[ Ajankohtaiset | Sivukartta ]

Uutisia Amiga-maailmasta

[ Amiga nyt | Uutisia Amiga-maailmasta | Laiteuutiset | Ohjelmistouutiset | Päivitykset ]

alkuun
Amigan tulevaisuus julkistettiin St. Louisin tapahtumassa
St. Louisissa Amiga2001-tapahtumassa ahtautui jälleen kerran Amiga-alan yrityksiä ja Amiga-käyttäjiä hotellin tiloihin. Mukana oli myös Amiga Inc.:n edustajat ja tapahtuman ennakkomainonnan mukaan odotettavissa oli merkittäviä julkistuksia Amigan tulevaisuuden kannalta.

Amiga2001-tapahtumassa vallitseva Amiga-henki oli aistittavissa rapakon yli netin kautta toimineella suoralla selostuksella ja webkamera-kuvalla paikan päältä. Toteutus oli ensiluokkaista, siitä kiitos järjestäjille.

Bill McEwen kertoi Banquet-esityksessään Amiga Inc.:n uusista yhteistyökumppaneista. Näihin kuuluu PDA-kämmentietokoneiden valmistajat Sharp ja Psion.

Amiga2001-tapahtumassa julkistetut yhteistyökumppanit

Sharp

Maaliskuussa Sharp julkisti upeasti muotoillun Zaurus-kämmenmikron. Zauruksen erikoisuutena on esiin vedettävä näppäimistö ja mahdollisuus konvertoida esimerkiksi videolähetys MPEG-muotoon laitteen muistikortille myöhemmin katseltavaksi.

Zaurus pyörittää standardia Sun Microsystemsin sertifioimaa Java-koodia. Amiga Inc.:n tehtävänä on järjestää ohjelmistokehitystä tälle uudelle laitteelle. Amiga onkin Developer-sivuillaan hakenut PDA-ohjelmoijia jatkuvasti. Amigan NDA-sopimuksen alaiset ohjelmistokehittäjät luovat aivan uutta ohjelmistomateriaalia tai muuntavat nykyisiä Zaurukselle sopivaksi. "Työskentelemällä Amigan kanssa, joka on yksi ohjelmistosisältöä valmistavista yhteistyökumppaneistamme, me pystymme laajentamaan uusien laitteidemme sovellusohjelmien ja sisällön määrää. Amigalla on erittäin hyvä nimi ohjelmistokehittäjänä. Odotamme että yhteistyö Amigan kanssa luo paljon uusia mahdollisuuksia Zaurus PDA:lle".

Sharp ei tässä vaiheessa mainosta AmigaDE-tukeaan lehdistötiedoitteissaan. Niissä Zauruksen sovellusohjelmien uskotaan tulevan uudelle PDA-laitteelle nimenomaan Linux- ja Java-kehittäjien joukosta, ei niinkään AmigaDE-koodaajista. Joka tapauksessa Sharpin uusi laite on erittäin houkutteleva alusta Amigan SDK:lla työskenteleville, ennusteet lupaavat Zaurukselle miljoonan kappaleen myyntiä maaliskuuhun 2002 mennessä. Laitetta tullaan markkinoimaan sekä Amerikoissa että Euroopassa myöhemmin tänä vuonna.

PSION

Tao Groupin Intent-teknologia on valittu PSIONin EPOC-käyttöjärjestelmän Java-moottoriksi. TAOn Francis Charigin mukaan EPOCin merkitys langattomissa laitteissa on kasvamassa esimerkiksi Japanissa. Taon Intent-teknologiaa käyttävä AmigaDE toimii siten Psionin laitteissa todennäköisesti EPOCin alaisuudessa.

Amiga Inc. julkaisee yhteistyöstä myöhemmin virallisen tiedotteen, jossa mainitaan tarkemmat yksityiskohdat.

AmigaOS ja AmigaDE sulassa sovussa

Amiga tulee julkaisemaan kotikäyttöön tarkoitetun laajennetun ja uudistetun AmigaOS 4:n kesällä 2001, johon AmigaDE-rajapinta integroidaan mukaan versiosta 4.2 lähtien. AmigaDE-rajapinta toimii AmigaOS:llä nopeammin kuin minkään muun käyttöjärjestelmän alaisuudessa. AmigaOS 4 tarvitsee toimiakseen AmigaOnen ja PPC-prosessorin. AmigaOS 4 ei tue nykyisin Amigoissa käytettäviä PPC-ratkaisuja. Vuoden 2002 lopulla julkaistaan AmigaOS 5, joka toimii myös muilla uuden sukupolven prosessoriperheillä, tällöin myös AmigaOS:n ja AmigaDE:n koodi sulautetaan yhteen.

Amiga Inc. ottaa hallintaansa AmigaOS:n kehittämisen ja suunnittelun tästä eteenpäin. Amiga tekee edelleen yhteistyötä ulkopuolisten sopimusyrityksien kanssa (esim. Haage & Partner ja Hyperion), mutta päättää nyt jatkossa käyttöjärjestelmän kehityssuuntauksista.

Desktop-Amigoiden käyttöjärjestelmänä jatkaa edelleen AmigaOS. AmigaDE toimii AmigaOS:ssä ja suosituimpien käyttöjärjestelmien alaisuudessa integroituna ratkaisuna. Pöytätietokoneissa, työasemissa ja servereissä se vaatii aina isäntä-käyttöjärjestelmän, jonka tehtävänä on hoitaa muistinsuojaus ja muut modernit ominaisuudet.

AmigaOS 4.2:sta lähtien voidaan AmigaOS:llä voidaan ohjelmoida ja testata PDA-ohjelmistoja AmigaDE:lle. AmigaDE-rajapinta mahdollistaa lisäksi laitteistoriippumattoman ohjelmiston pyörittämisen AmigaOS:ssä ja sitä kautta tuo paljon lisäominaisuuksia ja palveluita peruskäyttöjärjestelmään. PDA-, kännykkä-, set-top-box-, konsoli- ja Digital Appliance -valmistajat voivat käyttää AmigaDE:tä natiivina suljetussa tai rajatussa ympäristössä (esim. kämmentietokoneet) tai valitsemansa PDA-käyttöjärjestelmän alaisuudessa ja saavat näin käyttöönsä AmigaDE:n tuomat mahdollisuudet.

AmigaOS:n ominaisuuksia (V4 / kesä 2001 -> V5 / 2002 loppu)
- OS4 toimii vain PPC:llä, mukana 68k-emulaatio
- OS5 toimii myös muilla uuden sukupolven piirisarjoilla
- aivan uusi TCP/IP-pino
- uusi datatyyppi-järjestelmä, joka mahdollistaa myös streamaavan datan tuen
- audiojärjestelmä tulee olemaan parasta mahdollinen, siitä huolehtii 5 alan huippuosaajaa
- 2D ja 3D APIt, jotka on integroitu grafiikkajärjestelmään, lisäksi toimitaan yhteistyössä Matroxin kanssa, jotta saadaan kehitettyä myös low-level GLIDE-ajurit, joilla Matroxin uuden sukupolven tuotteista saadaan kaikki irti
- kokonaan uusi Workbench ja parannettu intuition.library OS4.5:stä eteenpäin
- laitteistoriippumattomuus OS4.2:n mukana
- uusi tiedostojärjestelmä OS 4.0:n mukana, se on yhteensopiva FFS:n kanssa mutta paljon nopeampi
- uudistettu tulostusjärjestelmä uusilla ajureilla (mm. USB-tulostimet, OS 4.2)
- PDP-mediajärjestelmä (mm. häviämätön pakkausformaatti, OS 5)
- OS5:ssa AmigaOS ja AmigaDE yhdistyvät yhtenäiseksi kokonaisuudeksi

Julkaisuaikatauluja

Julkaisuaikatauluja
- AmigaOS 4.0 kesällä
- AmigaOS 4.2 2001 lopussa, 4.5 ja 5 kuuden kuukauden välein

Emolevyt
- bPlanin AmigaOne-tuote valmis 2001 loppuun mennessä

> Harv Laserin kuvagalleria Amiga2001-tapahtumasta


alkuun
Suomen Amiga-käyttäjät ry:lle uusi osoite
Vapaus.com/amiga-uutispalvelustaan tunnettu Jari Ristiranta on rekisteröinyt Amigafin.org-domainin, ja samalla myös yhdistyksen kotisivujen osoitteeksi saatiin ohjauksella ytimekäs http://saku.amigafin.org, jota suosittelemme kaikkia käyttämään. Vanhat osoitteet http://batman.jypoly.fi/~saku ja http://tzimmola.tky.hut.fi/saku toimivat myös.

> Amigafin.org-portaali

alkuun
Saku-foorumi avattiin

Saku-foorumi

Suomen Amiga-käyttäjät ry:n avaama keskustelufoorumi toimii kontaktikanavana ja tietolähteenä amigistien välillä. Saku-foorumi virittää monipuolisesti keskustelua, etuinaan suomenkielisyys ja helppokäyttöinen web-käyttöliittymä - ilman hankalaa rekisteröintiä. Keskusteluja on viritetty laajalti useista aiheista nyky-Amigoista AmigaDE:hen asti. Nyt voit keskustella myös tulevasta Saku 2001 -tapahtumasta!

Tervetuloa keskustelemaan Saku-foorumiin!
> Saku-foorumi netissä


alkuun
AmigaSDK.com-portaali

AmigaSDK.com-portaali kertoo viimeisemmät uutiset AmigaSDK:n maailmasta ja seuraa myös AmigaInc.:n liikkeitä aktiivisesti. Tutustumisen arvoinen paikka SDK:n omistaville tai sitä harkitseville.

> www.amigasdk.com


alkuun
Amiga-uutisia matkapuhelimeen

Kuulutko niihin, joiden mielestä wap on pelkkä floppi? Tämä suuria odotuksia herättänyt teknologia on hiljalleen vakiintunut uusiin tehokännyköihin ja palvelut laahautuvat nekin perästä, mutta vuoden takaisesta hypestä ei ole paljoakaan jäljellä. Ehkä hyvä näin, sillä vähitellen noiden kolmen kirjaimen takaa alkaa löytyä jotain todellistakin sisältöä.

Radiolinja otti maaliskuussa rohkean ja kauan odotetun askeleen avaamalla asiakkailleen vapaan yhteyden Internetin wap-sivustoihin. Wap-yhteyksien hinnatkin laskivat jo viime vuonna tavallisten datapuheluiden tasolle, joten ajatus satunnaisesta pikasurffailusta kännykällä alkaa hiljalleen houkutella.

Amiga-uutisista kiinnostuneiden kannattaa naputella kännykkäänsä osoite www.amiga.org/wap, josta löytyy tutun Amiga.org-uutispalvelun wap-versio. Myös wap.amiga.org näyttää toimivan, joskaan sivuilla sitä ei mainosteta. Useita kertoja päivässä päivittyvät uutisotsikot saa siis nyt näkyviin vaikkapa telttaretkeltä, laskettelurinteestä tai mistä tahansa niistä lukuisista mobiilihypen esimerkkeihin kohottamista paikoista...

Janne Sirén


alkuun
Motorolalla vauhti päällä
Motorola aikoo julkaista ennakkotiedoista poiketen jo kesällä 2001 PowerPC 7450 -prosessoristaan 1 GHz:n version.

Lue lisää:
> The Register

alkuun
AmigaGames.co.uk ja AmigaUtils.co.uk ovat nyt 100% Amiga-yhteensopivia
Molemmat sivustot tukevat 128-bittistä suojattua on-line-tilausta, joka toimii nyt kaikilla Amigan selaimilla. Molemmilla websivustoilla on yli 200 Amigan CD-tuotetta saatavilla. Lisäksi on mahdollista tilata yli tuhannen vanhan klassikkotason Amiga-pelin tai hyötyohjelman joukosta.

alkuun
Amiga interactive guide
Kaikki mitä olet halunnut tietää Amigasta ja kaikki mitä et ole osannut arvata. Suorastaan mahtava tietolähde Amigan maailmaan ja sen teknologiaan.

> amiga.emugaming.com

alkuun
IEEE Spectrum Online kirjoitti Amigasta
IEEE Spectrum Onlinen pitkä juttu "Amiga The Computer That Wouldn't Die" kertoo Amigan historian jälleen kerran alusta loppuun. Mukana myös Amigan tulevaisuudenvisiot.

> IEEE Spectrum Online

alkuun
AmigArtin uutiset Netscape Navigator 6:n sivupalkkiin

Amigart

AmigArt-uutissivusto tukee Netscape Navigatorin kuutosversiota. Voit lisätä selaimen vasempaan palkkiin automaattisesti päivittyvän uutisotsikot-osion klikkaamalla "Add Tab to Netscape 6" -linkkiä AmigArt-sivustolla.



alkuun
Virus joka toimii sekä Windowsissa että Linuxissa
Amerikkalainen Central Command -tietoturvayhtiö on löytänyt viruksen, joka toimii sekä Windowsin että Linuxin alaisuudessa. W32.Winux-nimellä kulkeva virus toimii ja leviää perinteisten viruksen tapaan. Kun saastunut ohjelma käynnistetään, se etsii kiintolevyltä saastumattomia tiedostoja ja tarttuu näihin. W32.Winux-virus ei leviä aggressiivisesti, mutta esittää viruksen kirjoittajille uusia tapoja tehokkaampien virusten tekemiseen.

[ Sivun alkuun | Ajankohtaiset | Sivukartta ]