Toimitukselliset   Sivukartta
Suomen Amiga-käyttäjät ry:n vuosikokous 2002 - ripaus historiaa
Anu Seilonen <thoriel@sci.fi>

 
 
Suomen Amiga-käyttäjät ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidettiin tänäkin vuonna Oulussa, Pakkahuoneenkatu 30:n kerhotilassa lauantaina 28. syyskuuta kello 14 alkaen. Sisäänpääsy oli avoin kaikille, ja paikan päällä kävikin yhteensä n. 60 henkilöä. Aina uskollinen Gentle Eye Ky saapui paikalle AmigaOne-emolevyjen kera. Tapaamisen kohokohta oli ilman muuta Thendic-Francen järjestämä Pegasos-tietokoneen ensiesittely Suomessa.

alkuun
Pohjoisessa vipisi jälleen
Tämän vuoden vuosikokous päätyi jälleen Ouluun varteenotettavien vaihtoehtojen puutteessa. Tämä ei kovin paljon tahtia haitannut, sillä asiassa oli hyväkin puoli: kokoustila oli jo iskuryhmälle tuttu ja sijainti Oulun keskustassa hyvä. Kun lauantaiaamu koitti, oli järjestäjillä kuitenkin tavallista enemmän vipinää vatsanpohjassa: kokouksessa olisi tarkoitus vahvistaa yhdistyksen viiden ensimmäisen tilikauden tilinpäätökset ja myöntää hallituksille vastuuvapaus, ja tuote-esittelijöitäkin oli tulossa Suomen lisäksi ulkomailta asti.
 
 
Homma lähti käyntiin aamukymmeneltä. Lähes samaan syssyyn saapui paikalle myös Thendic-Francen lähettämä Coyote Flux -tiiminäkin tunnettu tehokaksikko Sharwin ja Rakesh Raghoebardayal, joiden seurassa tuli myös AmiTCP/IP-ryhmän Tomi Ollila. Sharwin ja Rakesh toivat mukanaan kiintolevyn, näppäimistön, hiiren ja tietenkin Pegasos-emolevyn, jolle Oulun iskuryhmä taikoi ATX-tornikotelon, monitorin ja kaiuttimet. Asennuspuuhissa avusti myös uusi hallituksen jäsen, Sami Ylönen. Samaan aikaan "muonavastaava" Sirpa Pöyhönen järjesti kokouksen tarjoiluosaston kuntoon; tarjolla oli tuttuun tapaa virvoitusjuomia ja pikkupurtavaa vierailijoille.
 
 
Yhdistyksen toiminnan kannalta kokouksen historiallisin hetki oli viiden ensimmäisen tilikauden valmistuminen. Ison urakan tehnyt Janne Sirén luovutti kirjanpitokansion juhlallisesti puheenjohtaja Anu Seiloselle, jolta kansio siirtyi kirjanpitoa jatkavan Jarmo Piipon haltuun. Tilintarkastaja Janne Lardot ei löytänyt kirjanpidosta moitittavaa, ja vuosikokouksessa tilinpäätökset hyväksyttiinkin mykistävän yksimielisesti. Näinkin ison asian ollessa kyseessä varsinainen historiallinen hetki tuntui menevän liian nopeasti. Totta - kyseessä on periaatteessa vain mapillinen paperia, mutta sen takana on ollut paljon kovaa työtä ja opiskeluakin. Janne teki kirjanpidon jatkoa ajatellen korvaamatonta pohjatyötä. Tästä on hyvä jatkaa.
 
 
Varsinaisesta kokouksesta ei valitettavasti kuvia kertynyt, sillä valokuvaajamme joutui lähtemään kokouksen ajaksi verkko-ongelmia selvittelemään. Verkko-ongelmien vuoksi myös kokouksen Internet-ulottuvuus koki kolauksen - IRC-yhteys periaatteessa toimi alusta asti, mutta Shoutcast-äänilähetys ja web-kamera saatiin käyntiin vasta viiden jälkeen. Pitipä tästäkin kokouksesta hakea oppia kantapään kautta - suuri kiitos kuuluu #saku-kanavalla pyörineille, joiden ideoiden ja kekseliäisyyden ansiosta saatiin sentään jotain ulos. Yhteistyö näytti jälleen voimansa. Petteri Vallin Sakubot-bottikin oli jälleen kaivettu naftaliinista, ja se olikin vahtinut kanavaa jo syyskuun alkupuolelta asti.

Kokoukselle oli varattu aikaa hulppeat kaksi tuntia, mutta kustannustehokkaaseen tapaan se vedettiin läpi noin 40 minuutissa. Yhdistyksen hallitus muuttui hieman, ja kokonaan uutena jäsenenä ryhmään liittyi Saku-tapahtumien ja -tapaamisten veteraani Sami Ylönen. Yhdistyksen graafisen ilmeen uudistaminen oli myös aiheena, ja se alkoikin jo osittain vuosikokouksen logosta ja julisteista. Uudistus on tarkoitus aloittaa Saku-lehdestä ja ulottaa myöhemmin myös yhdistyksen kotisivuille. Uudistuksen toteuttaa yhdistyksen mediavastaava Terho Henriksson yhdessä muun hallituksen kanssa.

Jäsenmaksu pysyi ennallaan, ja se on vuodelle 2003 suuruudeltaan 11 euroa. Muistattehan, että taannoisen sääntömuutoksen mukainen jäsenlaskutavan muutos näkyy nyt jäsenrekisterissä! Kahden vuoden ajan jäsenmaksun maksamatta jättäminen katsotaan yhdistyksestä
eroamiseksi, joten vuonna 2000 maksun maksaneiden jäsenyys päättyy tämän vuoden loppuun. Tietoa jäsenmaksun maksamisesta löytyy tästä lehdestä sekä yhdistyksen kotisivulta.

alkuun
...ja sitten itse asiaan!
 
 
Kokouksen jälkeen seurasi tietenkin illan odotetuin osuus. Amiga-jälleenmyyjä Gentle Eye Ky oli jälleen paikalla runsaudensarvensa kera. Boogie itse ei valitettavasti päässyt paikalle, mutta "varamiehitys" hoiti hommansa mainiosti. Heillä oli aikaa välillä ottaa rennomminkin - siitäkin huolimatta, että mukana tuoduista AmigaOne-emolevyistä kumpikaan ei ollut toimintakunnossa. Pöydällä olleesta AmigaOneG3-SE-emolevystä puuttui toimiva BIOS, eikä torniin kasattu AmigaOne-XE:n prototyyppi suostunut boottaamaan Linuxiin. Yhdistys aikookin esitellä toimivaa AmigaOnea myöhemmin.
 
 
Taustaviihdykkeeksi tapahtumaan saatiin Esa Haapaniemen CD32-combo, joka pyöritteli mm. Amiga-aiheisia videoita (huomaa myös laavalamppu). Jäsenmaksuja maksettiin ilahduttavaan tahtiin, ja yhdistyksen talous näyttää jälleen paremmalta. Myös jokunen Saku CD-ROM #3 sekä Saku 2001 Theme meni kaupaksi. Puolenkymmentä kävijää käytti hyväkseen Vaporware-tuotteiden rekisteröintipalvelua. Tällä kertaa suosituin ohjelma oli AmTelnet 2, ja kaikille rekisteröineille on jo toimitettu rekisteröintiavaimet sähköpostitse. Pienen viivästyksen vuoksi kaikki rekisteröineet saivat kaupan päälle myös NetInfo II:n avaimet. Vaporwaren Oliver Wagner kiittää Suomen Amiga-käyttäjiä kannatuksesta.

alkuun
Sokerina pohjalla: Pegasoksen ensiesittely
 
 
Tapaamisen odotetuin osuus oli kuitenkin epäilemättä Pegasos-tietokoneen ensiesittely Suomessa. Thendic-Francen Rakesh ja Sharwin Raghoebardayal esittelivät sekä MorphOS:ia että joitakin hyötyohjelmia. Vaikuttaviin esityksiin lukeutuivat J Miner, valokuvatyökalu joka luo 2D-valokuvista 3D-kuvia, sekä MorphOS:n lukuisat ominaisuudet ja emulointiohjelmistot. MorphOS:n kaunis MUI:ta käyttävä Ambient-työpöytä herätti ihastusta, vaikka kokouksessa ollut esittelykokoonpano ei ollutkaan vielä täysin vakaa - MorphOS oli tuolloin vielä kehitysvaiheessa. Laitteisto boottasi MorphOS:iin muutamassa sekunnissa, ja työpöydällä tuhertaminen oli sujuvaa, vaikka ominaisuuksia vielä puuttuikin.

Yleisökin päästettiin välillä Pegasoksen kimppuun. Ja Pegasos kiinnosti - onhan kyseessä ensimmäinen uusi Amigaan liittyvä tietokone vuosikymmeneen, ja se oli nyt konkreettisesti kokeiltavana. Ensimmäistä kertaa tuntui siltä, että ehkä hommasta vielä jotain tulee; tähän asti oli saatu vuosikaudet lukea toteutumattomia lupauksia ja armotonta hypetystä tuotteista ja päivämääristä, joista yksikään ei pitänyt kutiaan. Pegasos oli täällä, ja se oli Oikea. Ei se välttämättä makeannälkää täysin tyydyttänyt, mutta ainakaan karkkihammasta ei enää kolota niin pahasti.
 
 
Sillä välin kun yleisö paukutti Pegasosta, Sharwin ja Rakesh osallistuivat IRC-keskusteluun #saku-kanavalla. Veljeksillä olikin kova vauhti päällä iltaan asti - puhuttavaa riitti niin kokouksessa kuin sen ulkopuolellakin. Etenkin Sharwin tuntui olevan varsinainen energiapommi, joka kirjaimellisesti pomppi paikasta toiseen tapaamisessa. Kokouksen Internet-palvelukseen oli valjastettu Janne Sirénin kannettava tietokone, ja web-kameran lisäksi tapahtumakuvia napsittiin mm. Nokia 7650 -kamerapuhelimella sekä lukuisilla digikameroilla.

Suomalaiset MorphOS-kehittäjät Harry "Piru" Sintonen ja Teemu "Zuikkis" Suikki osallistuivat myös tapahtumaan ja vastailivat MorphOS:ia koskeviin kysymyksiin. Harry Sintonen tunnetaan mm. lukuisista Amigan työkaluohjelmista, joista tunnetuin lienee Blizzard-turboille suunnattu Blizkick-ohjelma. Teemu Suikki taas on Delfina-äänikortin kehittäjiä. Moni kokoukseen tullut mainitsikin, että nämä suomalaiset "Amiga-legendat" oli hauskaa nähdä livenä. Eikä tuntunut pojillakaan ihan tylsää olevan - juttua riitti, ja kiipesipä Piru päivän päätteeksi vielä pöydällekin Pegasosta nuuskimaan. Tästä ja muista hämmentävistä tapahtumista voit katsella lisää todistusaineistoa kokouksen valokuvaraportista yhdistyksen kotisivuilla.
 
 
Kaiken sähellyksen ja vastoinkäymistenkin jälkeen vuosikokouksen lopputulos oli kiitettävä. Olimme jälleen näyttäneet, että piskuinen käyttäjäryhmämme on täynnä sisua. Menneisyyden virheistä otamme opiksi, tulevaisuutta katsomme avoimin mielin ja haluamme hoitaa yhdistystämme kunnialla jatkossakin. Kun tiliasiat ovat viimein kunnossa, kirjanpito etenee ja muutkin yhdistysvelvoitteet ovat hoidossa, on helpompi keskittyä olennaiseen: Amiga-maailman tapahtumien seuraamiseen ja uutuuksien tuomiseen suomalaisten harrastajien ulottuville.

Kokouksen viimeisessä kuvaparissa on kaksi ovea. Vasemmanpuoleinen on kokouksessa esitellyn Pegasoksen sydän, sen piskuinen emolevy. Oviko? Kyllä. Se on ovi uuteen maailmaan, jossa viimeinkin voimme saada jotain uutta hyppysiimme. Se ei ehkä mullista maailmaa kuten Amiga teki lähes kaksi vuosikymmentä sitten, mutta ainakin se on pitkästä aikaa vaihtoehto. Oikeanpuoleinen on vuosikokouspaikan ovi hämärtyvässä syysillassa. Sen oven takana yhdistys näytti jälleen, että tapahtuipa Amiga-maailmassa mitä tahansa, meillä ei ole aikomustakaan jättää leikkiä kesken. Ja vaihteeksi näyttäisi siltä, että ehkä niitä leikkikalujakin vielä tulee.

Kiitokset kokouksen järjestelyistä seuraaville henkilöille (aakkosjärjestyksessä): Esa Haapaniemi, Timo Karjalainen, Sami Louko, Marko Lustimäki, Tuomo Mämmelä, Jarmo Piippo, Sirpa Pöyhönen, Anu Seilonen, Janne Sirén, Lari Temmes ja Petteri Valli.

> Vuosikokous 2002 -sivusto
> Vuosikokouksen pöytäkirja
Toimitukselliset   Sivun alkuun  Sivukartta