Sekalaiset   Sivukartta
Rakennusohje: Waveblaster-MIDI-kortti Amigaan
Petteri Bamberg <piibii@luukku.com>

Oletko innokas MIDI-musiikin kuuntelija? Haikailetko paremman äänenlaadun perään, mutta rahatilanteesi ei salli kunnollisen syntetisaattorin tai soitinmodulin ostoa? Jos näin on, tämä artikkeli on vastaus ongelmiisi. Kerromme, miten liität halvan Waveblaster-liitäntäisen MIDI-kortin Amigaasi helposti ja edullisesti.

alkuun
Wave-mikä?
Waveblaster-liitäntä on Soundblaster-äänikorteistaan tutun Creative Labsin kehittämä laajennusväylä PC:n äänikortteihin liitettäviä laajennuksia varten. Kaikki kyseiseen liitäntään sopivat ns. tytärkortit ovat nimenomaan MIDI-laajennuksia, jotka korvaavat vanhempien äänikorttien sisäänrakennetun (äänenlaadultaan lähes poikkeuksetta surkean) FM-äänipiirin Wave Table -vastaavalla. Siinä missä FM-synteesissä kaikki soitinäänet luodaan keinotekoisesti, käyttää Wave Table valmiiksi kortin muistiin digitoituja ääninäytteitä oikeista instrumenteista, joita sitten toistetaan eri taajuudella riippuen soitetun sävelen korkeudesta. Wave Table -synteesi toimii siis periaatteessa samalla tavalla kuin Amigan perinteiset sampleja käyttävät tracker-ohjelmatkin.
 
Yamaha DB50XG - lajinsa parasta kermaa.
 
Monien mielestä hinta/laatu-suhteeltaan paras Waveblaster-laajennuskortti on Yamaha DB50XG. Siinä on neljän megatavun ROM-muisti, joka sisältää yhteensä 676 soitinääntä (muodostettu 202 perusinstrumentistä), sekä 21 erilaista rumpukittiä. Perinteisen General MIDI -standardin lisäksi DB50XG taitaa myös Yamaha XG ja Roland GS -tilat, joista edellisessä voi käytetyistä soitinäänistä riippuen saavuttaa jopa 32 äänen polyfonian General MIDI:n 16 sijaan. Yksi paha vika DB50XG:ssä kuitenkin on, nimittäin saatavuus. Yamaha ei kuulemani mukaan enää valmista kyseistä korttia, joten sitä lienee turha kysellä tietokone- tai musiikkiliikkeistä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää siis etsiä käsiinsä jostain käytetty kortti. Yamaha DB50XG:n käypä hinta käytettyjen markkinoilla liikkunee siinä 50-90 euron tietämillä.

alkuun
Huomioitavaa
Itse olen kokeillut tätä rakennusohjetta vain Yamaha DB50XG -kortin kanssa, mutta adapterin kyllä pitäisi toimia myös muillakin samaa liitäntää käyttävillä tytärkorteilla. Tämä rakennusohje soveltuu käytettäväksi kaikkien Amiga-mallien kanssa, aina perus-A500:sta huippuvarusteltuun A4000:een. MIDI-kappaleiden soittaminen kortin kautta ei vaadi kovinkaan suurta prosessoritehoa ja MIDI-tiedostotkin ovat yleensä niin pieniä, ettei muistinkulutuksenkaan pitäisi koitua ongelmaksi. Ainoa vaatimus laitteiston suhteen on vahvistin, sillä Waveblaster-tytärkortteihin ei voi eikä saa asentaa kuulokkeita tai kaiuttimia suoraan, koska muuten kortin esivahvistin voi rikkoutua!

Kannattaa myös muistaa, että seuraavat ohjeet ovat suurilta osin ainoastaan viitteellisiä. Tarkoituksena ei ole selostaa Waveblaster-liitännän rakentamista juotos juotokselta, vaan selvittää liitännän toiminnan kannalta vain kaikkein oleellisimmat elementit. Ei kuitenkaan kannata pelästyä: liitännän rakentaminen ei ole kovinkaan vaikea homma, mikäli omistaa edes jonkinlaista kokemusta juottamisesta ja elektroniikasta yleensä.

Lienee sanomattakin selvää, että noudatat näitä ohjeita täysin omalla vastuullasi. Minä en, sen enempää kuin Suomen Amiga-käyttäjät ry. tai Saku-lehtikään, ota vastuuta mahdollisista vahingoista, joita tämän ohjeen noudattaminen välillisesti tai välittömästi aiheuttaa.

alkuun
Waveblaster-liitännän rakentaminen

Waveblaster-liitännän rakentamiseen tarvitset seuraavat peruskomponentit:

  • 25-napainen urospuolinen D-liitin (sarjaporttia varten)
  • 26-nastainen kaksirivinen piikkirimaliitin
  • MC1489-mikropiiri
  • 4,7 kOhm:in vastus
  • Painonappi
Waveblaster-liitäntä on rakenteellisesti niin yksinkertainen, että sen voi aivan hyvin kasata kokonaan vero-levylle ja hoitaa komponenttien väliset liitokset jäykästä johdosta tehtyjä lyhyitä hyppylankoja käyttäen.
 
Waveblaster-liitännän kytkentäkaavio.
 
Käyttöjännitteet +12V ja +5V sekä maadoituksen voit ottaa esim. levyaseman virtajohdosta. -12V-jännite on sen sijaan parasta ottaa suoraan koneen virtalähteestä, koska sarjaportin jännitenastoista saatava virta on hyvin heikkoa, eikä välttämättä riitä kortin toimintaan saattamiseksi.

TxD-signaali saadaan sarjaportin nastasta 2. TxD-nastasta saatu signaali on RS232-tasoista, ja koska Waveblaster-korttien MIDI-nastat vaativat TTL-tasoisen signaalin, täytyy sarjaportin signaali kuljettaa muunninpiirin MC1489 läpi. Koska Waveblaster-kortit eivät lähetä MIDI Out-nastan kautta mitään järkevää dataa tietokoneelle päin, jätämme kyseisen nastan kokonaan kytkemättä, minkä ansiosta MC1489:n tapainen halpa yksisuuntainen muunninpiiri riittää vallan mainiosti.
 
Waveblaster-liitännän nastajärjestys.
 
Waveblaster-liittimen nasta 26 on reset-nasta, johon kytketään +5V-jännite 4,7 kilo-ohmin vastuksen kautta. Vastuksen ja reset-nastan välistä vedetään johdin maadoitukseen painonapin kautta. Kun nappia painetaan, putoaa +5V-jännite nollaan, jolloin kortti suorittaa sisäisen resetin. Kannattaa muistaa, että kortti täytyy aina virtojen kytkemisen jälkeen muistaa käynnistää pitämällä reset-nappia n. kahden sekunnin ajan pohjassa. Painonapin voisi periaatteessa korvata myös sopivan arvoisella kondensaattorilla, jolloin reset-signaalin antaminen hoituisi automaattisesti aina virtojen kytkemisen yhteydessä. Suosittelen kuitenkin erillisen painonapin käyttöä, sillä sen avulla on helppo resetoida kortti tarvitsematta katkaista virtoja koko koneesta, mikäli esim. kone kaatuu kesken musiikin kuuntelun ja kaatumahetkellä soimassa olleet äänikanavat eivät suostu ohjelmallisin keinoin hiljenemään.
 
Osien vähyyden ansiosta Waveblaster-liitäntäkortin voi rakentaa näinkin pieneksi.
 
Waveblaster-liittimen ääninastoista saatavat äänisignaalit täytyy kytkeä erilliseen vahvistimeen. ÄLÄ KOSKAAN kytke näitä nastoja suoraan korvakuulokkeisiin tai kaiuttimiin, sillä tällöin kortin esivahvistin rikkoutuu takuuvarmasti! Älä myöskään irrota tai kytke mitään adapterin johtoja virtojen ollessa päällä. Itse nykäisin kerran koneen kanssa hääriessäni kortilta tulevan audiokaapelin vahingossa irti, minkä seurauksena DB50XG:n esivahvistin kärähti, ja meni useita kuukausia ennen kuin onnistuin jälleen löytämään uuden kortin hajonneen tilalle. Tämän takia kannattaa audioliittimeksi valita sellainen malli, joka on tarpeeksi jämerä estämään edellisen kaltaiset onnettomuudet (esim. 6,3 mm stereoliitin on hyvä vaihtoehto).

Kortilta lähtevä, koneen sisällä kulkeva audiokaapeli ja itse adapteri kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas turbokortista ja kiintolevy(i)stä, jotta häiriöiden määrä pysyisi mahdollisimman pienenä. Myös audiokaapelin laatuun kannattaa satsata samasta syystä.

alkuun
Loppu hyvin...
Kun olet saanut Waveblaster-liitäntäsi kasaan (ja tarkistanut huolellisesti kaikki kytkennät, etenkin jännitenastat), on aika kytkeä liitäntä tietokoneeseen ja Waveblaster-kortti liitäntään. (Muista kytkeä kortti oikein päin!) Kytkettyäsi virran tietokoneeseesi paina reset-nappi parin sekunnin ajaksi pohjaan (tämä täytyy tehdä aina kun kytket virran Amigaasi, sillä muuten kortti on ja pysyy mykkänä). Käynnistä joku MIDI-kappaleiden soitto-ohjelma, kuten esim. Janne Syväniemen MIDIPlay, ja yritä soittaa jotain MIDI-tiedostoa. Mikäli kaikki meni nappiin, voit tästä lähtien unohtaa GMPlayt sun muut softapohjaiset MIDI-pimputtimet ja nauttia täydellisestä HiFi-stereo-äänestä ilman suurta prosessorikuormaa ja muistinkulutusta.
Sekalaiset   Sivun alkuun  Sivukartta