Ohjelmaesimerkit on tehty JavaScriptillä, joten jos et JavaScriptiä tai muuten C-kielen kaltaisia ohjelmointikieliä hallitse, niin tätä tuskin kannattaa alkaa lukea.

Kielistä opetetaan vain muutamia juttuja, jotka kirjan kirjoittajat ovat kuvitelleet lukijaa kiinnostavan. Itse asiassa koko kirja on kirjoitettu siten, että kannattaa ensin opetella CSS jostain muusta kirjasta ja sitten vain lukea tämä kirja sen jälkeen muistin virkistämiseksi ja sen vuoksi, että tässä kerrotaan muutama erikoisasia, jotka luultavasti puuttuvat monista muista kirjoista.

Minään opetuskirjana tämä ei mielestäni toimi, mutta hyvänä pikakatsauksena eri HTML-lisäjutuista kylläkin. Toinen haitta kirjassa on ajankohtaisuus, sillä kolmen vuoden päästä tästä kirjasta ei ole muuhun kuin nuotion sytykkeeksi, koska asiat ovat vanhentuneita. Kirjaa sentään hieman pelastaa lopusta löytyvät kohtalaiset liitteet.

Liite A: Viitteet. Tästä löytyy kirjassa mainittujen paikkojen osoitteet ja lisää paikkoja joissa kannattaa käydä, jos on nettisivujen teosta kiinnostunut. Ihan sopivanlainen määrä paikkoja on liitteessä mainittu, ja lisäksi alkuun on laitettu parhaat ja kerrottu, minkälaiseen tarkoitukseen paikka sopii.

Liite B: Näin käytät nsgmls:ää. Amigisti ei tällä liitteellä tee yhtään mitään, sillä tämä oli jokin PC:n ohjelma jonka toiminnasta neuvottiin, joten hyppäsin yli.

Liite C: Värit. Kokeneemmalle tämä on lähes turha, mutta jollekin aloittelevalle ihan hyvä muistilappu, jossa kerrotaan eri värit jotka on sanoin määritelty HTML:ssä sekä niiden heksamerkintä.

Liite D: Esimerkki tyyliarkista. Esimerkkiohjelma olisi muuten ihan mukava, mutta kun siinä käytetään koodia, jota yksikään selain ei vielä tähän mennessä täysin tue. Esimerkki on loppujen lopuksi yhtä tyhjän kanssa, sillä voihan koodin seassa olla jokin virhekin, kun sitä ei kerran pystytty tarkistamaan käytännössä.

Lyhyesti kirjasta voisi sanoa, että lue, jos et muuta saa ja aihe kiinnostaa. Lämpimästi tätä kirjaa en suosittele kenellekään.

Kirjoittajat: Jesper Ek ja Karl-Johan Noren
Julkaisija: Kustannus Oy Pagina, puh. (09) 887 0400, pagina@pagina.fi
Hinta: 250 mk
Painos: 1. painos, 1999, ISBN 951-50-1007-1
Laajuus: n. 300 sivua, joista 26 liitesivuja

[ Testit ] [ Sivukartta ]