[ Testit ] [ Sivukartta ]

Paloma IV
Timo Kemppaala <apache@mbnet.fi>

Paloma IV on TV-lisämoduli Amigan Zorro-pohjaiseen Picasso IV -näyttökorttiin. Paketissa oli kortin lisäksi samantapainen ohjevihkonen, joka Picasso IV:n mukanakin oli tullut. Vihkonen kertoi, miten asentaa kortti Picasson päälle. Paloma kytketään suoraan Picassoon, joten se ei vie yhtään Zorro-paikkaa.

Panikointia asennuksessa
Noudatin ohjeita ja asennus sujui hyvin. Paloman fyysinen asennus oli helppoa: kuin tunkisi levykkeen asemaan. Ensimmäinen pahan olon aalto tosin iski, kun avasin antistaattisen pussin ja löysin kortin sieltä. Kortin videoulostulon eräs nasta oli vääntynyt, mutta "tekniikan nerona" päätin oikaista nastan ihan itse. Ongelmia ei syntynyt missään.

Fyysisen asennuksen jälkeen tuli kauhistuttava ongelma. Olin aikaisemmin yrittänyt päivittää Picasson firmwarea uudempaan versioon, mutta kone ei suostunut toimimaan sillä versiolla, ellei Paloma olisi kiinni. Panikoiduin samoin kuin MultiFaceCard 3:n kanssa, joka hajosi ilmeisesti ROMin laukeamiseen, sillä kone ei enää löytänyt kortin "MFC.resource"-nimistä toimintoa, jolla kortti tunnistetaan! (Wizor kaikessa neroudessaan on kuulemma saanut MFC3:n kuitenkin toimimaan, joten hän siitä saakoon kortin palkinnoksi pitää.)

Sama toiminto puuttui Picassosta, enkä pystynyt mitenkään asentamaan oikeita ajureita kortille, ennen kuin kokeilin tunkea vanhemman 7.1-revisionin asennuksen flashista kortille. Tietenkään kuvaa Picasso ei antanut Amiga-videollakaan, kun korttia ei "ole", joten jouduin pistämään taas monitorin Amigan videoon kiinni. Tämä ei kuitenkaan ole haitaksi, jos jaksaa siirrellä monitoria. Kortti ei halunnut ottaa vastaan mitään flasheja, mutta kun tarpeeksi tungin, niin kyllä se sinne lopulta meni. Se ihmetyttää minua - PC:llä moinen ei välttämättä onnistuisi. Käytin kortin mukana tullutta asennusohjelmaa, ja Picasso IV tunnistui normaalisti, eikä ongelmia revisionista enää ollut!

Kanavia metsästämään
Sitten pääsinkin itse ohjelman kimppuun ja hakemaan kanavia RF-kaapelista. Kanavien hakeminen tuntui kestävän ja kestävän, ja ohjelma näytti palkkia haun edistymisestä. Kanavia löytyi itselläni 60, joista osa ei ollut kunnollisia kanavia tai olivat salattuja.

Kuva Palomassa on terävä, ja kuvan saa halutessaan Workbenchin päälle tai omalle ruudulleen (800x600x24). Kuvaa näytetään 24-bittisellä resoluutiolla, myös WB:n päällä. Olen kerran pari kokeillut katsoa telkkua 1600x1200x16-resoluutiossa, mutta kuva rakeilee jo silloin liian paljon, joten se ei kannata muutoin kuin elvistelytarkoituksessa. :) Kuvaa WB:n päällä katsellessa ei ratiolla sitä korjata, jos ikkunan kokoa muutetaan, mikä on huono juttu. Asiasta on varmaankin valitettu moneen otteeseen. Picassohan omaa tämän toiminnon kuitenkin, mutta miksei sitä hyödynnetä muutoin kuin käyttäjien ohjelmissa?

Palomassa on myös S-VHS/CVBS-liitännällä varustettu palikka, johon voi vaikka kiinnittää Playstationin tai videokameran tai jonkin muun laitteen, josta kuvaa tulee. Pablo IV -lisämodulilla kuvan (800x600) saisi ulos televisioon, jossa voisi pelata vaikka Quakea Voodoo-1-kiihdyttimellä, jahka se tulee. :) Periaatteessa kaikki 800x600:aan mahtuva softa näkyisi siis ihan normaalissa telkussa Picasson kautta, eli pelitkin näyttäisivät isommilta. Minua kiinnostaa se siksi, että Genetic Speciesiä ja muita pelejä olisi kiva pelata isolla ruudulla. Myös AGA-tilojen, jotka tulevat tämän sisään, pitäisi näkyä.

Omistajan onnea
Broadlinen Seppo Virtasen mukaan olen ensimmäinen Suomessa olevan Amigan TV-kortin omistaja - ja onnellinen sellainen! Kuvassa ei ole minkäänlaista nykimää missään tilanteessa, sillä se tunkee videodatan suoraan Picasson muistiin ilman "välikäsiä". Jopa ikkunoinnissa pyöritettävänä Paloma käyttää Picasson PiP-toimintoa (Picture in Picture), jolloin ikkuna voidaan asettaa mihin tahansa ruutuun mihin tahansa kohtaan ilman että joutuu käyttämään CPU:ta.

Ikäväkseni voin todeta, että Picasson softa antaa vain yhden PiP-ikkunan toistoon. Muuten kaikkia TV-kanavia saa pitää vaikka 10 kertaa päällekkäin mikäli huvittaa nopeuden siitä kärsimättä lainkaan moniajossa. Vielä kun oikein mietin, niin rajoitus taisi olla sittenkin hardiksessa. Toisaalta, jos haluaa katsella kaikkia kanavia yhtäaikaa, sekin onnistuu erillisellä ohjelmalla. PalomaWall-ohjelma pistää kuvan kerrallaan PiP-ikkunalle, jonka koon ja tilan voi määritellä haluamakseen. Ruudunpäivitys on sitten noin 2-3 FPS koneesta riippuen. [Toim. huom.: Tätä ohjelmaa ei Aminetistä eikä hakukoneillakaan tällä hetkellä löydy, joten ohjelmaa voinee tiedustella suoraan artikkelin kirjoittajalta.]

Liikkuvaa kuvaa - myös talteen
Videon kaappaaminenkin onnistuu PalomaPEG- ja PalomAVI-ohjelmilla joko mustavalkoiseksi MPEG-1:ksi tai värilliseksi AVIksi. PalomAVI tarvitsee vähintään SCSI-kortin ja nopean kiintolevyn, sillä kuvavirran määrä on 1 Mt/sek luokkaa minunkin koneellani. Kuitenkin AVI-videot saavat 14 FPS FFS-filerointijärjestelmällä aikaan. PFS-2 pystyi jopa 20 FPS, ja hakuaika oli huomattavasti nopeampi. Esimerkiksi Saku 99:n web-kamera oli toteutettu PalomaTV:n ja ARexxin avulla. Videotakin koitin kaapata suoraan verkkoon, mutta trafiikki oli liian kova 1 Mt/sek liikenteelle. :)

Tietenkin turbon tai koneen oma SCSI-väylä hoitaa siirtelyt ilman CPU:ta, joten luonnollisesti aika käytetään silloin kuvadatan tekemiseen eikä levyn kirjoitteluun, jolloin FPS määräytyy CPU:n eikä levynsapatuksen tahdissa AVIa käytettäessä. MPEG-kaappaus ei paljonkaan hyödy nopeammasta SCSI-toiminnosta. Joka tapauksessa millä tahansa SCSI-ohjaimella, joka siirtää 32 bittiä leveällä väylällä dataa on huomattavasti nopeampi kaappaustulos kuin minun A4040:llani. Jopa kaappaus levylle on nopeampaa kuin omalla koneellani muistiin, mikä kertoo jo aika paljon.

Jos videoita haluaa katsella koneellaan, on siinä oltava siis vähintään 68040-kiihdytin ja mielellään 32 Mt muistia. (Amigan valtti on aina ollut video, ja siinä se tulee pysymäänkin, mikäli BoXeR joskus valmistuu. Se on seuraava koneeni, melkoinen tykkivehje kun on.)

Pientä miinusta
Ainoa tähänastisissa testauksissa esille tullut ongelma on PalomaTV-ohjelman bugittaminen. Ohjelma kaatuilee silloin tällöin vieden koko koneen mukanaan. Ei kuitenkaan niin että se kaatuu, vaan koneella ei näe tehdä yhtään mitään, sillä Picasson grafiikkamuisti menee sekaisin. Lisäksi kanavien hakeminen on jotenkin CPU-tehoa vievää puuhaa, eikä se muutenkaan ole mitään herkkua, sillä se vie kanavista ja tehosta riippuen noin seitsemän minuuttia.

Ohjelmia:

  • PalomaWall, kaikki kanavat samaan aikaan ruudulle
  • PalomaPEG, MPEG-1-mustavalko-kaappari (11 kt)
  • PalomAVI, AVI-kaappausta väreissä, ääni vaatii Concierto-lisäkortin (28 kt)
  • PalomaFE, GUI PalomaTV:lle (203 kt)
  • PIV-MooVId, paras AVI/MOV-playeri, rekisteröimällä Intel Indeo -tuki! (89 kt)
  • akMPEG4, AGA/P96/CGX-MPEG-playeri, PiP-tuki (188 kt)
  • RiVA, AGA/P96/CGX-MPEG-playeri, PiP-tuki (28 kt)
  • AmiPEG, AGA/P96/CGX-MPEG-playeri, PiP-tuki (99 kt)

Valmistaja: Village Tronic Marketing GmbH
Edustaja: Broadline Oy, puh. (09) 874 7900, broline@dlc.fi
Hinta: 1095 mk (joulukuun 1999 hinnastossa)
Hyvää:
  • liitännät RF-kaapeli/S-VHS-CVBS
  • erinomainen kuvanlaatu
  • äänikoodaus stereo/mono
Huonoa:
  • ei Nicam stereota
  • ei teksti-tv:tä
  • tv-ohjelman automaattinen ratio-korjaus
Arvosana: 97%

[ Testit ] [ Sivukartta ]