[ Testit ] [ Sivukartta ]

Buddha Flash
Esa Lyttinen <virgo@vip.fi>

Sattuipa niin, että yhtenä päivänä boksikoneeseeni oli selvästi tarvetta saada CD-ROM-asema ja isompi kiintolevy. Laskiessani kustannuksia, paljonko mahtaisi maksaa A2000:n päivitäminen niin että CD-ROM, Zip ym. toimisivat sen kanssa ongelmitta osoittautui melko hintavaksi (GuruROM).

Pohdittuamme ties monettako kertaa Boogien kanssa ongelmaa päädyimme Buddha Flashiin, joka oli melko uusi vehje silloin ja antoi paljon paremmat edellytykset koneeni päivityksille kuin pelkkä GuruROM. Hintakin oli melko lailla sama, ja Buddha tarjosi kaksi IDE-väylää (yhteensä 4 laitetta) sekä A1200-mallisen kelloportin, johon saisi mm. nopean sarjaporttilaajennuksen. Samalla säästäisin laitekustannuksissa, sillä tarvittavat suuremmat kiintolevyt ja CD-ROMit löytyivät. Jo jonkin aikaa oli kytenyt idea vaihtaa IDE-laitteet pois ja muuttaa kaikki SCSI-väyläisiksi. Boksikoneessa oli 1 Gt SCSI-levy ja ulkoinen swap-levy oli myös gigainen. Nämä yhdistämällä sain saman kiintolevykapasiteetin kuin ennenkin. Oli myöskin toiveita, että IDE-väylät toimisivat nopeammin A2000:ssa kuin turbon SCSI-II-väylä - outoa sinänsä.

Rahdattuani upouuden Buddhan kotiin ja asennettuani sen koneeseen oli edessä seuraava ongelma: A2000:ssahan on melko rajoitetusti 3,5":n laajennuspaikkoja. A1200:sta vaihdossa tuli melko lailla lisävehkeitä kuten CD-ROM, joka vei viisivarttisen paikan, LS-SuperDisk (120 Mt) toisen 3,5":n paikan ja viimeinen jäi koneen omalle korppuasemalle, joten paikat olivat täynnä. Kiintolevyjen vaihto sai odottaa. SCSI-levyn jouduin laittamaan tämän vuoksi uuteen paikkaan poikittain powerin ja CD-ROMin väliin, ja ihme kyllä se pysyi siinä melko jämäkästi.

Seuraavaksi testiä, miten Buddha toimisi - olihan se autoboottaava eli mitään softaa ei periaatteessa tarvinnut asentaa, jos tyytyi pelkkiin IDE-kiintolevyihin. Koneessahan niitä ei sillä hetkellä ollut, joten virta päälle... Normaalit rutinat, ja CD-ROMin ja LS-Diskin ledit välähtivät, niitä siis nuuskittiin. Buddha tuntui toimivan, mutta WorkBenchiin ei kummastakaan merkkejä tietenkään tullut, koska softa oli asentamatta. Levyke sisään ja asentamaan. Oudon tutulta se tuntuikin: muokattu IDEFixhän se siellä. Asentaminen onnistui ensimmäisellä kerralla. Nopeutta oli silminnähden enemmän kuin A1200:ssa. Boksin kytkemiseen oli enää aikaa 15 minuuttia, joten oli parempi jättää homma siltä päivältä ja keskittyä miettimään kiintolevyjen asentamista yön ajaksi.

Yön aikana heiveröiset aivoni olivat löytäneet ratkaisun viimeiseen ongelmaan. Päälle kaatuvista romukasoista kaapin uumenista kaivoin esiin A1200:n tornitusprojektin aikaiset jäämistöt, joihin kuului laiteteline. Siihen pystyi asentamaan 3 kpl 3,5" laitetta. Pikainen backup-ruljanssi ulkoisen kiintolevyn kanssa ja jälleen A2000 osiksi lattialle ja suunnittelemaan laitetelineen asennusta koneen sisuksiin. Se olikin melko helppoa: viimeisistä laitepaikoista pääkiskot pois, vain yksi lisäreikä ja teline istui paikallaan kuin tehtaan jäljiltä. Kiintolevyt (2 kpl) paikalleen ja kotelo kiinni - kaikki toimi kuten viimeksikin. Bootti tosin hoidettiin ulkoisen kiintolevyn avustamana. IDE-levyt näkyivät heti ilman kikkailuja WB:ssä, kuten olin aavistellutkin.

Osiot oli kuitenkin muokattava uusiksi. HDToolBox esiin ja SCSI_device_name=SCSI.device (entinen GVPSCSI) ja käyntiin. Systeemi toimi identtisesti A1200:n kanssa, ei ongelmia. Tehtyäni osiot kopioin systeemin takaisin koneen sisään IDE-levylle ja boottia - kaikki ok. Pikaiset testit nopeuksille, ja hah - todella IDE oli nopeampi kuin entinen SCSI-levy. Eikä siinä mitään, mutta siirto oli tasaisempaa kuin ennen: Delfinan äänitys onnistui ilman jippoilua pätkimättä heti ensimmäisellä kerralla. Sama ilmiö toistui muissakin operaatioissa ja mm. poisti erään boksia riivanneen ongelman: uploadin aikana SCSI-kiintolevy tallentaessaan tietoja aiheutti sarjaporttiin overflow-ilmiön - hyvin ärsyttävää. Tuon kiersin siten että vedin johdon kiintolevyn valolta suoraan diodin välityksellä RTS-pinniin, mutta nyt sitä viritystä ei enää tarvittu.

Systeemi toimi, aika siirtyä A1200:n päivittämiseen SCSI-levyllä. Illan siinä touhutessani koitti hetki, jolloin kello-ohjattu kytkin käynnisti boksin. CD-ROM piti omat rutinansa jälleen kerran, mutta sitten: pelkkä hijaisuus. Aikaa oli 15 minuuttia. Pikaisen diagnoosin jälkeen kone ei millään suostunut käynnistymään. GVP:n kortti ei ilmeisesti tykännyt olla ilman levyjään. Pikainen ohjekirjan selaus, ja kyllä, jos levyjä ei ole yhtäkään, on niitä kontrolloiva jumpperi poistettava. Olisihan se lähtenyt käyntiin aikansa pohdittuaan, mutta ei auttanut muu kuin ottaa kone auki ja se kirottu jumpperi pois. Kone takaisin läjään, aika alkoi olla tiukalla, mutta lopulta sain koneen nippuun ja käyntiin hieman ennen määräaikaa.

Olen aina hämmästellyt, miten boksin käyttäjät osaavat aavistaa, milloin olen ropaamassa konetta, koska poikkeuksetta aina joku soittaa juuri silloin kun kone on epäkunnossa. Näin kävi tälläkin kertaa, mutta ehdinpäs ajoissa... Mutta jos teen backupin ja ajan sitä A1200:lla sen aikaa kun ropaan, ei silloin soittoja kuulu. (Boksi on avoinna 24h ja vastaa numerosta (03) 367 0962.)

Valmistaja: Individual Computers, Jens Schönfeld
Edustaja: Gentle Eye Ky, ge@vip.fi, puh. (03) 363 0048
Hinta: 520 mk (4/2000)
Vaatii: Amiga, Zorro-väylä
Tekniikkaa:
  • autoboottaava (myös KS 1.3:ssa)
  • kaksi IDE-porttia, max. 4 IDE-laitetta
  • ohjelmallisesti muutettava IDE-ajoitus
  • A1200-yhteensopiva kelloportti
  • laajennuspaikka HyperCOM+-IO-kortille
  • 64 kt flashrom

[ Testit ] [ Sivukartta ]