[ Ajankohtaiset ] [ Sivukartta ]

St. Louisin antia - Amiga 2001
Janne Sirén <siren@mikrobitti.fi>
Valokuvat (luvalla): Wayne Hunt / Amiga.org

[ Osa 1 ] [ Osa 2 ] [ Osa 3 ] [ Osa 4 ]

Taikasanat: virtuaalimuisti ja muistinsuojaus

AmigaOS:n mukana toimitetaan aluksi ajurit parille näytönohjaimelle, äänikortille ja verkkokortille sekä myöhemmin firewire-korteille. Tuetut näytönohjaimet ovat aluksi Voodoo II sekä Matroxin nykyinen että tuleva korttisukupolvi eli G450 ja uudemmat. Äänikorteista tuetaan SoundBlastereita. Luonnollisesti järjestelmän yleistyessä ajureita ilmestynee myös monille muille laitteille, tai niin valmistajat ainakin toivovat. Käytännössä AmigaONEn omistajan vaihtoehdot ovat kuitenkin hyvin rajatut ja Matrox Amigan yhteistyötahona tulee näyttelemään näyttökorteissa keskeistä osaa.

ExecPPC

Fleecy Moss tarkensi Internetissä päivitysten sisältöä. Tulevilta AmigaOS:n versioilta sopii odottaa mm. täysin uutta TCP/IP-pinoa, virtuaalimuistia joka tullee jo OS 4.0:n mukana, Amiga Component Modelin tuomaa resurssienhallintaa, uutta äänijärjestelmää ja integroitua 2D- ja 3D-rajapintaa (Fleecy mainitsi nimet Ami2D ja Ami3D, eikö sitä mielikuvitusta löytyisi yhtään enempää?). OS 4.0 tuo mukanaan uuden tiedostojärjestelmän, 4.2 on Fleecyn mukaan laitteistoriippumaton ja sisältänee myös uuden tulostusjärjestelmän. 4.5:stä löytyy sitten uusi Workbench sekä uusittu intuition.library.

Muistinsuojauskin on tulossa AmigaOS:n versiossa 5.0, vaikka AmigaDE:stä se jää edelleen puuttumaan. AmigaDE:hen muistinsuojausta ei kuulemma lisätä, koska se on DE:n kohdemarkkinoilla tarpeeton - turvallisuudesta huolehditaan Fleecyn mukaan muilla tavoin. Sen sijaan AmigaOS 5.0 tulee sallimaan AmigaDE-sovellusten ajamisen suojatuissa prosesseissa, jolloin desktop-ympäristössä päästään suojaamaan myös AmigaDE-ohjelmien käyttämä muisti. OS 5.0:ssa tulee olemaan myös laajempi laitteistotuki.

Sokerina pohjalla AmigaOS 3.9:n ensimmäinen korjauspäivitys, BoingBag #1, julkaistiin messuviikonloppuna. Amiga.com:sta noudettavissa oleva päivitys sisältää mm. asynkronisen eli sisäisesti moniajavan tiedostojen kopiointi- ja poistotoiminnon Workbenchiin, sliipatun ReAction-käyttöliittymäkirjaston, Genesis-TCP/IP-pinon asetusohjelman ReAction-version (joka ei siis vaadi MUI:ta) sekä joukon muita pikkuparannuksia ja bugikorjauksia.


Kuin kukka kämmenellä

Viikonlopun suurimmat yhteistyökumppanijulkistukset tulivat Bill McEweniltä juhlaillallisella. Amiga julkisti yhteistyönsä tunnetun elektroniikkavalmistaja Sharpin kanssa. Sharpin Zaurus-niminen PDA-laite eli kämmenmikro tulee sisältämään AmigaDE-ympäristön, jolle Amiga aikoo tuottaa sisältöä yhteistyössä Amiga-yhteisön kanssa. Zaurus on toistaiseksi suunnattu Japanin markkinoille, mutta sitä ollaan näihin aikoihin tuomassa myös Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Sharp

Amiga tulee rakentamaan järjestelmän, jonka kautta Amiga-kehittäjät voivat myydä ohjelmiaan Zaurus-laitteiden käyttäjille. Esimerkkinä mainittiin ajanvietepelit, joita voitaisiin myydä esimerkiksi kymmenen dollarin kappalehintaan Internetissä. Lisäksi myyntikanavia pitkin voitaisiin rahastaa lisäarvolla, kuten vaikkapa lisäautoilla rallipeliin tms. Amiga laajentaa näin suunnitelmaansa sisällöntuotantoon tai ainakin sen välittämiseen eli palveluntarjoamiseen.

AmiSame

Psion

Messuilla oli myös näytillä Zaurus sekä muita laitteita, joissa pyöri AmigaDE. Lisäksi Bill McEwen väläytteli Psionin nimeä tulevana alustana AmigaDE-ympäristölle. Fleecy totesi Psionista vain, että Amigalla "on suhde Psioniin, mutta täysi julkistus riippuu Bill McEwenistä." Epämääräiseen tyyliinsä Amigan tiedotteista ei käy selväksi, mikä rooli Amigalla tarkalleen on näiden laitteiden ja niihin liittyvien ohjelmistojen tarjoajana - onko esimerkiksi laitteissa todellakin AmigaDE vai vain Taon Elate. Toisaalta Amigan Sharp-lehdistötiedote puhuu lähinnä Linuxista ja Javasta...


Pakka edelleen levällään

Amiga 2001 -messuja kotoa seuranneena päällimmäiseksi tunnelmaksi jäi, että olisinpa ollut mukana. Valitettavasti tänä vuonna matkasuunnitelmat kuivuivat kokoon, mutta ehkäpä joskus. Vaikka tapahtuma oli pieni, oli se Amiga-maailmassa keskeinen ja varmasti hauska kokoontuminen. Ennen kaikkea tapahtumasta tihkuneista viesteistä on voinut aistia, kuinka mukava sosiaalinen tilaisuus on ollut kyseessä.

Toisaalta kuvistakin nähtävissä oleva näytteilleasettajien vaatimaton esillepano ja Amigan jatkama hyvin sekalainen PR-esitys muistuttavat siitä, miten pieniä Amiga-maailman tekijät maailmanluokan mittakaavassa ovat. Touhu on pääasiassa melkoisen harrastelijamaista. Sharpin ja Psionin kaltaisten nimien väläyttely on tietysti rohkaisevaa, mutta jää toistaiseksi pelkäksi sanahelinäksi. Aika näyttää.

Get excited

Täytyy kuitenkin joka tapauksessa antaa Amiga Inc.:lle tunnustusta sopeutumiskyvystä. Samalla kun dot com -firmoja on kuukahdellut kuin sieniä sateetta rahoituksen puutteeseen, Amiga on ainakin toistaiseksi onnistunut välttämään saman kohtalon ja luotsaamaan suunnitelmaansa eteenpäin, vaikka kompromissejakin on jouduttu tekemään. Amiga 2001 -messut jättivät taas paljon uutta odoteltavaa ja katseltavaa - ja mikäs tässä on katsellessa, pennejäni en kuitenkaan vielä laittaisi kiinni.


Linkkivinkkejä

http://www.amiga.com/corporate/033101-sharp.shtml
Amiga Inc.:n lehdistötiedote yhteistyöstään Sharpin kanssa.

http://www.amiga.com/3.9
AmigaOS 3.9:n kotisivut. Sisältävät mm. BoingBag #1 -korjauspaketin.

http://www.amiga-stl.com
Amigan-St. Louis. Sivuilta löytyy mm. Amiga 2001 -messujen näytteilleasettajien osoitteet.

http://ugn.amiga.org
User Group Network. UGN järjesti jälleen messuilta kuva- ja ääniyhteyden Internetiin.

http://ql.programmazione.it/articolo.asp?id=57&type=news
Valokuvia Amiga 2001 -messuilta, mm. Petro Tyschtschenkon läksiäisistä.

http://www.amigazone.com/images/stlouis/
Lisää valokuvia Amiga 2001 -messuilta, tällä kertaa Harv Laserin ottamina.

http://ql.programmazione.it/articolo.asp?id=58&type=news

Valokuvia Sharpin PDA:sta, jossa pyörii Amiga Digital Environment.

[ Osa 1 ] [ Osa 2 ] [ Osa 3 ] [ Osa 4 ]

[ Ajankohtaiset ] [ Sivukartta ]