Netti Finland Oy:n Internet-palvelut HtmlSaku #21, 12.4.1997
Joni Lehto


I nternet-yhteyksien tarjoajia on paljon, joten monia koneenomistajia varmaankin mietityttää, mistä yhteyden hankkisi. Hankintapäätöstä tehtäessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mihin tarkoitukseen yhteyttä on hankkimassa. Ennen kaikkea on tärkeää, että palveluntarjoaja on jokseenkin tunnettu, jolloin voi olla varma yhteyden toimivuudesta ja siitä, ettei kyseessä ole mikään Matti Meikäläinen, joka on saanut päähänsä rahastaa ihmisiä parilla 14400 bps modeemilla ja ylikuormitetuilla linjoilla.

Minä päädyin valitsemaan palveluni Netti Finland Oy:ltä, joka silloin kuului halvimpiin palveluntarjoajiin. Päätös Netti Finlandin hyväksi syntyi lähinnä siksi, että se tarjoaa v.34-paketissa käyttöön:
- sähköpostin (sis. 10 Mt:n postilaatikon!)
- World Wild Web -hypermedian
- Usenet News -uutisryhmät
- FTP-tiedostonsiirron
- IRC-keskustelukanavat
- Telnet-pääteyhteyden
- henkilökohtaisen WWW-kotisivun (max. koko 5 Mt)
- Unix-shell-oikeuden
Lisäksi Netti-liittymän mukana toimitetaan PC:n Windowsille kaikki tarvittavat ohjelmistot, joiden avulla päästään käyttämään kaikkia Internet-palveluita. Paketti sisältää mm. Microsoft Internet Explorer -WWW-selaimen sekä sähköposti- ja News-ohjelman. Mukana seuraa myös erittäin selkeä lappunen, jossa on kaikki tarvittavat tiedot ohjelmien asentamiseksi.

Koska Amigaa käyttävät eivät voi hyödyntää mukana tulevaa pakettia, niin suosittelenkin jokaiselle Miamia ja IBrowsea, jolloin on helppoa ja nopeaa päästä linjoille ja luoda PPP/Slip-yhteys.

Mitä Netti Finlandin palvelut maksavat?

N etti Finland Oy:n palvelut maksavat seuraavanlaisesti (sis. alv 22%):
- Uuden asiakkaan rekisteröinti ........................ 120 mk
- Perusmaksu ...........................................  39 mk/kk
- Käyttömaksu, Turun- ja Porin tla (02-suunta) .........  11 p/min
- Käyttömaksu, muualta Suomesta ........................  16 p/min
Laskutuskautena on kalenterikuukausi. Lasku sisältää edellisen kuukauden perusmaksun ja käyttömaksun käytettyjen minuuttien mukaan. Lasku toimitetaan erillisenä, ei puhelinlaskuun liitettynä. Hinnat eivät sisällä puhelinkuluja!

(Tele ja puhelinyhtiöt perivät lisäksi paikallispuhelumaksun, joten koko Suomesta pääsee soittamaan paikallispuhelumaksun hinnalla Netti Finlandin palvelimelle.)

Laitteistovaatimukset

L aitteistovaatimukset Internet-liittymälle ovat tietokone ja puhelinmodeemi. Tietokone voi olla Amiga, Mac, PC tai vastaava, johon on saatavana tarvittava modeemi ja ohjelmistot. Modeemin ja tietokoneen nopeuden ja kapasiteetin tarve riippuu käytetyistä Internet-palveluista ja ohjelmaversioista.

Jopa 286-tasoisella mikrolla ja 2400 bps modeemilla voidaan käyttää sähköpostia, newsejä tai jopa merkkipohjaista WWW:tä. :) Suositus on kuitenkin vähintään 386-pohjainen mikro, Windows tai OS/2, graafiset Internet-ohjelmat ja vähintään 9600 bps modeemi.

Amigalla, jossa on 14400 bps modeemi, pärjää aivan mainiosti ja se toimii jopa suhteellisen nopeasti WWW-sivuilla liikuttaessa. Tosin koneessa kannattaa olla FAST-muistia ja mielellään myös jonkinlainen turbokortti käytettäessä graafista yhteyttä, koska muutoin kuvien latautuminen kestää kauan!

Jos yhteyttä tarvitsee vain tiedostojen hakuun, kannattaa käyttää vaikka Lynxiä, jolloin siirto suorastaan lentää (ainakin käytettäessä 28800 bps yhteyttä)!

Mitä nämä palvelut ovat?

K oska joukossamme saattaa olla joitakin, jotka eivät koskaan ole olleet Internetissä, niin kerron hieman noista palveluista.

World Wide Web

World Wide Web, WWW eli webbi on nykyisen Internetin keskeisin palvelu sähköpostin ohella. Se on hypermediaverkosto, joka koostuu suuresta määrästä tekstiä, kuvia ja jopa ääntä. Kaikki informaatio on palveluntarjoajien ja yritysten WWW-palvelimilla, joita Internetin käyttäjät pääsevät hyödyntämään omilla WWW-selaimillaan. Tiesittekö, että yhdellä tietokoneella ja Internet-liittymällä saadaan yrityksen informaatio näkyville jopa 30 miljoonalle ihmiselle? Kyseessä on siis laaja organisaatio eikä mikään pikku verkko. ;)

Sähköposti

Sähköposti, email, on Internetin tärkein ja käytetyin palvelu. Internetin sähköposti on tietenkin erittäin nopea: lähetetty viesti on vastaanottajan postilaatikossa parhaimmillaan muutamassa sekunnissa ja toiselle puolelle maapalloa viesti siirtyy minuutissa!

Sähköpostia voi lähettää kaikille, joilla on oma sähköpostiosoite. Lisäksi voi liittyä joihinkin tuhansista postituslistoista, jolloin postilaatikkoosi tulee automaattisesti postia sinua kiinnostavista aiheista.

Usenet News

Usenet News, nyyssit, uutiset - jo nimi kertoo palvelun sisältävän uutisia, ilmoituksia sekä tiedotuksia. Newsit ovat kuin suuri ilmoitustaulu, jonne jokainen voi jättää kysymyksensä, kommenttinsa tai minkä tahansa ilmoituksen. News-palvelu on järjestelty hierarkkisesti aihepiirin mukaan tuhansiin eri uutisryhmiin.

AG-toimittajan huomio: uutisryhmät ovat lähinnä keskustelualueita, eivät uutis- tai tiedotusalueita.

FTP-tiedostonsiirto

FTP-tiedostonsiirtopalvelut ovat erittäin suosittuja erilaisten ohjelmien ja tiedostojen siirtoa ja jakelua varten. Maailmassa on tuhansia pieniä ja erittäin suuria FTP-palvelimia, joissa on rajaton määrä ilmaisia hyötyohjelmia, tiedostoja ja pelejä eri käyttöjärjestelmille. Suomessa on Euroopan suurin FTP-palvelin, josta on nopeat yhteydet ympäri Suomen.

Telnet

Telnetin avulla voidaan ottaa merkkipohjainen pääteyhteys verkkoon kytkettyyn koneeseen. Käyttö vastaa normaalia paikallisverkon pääteyhteyttä ja vaati yleensä käyttöoikeden ko. koneeseen sekä tärkeimpien Unix-komentojen tuntemuksen.

Telnet-yhteyden avulla voidaan hoitaa myös pankkipalvelut, pelata verkossa olevia pelejä (esim. MUD-pelit) ja olla yhteydessä BBS-järjestelmiin.

IRC-keskustelukanavat

IRC-keskustelukanavat ovat reaaliaikaisia ryhmiä, joissa verkossa olevat käyttäjät voivat keskustella toistensa kanssa aiheesta kuin aiheesta. Keskustelijat naputtelevat koneeltaan tekstin ja muiden keskustelijoiden "puheet" ilmestyvät näytölle välittömästi.

Gopher-tiedostopalvelut

Gopher-tiedostopalvelut ovat pääasiassa yliopistojen ylläpitämiä laajoja tekstipohjaisia tietoaineistoja, jotka on järjestetty hierarkkisesti eri aiheryhmiin.

Gopher-palvelut sisältävät vastaavaa tietoa kuin WWW-palvelimet mutta ovat vain tekstipohjaisia. Haku- ja selailutoiminnot ovat nopeammat ja selkeämmät kuin WWW:ssä, mutta silti nämä Gopher-palvelut ovat siirtymässä monipuolisempaan WWW-muotoon.

Ja vielä jos olette hereillä...

T oivon, että tästä ensimmäisestä muttei toivottavasti viimeisestä Saku-artikkelistani sai edes jonkinlaista selkoa siitä, mitä Netti Finland tarjoaa ja millä hinnalla. Toivon myös, että sellaiset lukijat, jotka eivät aiemmin olleet kuulleetkaan WWW:stä, olisivat saanneet siitä edes jonkinlaisen kuvan.

Jos joku haluaa lisätietoja Netti Finland Oy:n littymästä, niin kannattaa ottaa yhteyttä johonkin seuraavista:
Netti Finland Oy      puhelin 020 8307070 *
PL 10, 20811 Turku    telefax 020 730 7090

Email:    netti@netti.fi
WWW-sivu: http://www.netti.fi/
* Ilmainen asiakaspalvelupuhelin päivystää arkisin (ma-pe) klo 9.00 -17.00.


HtmlSaku numero 21, © Copyright 1993-1997 Suomen Amiga-käyttäjät ry.