[ Ajankohtaiset ] [ Sivukartta ]

Assembly 2001
Teksti ja kuvat: Risto Mäki-Petäys
Ruutukaappaukset: Risto Kivisilta

Avajaiset

AssemblyTV:n lähetystä seuranneena pahin ruuhka sisäänpäin näytti tapahtuneen kello kahdentoista ja yhden välillä keskipäivällä. Tunnin sisällä halli olikin täynnä koneita, eikä liikennettä sen jälkeen ollut paljoakaan. Tällä kertaa konepaikat oli jaettu kolmeen alueeseen: mainstream, game heaven ja oldskool. Kuten edellisenä vuonna, oldskoolilaiset saivat lippunsa puolta halvemmalla ja olivat oikeutettuja yli nelinkertaiseen äänestysvoimaan muihin nähden. He saivat myös olla omassa rauhaisessa nurkkauksessaan, joka tällä kertaa sijaitsi kolmannessa kerroksessa, yläkatsomon takana.


Pöytärivistöä oldskool-alueelta.

Tällä kertaa saimme juhlistaa kymmenensiä Assembly-messuja. Sen kunniaksi tilaisuus avattiin koosteella eri Assemblyjen voittajademoista PC- ja Amiga-sarjoista, ja tapahtumaa juontanut Jussi "Abyss" Laakkonen oli pukeutunut ensimmäisenä päivänä Assembly'92-paitaan. Juhlan kunniaksi näytettiin myös Assembly'92:n demot sekä scene-visa. Ensimmäisenä päivänä ei paljoa muuta ohjelmaa tullut, joten työtä tekevänä kansalaisena jouduin jättämään torstaiyön sekä perjantaiaamun väliin.


Toteutus

Ensinnäkin AssemblyTV:n televisio- ja verkkolähetysten piti alkaa jo tapahtuman alkaessa, mutta niitä viivästettiin kaksi kertaa tunnilla. Alkupuolella lähetykset pyörivät suhteellisen nopeasti, vaikka ohjelman avaus ei aina onnistunut, ja lähetys katkeili. Myöhemmin laatua pudotettiin jatkuvasti, kunnes se oli lopuksi nykivää, varsin sumeaa mössöä. Tämä johtui todennäköisesti kuormituksesta, mutta ihmettelen ainakin itse, miksi kankaalla esitetty kuva oli aivan kontrastiton. Surureunoineen kuva näytti suoraan kankaalta kuvatulta, ja välistä kirkkaustason vaihtelu vääristi mustan vaaleanharmaaksi. Ääni pysyi kohtalaisena, mutta kilpailutuotosten katselu verkon yli oli varsin tuskastuttavaa eikä edes kovin palkitsevaa.


Sponsorit jakelivat tuttuun tyyliin sekalaista rihkamaa.

Paikan päällä asiat toimivat melko hyvin, mutta äänen stereokuva tuntui ainakin oldskool-alueella painottuvan hieman oikealle päin. Voimakkuus kyseisellä alueella oli pääosin sopiva eikä vihlonut korvia. Esitykset eivät tällä kertaa enää myöhästyneet niin pahasti kuin viime vuosina on ollut tapana. Kuitenkin flash-kisassa järjestäminen oli jotenkin epäonnistunut, ja joissain tuotoksissa musiikki pyöri täysin epätahdissa.

Paikalla oli edelleen sama tuttu turvavartijavalikoima, joka hyökkää innostuneesti jokaisen kulkijan kassien kimppuun sekä tekee välttämättömät vartalon tarkistukset. Onneksi he tällä kertaa sentään pakkasivat tavaroita takaisin laukkuun itse tai edes auttoivat siinä.


Tapahtumassa näkee kaikenlaisia kulttihenkilöitä, kuvassa
#AmigaFIN-kanavan elävänä harvinainen nähtävyys Werre.

Tällä kertaa jouduin jäämään ilman pöytäpaikkaa myöhästyneen ilmoittautumisen takia eli jouduin etsimään kannettavalle koneelle pöytätilaa ja verkkopistoketta vähän väliä uudestaan. Kaiken kukkuraksi kone ei monesti edes tunnistanut verkkoyhteyttä oikein eikä päässyt verkkoon lainkaan. Oletan tämän johtuneen kaapeleista tai kytkimen tai verkon ongelmista. Tämän vuoksi jouduin verkon takia matkustelemaan ulos paikalta, mutta äänestys toimi vain paikallisverkosta. Sonera oli järjestänyt tapahtumaa varten yhden gigabitin sekuntivauhdilla toimivan verkkokaapelin, mutta silti yhteydet olivat vähän väliä hyvinkin tukossa, ja etenkin äänestyspalvelin oli loppupuolella kuin täi tervassa. Onneksi äänestysaikaa pidennettiin, ja äänet menivät perille.


Tapahtumat



Alternative Partyn järjestäjät kasasivat
melkoisen kasan tavaraa omalle pöytärivilleen.

Moni varmasti muistaa viime vuonna meteliä pitäneen Alternative Party -järjestäjäporukan mielenosoituksen aulassa. Herrat olivat sitä mieltä, että Assembly haiskahtaa kapitalismilta, ja he halusivat mm. oikeutta MSX:lle. Tällä kertaa porukalle oli järjestetty oma pöytärivi oldskool-alueen nurkasta. Arvelun varaan jää, oliko kyseisellä tapahtumalla vaikutusta asiaan. Tuttuun tapaan katsomoitten yläriveiltä kuului typeriä huutoja kisojen alussa ja keskellä; huudot vielä ikävä kyllä vaikuttivat tulevan katkeralta oldskool-väestöltä, joille on valituksista johtuen myönnetty jäsenetuja muihin vieraisiin nähden.


#AmigaFIN-kanavan porukka järjesti ulkoilmassa kokoontumisen.

Perjantai-iltana järjestettiin myös jo legendaariseksi muodostunut #AmigaFIN-kokoontuminen juuri ja juuri sopivasti esitysten välissä. Kokoontumisessa ehdittiin järjestää kovalevyn heittokisat. Pahaksi onnekseen osa finaaliin päässeistä kerkesi jo poistua paikalta ennen finaalia, minkä johdosta tulosten merkittävyys meni hieman kyseenalaiseksi.


#AmigaFIN-kanavan kokoontumisessa
järjestetyn kiintolevyn heittokisan kilpailuvälineet.

Kisojen määrää oli tiivisettty edellisistä vuosista. Kuten edellisenä vuonna, Amiga- ja PC-demot ja -introt kilpailivat samassa sarjassa. Nyt mukana olivat vielä java-tuotokset. Konsoli- ja oldskool-demot luettiin vielä eri ryhmiin. Aluksi pelotti, että taso olisi laskenut viime vuodesta, mutta kehnous jäi enemmänkin oldskool-tuotosten rasitteeksi. Tällä kertaa C64-demot eivät olleet erityisen kekseliäitä, ja pääpaino olikin VIC-20- sekä MSX-koneilla.


Kuvassa heittää Sami 'letti' Ylönen.

Harmikseni Amigoita ei näkynyt paikan päällä kovinkaan paljoa, vielä vähemmän kuin viime vuonna. Oldskoolissa en nähnyt yhtään, mainstreamissa muutaman. Sen sijaan Macintosh-koneita tuli vastaan hieman enemmän kuin odotin. Myös C64-koneet kärsivät kovaa vähentymistä. Eniten erottuvia koneita löytyikin Alternative Partyjen järjestäjien pöydiltä. He järjestivät myös omia epävirallisia kilpailuitaan, joiden tasosta jokainen voi muodostaa oman mielipiteensä. Itse olen kiinnostunut edelleen hieman sisällöllisemmistä tuotoksista.


Amiga voittaa!



Mainstream-hallin monitorit valaisevat pimeyttä.

Odotin, ettei Amiga enää tänä vuonna olisi juurikaan merkittävässä osassa demo- ja intro-kisoja. Kovaksi yllätyksekseni tuotoksia ei ollut hirveästi, mutta taso oli sitäkin parempi. Ensimmäisenä yllätti amigistiryhmä RNO:n flash-esitys Häiriö, joka kahmaisi voiton. Kyseinen tuotos sisälsi Amigamaisia piirteitä ja näkemyksiä.

Exploder: Humus 2
Spaceballs vs. Ephidrena:
King of Fuck

Sen jälkeen 4 kilotavun intro-kisassa tuli kaksoisvoitto, viime vuonna menestynyt Exploderin Humus sai jatko-osan nimeltä Humus 2, ja toisena tuli Spaceballs vs Ephidrenan King of Fuck. Varma menestyksen merkki oli musiikin sisällyttäminen introihin - kisan PC:n kilpailijoista kun ei lähtenyt pihaustakaan. Moni #asm01-IRC-kanavan vierailija olikin sitä mieltä, että Amigalle pitäisi järjestää erillinen 4kt intro-kisa, koska niitä ei voi verrata PC:n vastaaviin.

MatureFurk: Lapsuus
Demokisan ylivoimainen voittaja.
"Lapsuus on Amiga". Respect.

Viimeisenä yllätyksenä tuli voittajan pallille päässyt yhdistetyssä demokisassa selkeästi erottunut MatureFurkin Lapsuus. Entisten tunnettujen Amiga-henkilöiden tuotos onnistui vaikuttamaan jopa suttuisen Realmedia-lähetyksenkin kautta. Kaiken lisäksi demo ei edes hyödyntänyt PPC:tä, näyttökorttia tai mitään 3D-piiristöjä. Tekijäporukka koostuikin mm. menestyspeli Max Paynea koodaanneista ex-amigisteista sekä melko tunnetusta muusikosta, Markus 'Captain' Kaarlosesta. Palkinnon noutoa tuli vielä juhlistamaan yksi Amigan isistä, intuitionin suunnittelija R. J. Mical. Suosio siirtyi tällä kertaa epäilemättä C64:lta Amigan eduksi. Toivottavasti sama jatkuu.

[Assembly 2001:n kilpailujen tulokset löydät erillisestä artikkelista, jonka kautta pääset myös imuroimaan suurimman osan tuotoksista itsellesi. Kirjoitushetkellä aivan kaikki eivät olleet vielä saatavissa, mutta tuotoksia kannattaa hakea myöhemmin esimerkiksi osoitteista ftp.scene.org, ftp.asmparty.net tai www.mbnet.fi/awake/tulokset. Lue myös ensikertalaisen kokemukset #AmigaFIN-tapaamisesta artikkelista "#AmigaFIN-miitti Assembly '01:llä".]


[ Ajankohtaiset ] [ Sivukartta ]