[ Testit ] [ Sivukartta ]

BeOS amigistin näkökulmasta
Risto Mäki-Petäys <basscade7@hotmail.com>

"Niin kuin AmigaOS olisi pitänyt tehdä", sanoi Jean Louis Gassé, BeOSin pääsuunnittelija. Ensi katsomalta BeOS onkin aika paljon AmigaOS:n kaltainen. Virtuaalityöpöydät saa näkymään eri näyttötiloissa kuten AmigaOS:n screenit, liukupalkkien toiminnan saa samanlaiseksi, ja BeOSista löytyy myös näppärä bashin pohjalle rakennettu komentorivitulkki. Ikkunat jopa suljetaan vasemmasta yläkulmasta.

Ostin kokeilumielessä BeOS 4.5:n Helsingin Dataclubista. Itse asennus sujui helposti. Asennusohjelma näyttää osiot, joista valitaan haluttu. Jos ei osioita ole, voidaan BeOS asentaa tyhjälle alueelle, jolloin se täyttää koko levyn. Harmikseni asennusohjelmassa ei ole mahdollisuutta luoda tai venyttää osioita, joskin CD:llä toimitetaan karsittu versio Partition Magicista.

Asennus on jopa miellyttävän nopea, noin 15-20 minuuttia (täysi asennus ilman japanin kieltä). Asennuksen päätteeksi hoidetaan BeOS Boot Managerin asetukset. Valikossa näkyvät mahdolliset käyttöjärjestelmät, jotka voidaan käynnistää. Käynnistettäessä esiin tulee tekstipohjainen valikko, josta voi nuolinäppäimillä valita halutun käyttöjärjestelmän, tai määritetyn ajan kuluessa ajetaan oletuskäyttöjärjestelmä. Asetuksia voi muuttaa milloin tahansa asennuksen jälkeenkin.

Kuva: Jaakko Oranen

Asennuksen jälkeen työpöytä on melko minimalistinen mutta ajaa asiansa. Mukana toimitetaan kasa hienoja taustakuvia sekä käynnistysääniä. Ikonit ovat mielestäni turhan karut. Niistä tulee mieleen NewIconsin perussetti. Mukana tulee myös muutamia pieniä apu- sekä esittelyohjelmia. Mielestäni positiivista BeOSissa on mukana tuleva ohjelmien kehitysympäristö. Editori sopii myös normaaliin tekstinkäsittelyyn sekä HTML:n kirjoitukseen.

Internet-ohjelmisto on aika vähissä: CD:llä toimitetaan selain, NetPositive, joka ei osaa kaikkia selaimen perusominaisuuksia kuten esimerkiksi proxyn toiminnan rajoittamista. Jatkossa BeOSin perusselaimeksi on suunniteltu Operaa, mutta sen nykyinen betaversio on toistaiseksi erittäin kaatumatautinen. BeOSin mukana toimitettu sähköpostiohjelma on myös melko karu. Sähköpostia varten soveltuvat paremmin Tucowsista löytyvät ilmaisohjelmat. Myös iScribe on tutustumisen arvoinen. Tucowsista löytyy myös erilaisia IRC-ohjelmia.

BeOSia on monesti mainostettu AV-alaan painottuvana käyttöjärjestelmänä. Ikävä kyllä kyseisen alan ohjelmistoa ei hirveästi ole BeOSille näkynyt. CD:ltä löytyi perustarpeisiin riittävä moniraituri, mutta siitäkin puuttuu varsin paljon tarpeellisia ominaisuuksia. Kuuleman mukaan sekvensseri Logic Audio on käännetty BeOSille. Graafinen puoli on aika vähissä. Ohjelmistonkehityspakettiin sisältyy hieman Photoshopia muistuttava piirto-ohjelma, joka sisältää jopa kerrokset mutta on edelleen pahasti kehitysvaiheessa. Kokeilin itse kääntää GIMPia (Gnu Image Manipulation Kit) BeOSille, mutta BeOSin asennukseen ei sisältynyt läheskään kaikkia tarvittavia kirjastoja, enkä enää jaksanut käydä niitä jokaista hakemassa koululta, joten luovutin - omalla tuurillani käännös olisi tuskin onnistunut muutenkaan.

Loppujen lopuksi BeOSista jäi harmittamaan lähinnä etenkin ammattialan ohjelmiston puute. Ympäristö on melko miellyttävä ja säädettävissä. Käyttöjärjestelmä pyörii miellyttävän nopeasti ja käynnistyykin noin kymmenessä sekunnissa. Siinä on huomattavasti etuja muihin käyttöjärjestelmiin verrattuna, esim. laitteiston tunnistaminen käynnistettäessä konetta ja ikkunan siirtäminen virtuaalityöpöydältä toiselle vetämällä.

Ajurituki on melko vähäinen. Oma kokoonpanoni (Yakumo Y586VX -emolevy, P200MMX, Soundblaster PCI64, S3 Virge DX) sattui toimimaan suoraan. Kaverini kokoonpano (Asustekin emolevy, AMD K6-2/400 MHz, Soundblaster Live, Matrox Millennium G200) toimi hyvin, tosin äänet toimivat vasta kun BeOS päivitettiin versioon 4.5.1. Vaihdettuani koneeni uudempaan ei vanha BeOS enää käynnistynyt, vaikka koneesta vaihtui vain emolevy (nyttemmin QDI Titanium IB+) ja prosessori (AMD K6-2/333 MHz). En saanut missään vaiheessa toimimaan verkkokorttia (3COM 3c509b) enkä Soundblaster AWE64:ää, vaikka molemmille oli ajurit. Molemmat tosin ovat ISA/PnP-kortteja, joten toimimattomuus ei ole mikään ihme.

Maaliskuun loppupuolella Be julkaisi BeOS 5.0 Personal Editionin ilmaiseksi. Kokeilin asentaa sitä ja petyin rajoituksiin. Ilmainen Personal Edition ei suostu asentumaan omalle osiolleen, vaan toimii tiedoston sisällä olevana valeosiona ja täytyy käynnistää Windowsin työpöydän pikakuvakkeesta. Sen lisäksi moniprosessorituki ei toimi, ja valeosion täytyy olla tasan 501 megatavua. Erikseen ostettavassa Pro-versiossa nämä asiat olisivat kunnossa, mutten viitsinyt enää sijoittaa siihen rahaa, joten tyydyin Personal Editioniin.

Valitettavasti koko viritys ei edes käynnistynyt. Ensimmäisellä kerralla se vain käynnisti Windowsin uudestaan, toisella kerralla jäi jumiin käynnistyksessä ja kolmannella kerralla taas käynnisti Windowsin uudestaan. En tiedä, teinkö jotain väärin - ainakaan tässä vaiheessa ei ole paljon säädettävissä. Kuuleman mukaan BeOS 5:sta ehdittiin jo julkaista korjauspäivitys, joka ei kirjoitushetkellä ole vielä ilmestynyt ainakaan Sunetin arkistoihin.

Tekijä: Be Incorporated
Ilmaisversio: http://free.be.com tai ftp://ftp.sunet.se
Myyjä: Dataclub
Hinta: 480 mk (versio 4.5 Dataclubista)

[ Testit ] [ Sivukartta ]