[ Testit ] [ Sivukartta ]

Baana IDSL ja Aethra NT-IP ISDN
Joni Halme <halmej@saunalahti.fi>

Muutama vuosi sitten oli halu päästä nettiin kova, joten laitoin koneeseeni US Roboticsin 56k-modeemin. Koskaan ennen en ollut edes modeemiin koskenut, joten toimin näppituntumalla. Itse asennus kesti useita tunteja, mutta pian olin tiedon valtatiellä.

Nyt on usein tullut vastaan se, että 56k ei riitäkään. Tarve oli nopeammalle yhteydelle. Olen töissä paikallisessa puhelinyhtiössä Internet-palveluja hoitamassa, joten nyt tietotaitoa netistä on enemmän. Päätinkin vaihtaa kiinteään Baana-liittymään. Puhelinyhtiön tarjoamia vaihtoehtoja oli Baana IDSL, ADSL ja Cable. Koska asun kauempana keskustasta, ainoaksi vaihtoehdoksi jäi IDSL. Se on perinteisellä ISDN-tekniikalla toteutettu kiinteähintainen yhteys.

Nopeusvaihtoehtoja oli 64kbit ja 128kbit, ja otin tietenkin nopeamman. Aloitusmaksu on 990 mk ja kuukausimaksu 390 mk. Baana-pakettiin kuuluu viisi sähköpostilaatikkoa ja Aethra NT-IP -ISDN-verkkopääte, mutta ei kotisivutilaa. Asennus ei käynytkään ihan käden käänteessä, sillä asun keskellä korpea. Kotona jouduttiin tekemään hieman uusia kaapelointeja, ja keskuksessa laitettiin puhelinlinjaani hieman lisää voltteja. Kaapelointien jälkeen puhelinlinja menee ensin boksiin ja vasta sen jälkeen talon puhelimiin.


Mitä se on syönyt? Mitä se vaatii?
ISDN-verkkopääte seinällä.
ISDN-verkkopääte on hieman modeemia isompi boksi. Mukana tulee itse boksi, muuntaja, tarvittavat johdot boksista pistokkeeseen, 9-pin RS232 + 9 -> 25 pin adapteri, suomenkielinen opas sekä asennuslevyke Windowsille.

64kbit ISDN vaatii nopeaa sarjaporttia, 115200 riittää. Hyvällä prosessorilla voit käyttää sisäistä sarjaporttia tähän, mutta kaksikanavaisena ja 115200 nopeutena alkaa kone hyytyä jopa 060:lla. Tämä taas aiheuttaa etenkin Voyagerilla ikävää kaatumatautia. Itseltäni löytyy MultiFaceCard III, mutta jostain syystä boksi ei suostunut toimimaan sen kanssa. Jos joku tietää syyn, niin olisin kiinnostunut. Muuten näyttää siltä, että pitää ostaa nopeampi serial-kortti.

Jos netissä surffailee yhdellä kanavalla, lankapuhelin toimii ihan normaalisti. Kun otetaan toinenkin kanava käyttöön, boksi tunnistaa saapuvan tai lähtevän puhelun ja vaihtaa automaattisesti yhdelle kanavalle. Nopeudesta voisi mainita, että 17 megatavun paketti Aminetista (ftp.uni-paderborn.de/aminet) AmiTradeCenter:lla kesti 28 minuuttia. Keskimääräinen nopeus oli 10 000 cps. Yleinen virhekäsitys ISDN:stä on se, ettei esim. 64kbit ole paljoa 56k-modeemia nopeampi. Hitainkin ISDN on kuitenkin nopeinta modeemia huomattavasti nopeampi.

HUOM! Muista laitteistoa asentaessa ottaa ensin koneestasi virta pois. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että sarjaportin huolimattomalla käytöllä ovat monet tasoittaneet pieniä kaupunkeja. Kiinnitä NT-IP puhelinverkkoon ja sen jälkeen laita muuntaja kiinni. Nyt boksissa pitäisi palaa vihreä ja punainen merkkivalo. Laita RS232 boksiin ja sen jälkeen käyttämääsi sarjaporttiin. Käytä tarvittaessa mukana tullutta adapteria.

    Verkkopäätteen ominaisuuksia:
  • 2-johdinliitäntä U-rajapintaan (irrotettava liitinrima)
  • So-rajapinta (2 x RJ-45, 4-johdin, irrotettava liitinrima)
    • kaksi analogista liitäntää (ab1 ja ab2, 2 x irrotettava liitinrima):
    • impulssi- ja/tai äänitaajuusvalinta
    • kumpaankin ab-liitäntään voi ohjelmoida 3 puhelinnumeroa (MSN)
    • erilaiset soittoäänet ab-portin MSN-numeroille
    • numeronäyttöpalvelu (CLI) ab-porteissa
  • dataliitäntä
    • 64 kbit/sek tai 128 kbit/sek käyttäen multilink PPP -protokollaa
    • Bandwidth on Demand (BOD)
    • Bandwidth Allocation Protocol (BAP)
    • Bandwidth Allocation Control Protocol (BACP)
    • Peer to peer liikenne käyttäen V.120 ja V.110 suosituksia
    • automaattinen nopeuden tunnistus
    • laajennetut AT komennot
  • virtakatkostilanteessa hätäsyöttö analogiseen liitäntään tai S-väylään (ISDN-puh.)

Asetusten luonti Miamiin

Kun kaikki on kunnossa, voit käynnistää koneen. Itse käytän Miami v3.2:ta, enkä osaa antaa neuvoja muihin TCP/IP-pinoihin. Miami v3.0:aa koskevat samat ohjeet. Käytän myös suomenkielistä käännöstä.

  • Käynnistä MiamiInit. Ensimmäisellä sivulla klikkaa "Jatka".
  • Valitse listalta analoginen/ISDN-modeemi ja varmista että kohdassa Internet on ruksi. Jatka.
  • Valitse listalta käyttämäsi sarjaportti. Jos sarjaporttisi ei ole listalla, valitse other. Jatka.
  • Jos valitsit edellisessä kohdassa other, sinulta kysytään nyt portin ajuria. Jos valitsit sisäisen sarjaportin, sinun pitää nyt valita käyttämäsi ajuri. Valitse "Miami built-in driver". Jatka.
  • Valitse modeemien listalta --other-- ja kirjoita kohtaan soiton alustus ATDT. Jatka.
  • Jos yhteytesi on 64kbit, kirjoita alustusmerkkijonoksi ATB40\r (PPP), jos taas 128kbit, kirjoita alustusmerkkijonoksi ATB&J3\r (Multilink PPP). Älä kirjoita suluissa olevaa tekstiä. Kirjoita RTC/CTS-vuonohjaukseen AT&H3\r. Valitse nopeudeksi ISDN tai nopeampi, jatka.
  • MiamiInit tutkiskelee hetken boksiasi. Jos kaikki on hyvin, hetken kuluttua sinulta kysytään puhelinnumeroita. Kirjoita puhelinnumeroksi 0. Jatka.
  • Varmista, että IP-osoite on dynaaminen ja protokolla on PPP. Kirjoita kenttiin käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Jatka.
  • Sinulle aukeaa nyt soittoikkuna. Klikkaa "Soita". MiamiInit testaa yhteyden ja katkaisee sen. Kirjoita seuraavaksi oma nimesi ja käyttäjänimesi. Jos vain haluat nettiin, näillä ei ole väliä. Poista ruksit kohdista "Tallenna informaatiolistaus" ja "Tulosta informaatiolistaus". Jatka.
  • Seuraavaksi avaa Miami. Valitse "Asetukset"-valikosta "Tuo MiamiInit V3:sta..." Valitse tiedosto MiamiInit.config. Mene kohtaan "Liitäntä" ja varmista, että kohdassa nopeus on vähintään 115200. Riippuen sarjaporttisi nopeudesta voit valita myös 230400. Valitse "Asetukset" ja "Tallenna perusasetukset". Nyt voit mennä linjoille.

Multilink PPP tarkoittaa sitä, että modeemi on linjoille mentäessä 64kbit, ja kun siirretään tarpeeksi tietoa, otetaan toinenkin kanava käyttöön. Kun taas liikenne on rauhallisempaa, käytetään vain yhtä kanavaa. Joku kysyi myös, voiko käyttää 128kbit-yhteyttä, vaikka on ostanut 64 kbit -paketin. Tämä ei onnistu, sillä se on estetty puhelinyhtiöltä käsin.


Riittääkö nopeus?

Tässä vaiheessa tarvitset sitten muitakin ohjelmia, kuten WWW-selaimen, sähköpostiohjelmat jne., mutta oletan että olet sellaiset jo hankkinut. Itse suosittelen lämpimästi Voyager v3:a ja uusinta YAM:ia.

128kbits riittää hyvin verkkopeleihin. Itse en ole ISDN:llä testannut muita kuin dynAMItea, mutta en odota mitään ongelmia Heretic II:n, Shogon tai Quaken kanssa.

Lopuksi voisin sanoa, että Baana IDSL on hyvä valinta, jos surffailet vähänkin enemmän. Vaikka modeemin käytöstä johtuvat kulusi eivät olisikaan ihan 390 markkaa kuukaudessa, kannattaa silti vaihtaa kiinteään liittymään. Asennus on törkeän helppoa, etkä tarvitse mitään ajureita. On todella hieno tunne, kun voi heittää koneen linjoille koska tahansa välittämättä siitä tuleeko siitä laskua tai haluaisiko joku muu käyttää puhelinta. Jos taas asut lähempänä keskustaa, kannattaa myös harkita ADSL- ja Cable-vaihtoehtoja.


Baana-edustajat: Paikalliset puhelinyhtiöt
Myyjä: Satakunnan Puhelin Oy
Hinta: Liittymismaksu 990 mk, kuukausimaksu 390 mk. Hintaan sisältyy ISDN-verkkopääte kaapelimodeemi sekä ohjelmistot Windows-järjestelmiin.
Nopeus: 64 kbit tai 128 kbit
Vaatii: Tietokone, sarjaportti (miel. 115200 tai nopeampi)

[ Testit ] [ Sivukartta ]