[ Testit ] [ Sivukartta ]

Epsonia Amigaan
Joni Halme <halmej@saunalahti.fi>

Jos tarvitset koneeseesi laadukkaan skannerin ja tulostimen, ovat Epsonin tuotteet yksi parhaista vaihtoehdoista. Itse olin etsiskellyt hyvää paria jo jonkin aikaa, ja sitten se löytyi. Paikallisessa kodinkoneliikkeessä oli sopivaan hintaan Epson Stylus Photo 750 ja GT-7000 Photo. Parin viikon jälkeen olin näiden kahden kaunokaisen onnellinen omistaja. Tiesin, ettei vielä silloin löytyisi kunnollisia ajureita Amigalle etenkään tulostimeen, mutta Irseesoft oli luvannut piakkoin tehdä päivityksen TurboPrint-pakettiinsa. Ajattelin myös, että jos kerran Amigalle ei ajureita löydy, niin Macintoshille kyllä löytyy, ja kun koneessa on Shapeshifter ja Fusion, niin kyllähän se toimii. Näin ei kuitenkaan käynyt, kuten myöhemmin huomaatte.

Kotona rupesin innoissani purkamaan paketteja. Huomasin heti, että Epson laittaa kyllä hyvät ohjelmistot laitteiden mukaan. Skannerin mukana tuli kolme CD:tä, joista löytyi ajurit, väriopas ja ohjelmistoa Windowsille ja Macille. Ohjelmista mainittakoon Adobe Photoshop 5.0 Limited edition, Adobe Pagemill, Adobe Acrobat Reader, TextBridge Classic, Presto! Pagemanager ja muuta. Stylus Photon mukana tuli viisi CD:tä: ajurit, Online Guide ja ohjelmia kuten Adobe Photodeluxe 3.0, Epson Photosheet & Spin Panorama sekä Print Adventure Sticker Edition.

Skanneria testaamaan

Skanneria sai USB- ja SCSI-liitännöillä. Valinta oli minulle ilmiselvästi SCSI. Paketin mukana tuli myös SCSI-ohjain PC:lle. Hankin skanneriin myös filmi/dia-adapterin. Skanneri oli helppo asentaa: SCSI-kaapeli Amiga 3000:n taakse ja virtasta pistokkeesta. Skannerissa on sisäinen terminaattori, joten sellaisesta ei tarvitse huolehtia. SCSI ID:n voi valita laitteen takaa.

Päätin ensiksi kokeilla mukana tullutta Mac-softaa emulaattorilla. Ajurit asentuivat tuosta vain. Innoissani komensin PhotoShopiani skannaamaan esikatselukuvan, ja kone vastasi yhtä innostuneesti ettei käy. Mac väitti kivenkovaan, ettei koneeseen ole liitetty skanneria. Testasin Shapeshifter 3.9:ää ja Fusion 3.1:ä, mutta molemmat ilmoittivat samoin. Kokeilin ohjelmaa, joka tarkistaa SCSI-laitteita Macilla. Se kertoi, että koneesta löytyy Epson GT-7000 Flatbed -skanneri, mutta Epson Twain väitti toista. Hetken potkimisen jälkeen luovutin.

Siirryin AmigaOS 3.1:n puoleen. Olin aiemmin hakenut jo läjäpäin Epsonin ajureita Aminetistä. Testasin ensin BetaScan-ohjelmaa, joka on karu mutta ilmainen. Se skannasi iloisesti esikatselukuvan ja lopulta koko kuvan. Ohjelma on hyvin yksinkertainen, eikä tosiaan sopinut minun tarpeisiini, mutta se on helppo käyttää. ImageFX 3.0 oli ehdottomasti parempi vaihtoehto minulle. Ohjelma sisälsi paljon enemmän optioita ja oli muutenkin kätevä. Esikatselussa oli vikana se, että värit olivat hieman sekaisin, mutta tällä ei ole mitään väliä. Skannaukset onnistuivat 100 dpi:stä aina 2400:aan. ImageFX:stä voi skannatessa valita erilaisia värin, kirkkauden ja kontrastin korjausvaihtoehtoja. Perusasetuksilla tuli kuviin aivan liikaa punaista ja sinistä. Tämä korjaantui vaihtamalla color correctioniin "ink jet" ja gamma correctioniin "printer-b".

Seuraavaksi kokeilin hankkimaani filmi/dia-adapteria. Se asennetaan yksinkertaisesti skannerin päälle ja vedetään johto skannerin option-liittimeen. Mukana tulee myös kolme erilaista filmitukea eri negatiiveille. Ensin päälle adapteri ja sitten skanneri. IFX:n asetuksiin piti laittaa transparency unit. Testasin ensin diaa ja tulos oli mahtava. Ihan itsekin ällistyin, kun katselin kuvaa, joka oli erittäin tarkka ja siinä oli kauniit värit. Onnistunut testaus. Sitten testasin tavallista kinonegatiivia, ja ensimmäiset ongelmat iskivät: värit olivat aivan mitä sattuu. Testasin eri asetuksia, mutta mikään ei auttanut. Sitten testasin ammattinegatiivia: sama juttu, värit olivan aivan liian haaleat. Harmaasävyillä skannaus oli siedettävän rajoissa. Pettymys oli suuri. Testasin myös ScanTrax-ohjelman demoa. Tämä skannasi upeasti normaalit kuvat, muttei tukenut adapteria.

Myöhemmin kuulin ohjelmasta nimeltä ScanQuix. Otin yhteyttä tekijään, joka kertoi että ScanQuix 5 tukee Epsonia ja adapteria täydellisesti. Tämä kuulosti lupaavalta, mutta tilaaminen kuitenkin myöhästyi, ja siihen asti käytän ImageFX 3:a. SQ5 on jo kuitenkin postissa ja saapunee minulle pian. Skannerissa on myös pikaskannauspainike, mutta mikään ohjelma ei vielä tue sitä. Toivottavasti SQ5 todistaa toisin. Vaikka skannerin kanssa oli aluksi ongelmia, on se jälkeenpäin osoittautunut erittäin hyväksi hankinnaksi.

Tulostin kehiin

Tulostin oli upea, kaunis muotoilu hiveli silmää. Tulostimessa on kolme liitostapaa: rinnakkais-, USB- ja sarjaporttiliitin Macille. Kaksi johtoa kiinni ja paperituki paikoilleen, ja sitten musteiden kimppuun. Mukana tuli yksi värikasetti ja yksi musta kasetti. Erikoisuutena Epson Stylus Photo 750:ssa on se, että värikasetissa on viisi värisäiliötä. Kahta lisäväriä käytetään antamaan paremmat värisävyt valokuvatulostuksessa. Tuki näille lisäväreille löytyy vasta TurboPrint 7.1:stä. Kasettien asennus on helppoa: kansi auki, revitään keltainen teippi kasetista ja kasetti laitetaan sisään. Mielestäni kasetteja ei voi mitenkään asentaa väärin, mutta eihän sitä koskaan tiedä. ;) Tämän jälkeen kone latasi mustetta pari minuuttia.

Jos luulin, että skannerin softat olivat ongelmaisia, niin Photo 750 vasta vaikea olikin. Kuten skannerin kanssakin, testasin ensin Macin ajureita. Asennus meni ongelmitta, mutta loppujen lopuksi ei tulostintakaan voi käyttää tällä tavoin. AmigaOS:lle ei löydy Photo 750 -ajureita mistään. Korvaavana ajurina voi käyttää Stylus Color 600:n tai 800:n ajureita, mutta ne ovat hyvin rajoitettuja. Olin jo tilannut Gentle Eye:lta TurboPrint 7.0:n, mutta odotellessa testailin mm. TurboPrint 5 Litea. 7.0:ssa ei vielä ollut ajuria Photo 750:lle, mutta koska IrseeSoft oli luvannut tehdä ajurit pikapuoliin, en nähnyt ongelmaa.

Asensin TP7:n. Oppaissa ehdotettiin käyttämään sijaisajurina Stylus Color 740:n ajuria. Paketissa oli kuitenkin ajurit Photolle ja Photo 700:lle, jotka myös asensin, mutta ne olivat rajoitettuja 360x360-tarkkuuteen, joten se siitä. Color 740 -ajuri toimi suhteellisen hyvin. Tulostelin kuvia TP:n mukana tulleella Graphics Publisher -ohjelmalla. Ikävä kyllä tämä ajuri ei tukenut Photon kahta lisäsävyä ja tarkkuus oli rajoitettu 720x720:een. Tulostelin useita valokuvia ja laatu oli hyvää, vaikka minusta se olisi saanut olla parempaakin. Päivitys TurboPrint 7.1:een korjasi nämä ongelmat ja tulostuslaatu parani kertaheitolla. Sain käyttööni lisävärit ja maksimitarkkuus nousi 1440 pisteeseen tuumalle. 7.11b-ajuri antoi vielä lisää ominaisuuksia kuten erikoispaperikoot jne. Versio 7.1 tukee myös PowerPC-tulostusta.

Toinen tärkeä ohjelma ihan mille tahansa Epsonin tulostimelle on Epson Stylus Color Utility, lyhyesti ESCUtil, joka löytyy Aminetistä. Ohjelma tarjoaa samat ominaisuudet kuin tulostimen mukana tulleet ohjelmat Macille ja PC:lle, eli graafisen käyttöliittymän, jolla voi hyödyntää tulostimen sisäisiä toimintoja: suuttimien tarkistus, puhdistus ja kalibrointi, testisivujen tulostus ja paljon muutakin. Se tukee myös Epson Stylus Photo -tulostimien musteen määrän tarkistusta. Tämä on erittäin hieno toiminto, mutta vaatii ikävä kyllä IO-kortin. ESCUtil löytyy TurboPrint-paketista, mutta kannattaa hakea uusin versio suoraan Aminetistä. Ohjelmaan löytyy myös suomalainen käännös - allekirjoittaneen tekemä. :)

Epson Stylus Photo 750 ja Epson GT-7000 Photo ovat molemmat erittäin laadukkaita laitteita ja sopivat vaativaankin skannaukseen ja tulostukseen. Muista, että silloin on TurboPrint 7.1 lähes pakko-ostos, eikä skanneristakaan saa täysiä tehoja irti, ellei osta kunnon ohjelmistoa. Jos ei kuitenkaan tarvitse parasta mahdollista valokuvajälkeä ja suuria skannaustarkkuuksia, löytyy Epsonilta muitakin hyviä ja huokeampia malleja. TurboPrintiä, ScanQuixia ja ImageFX:ää myy Gentle Eye Ky, ge@vip.fi, puh. (03) 363 0048.

Valmistaja: Seiko Epson Corporation
Testattu: Amiga 3000, OS 3.5, CyberStorm MK3 060, CyberVisionPPC, 2 Mt Chip, 64 Mt Fast, 3,2 Gt UW-SCSI, 4,3 Gt IDE, 24x SCSI-CD-ROM, Buddha Flash -IDE-ohjain, A2232, Viewpoint VP1570VA 15"
Aminet: ESCUtil (149 kt), BetaScan (169 kt), BetaScan-ajurit (21 kt)
Muut ohjelmat: TurboPrint, ScanQuix, ImageFX

[ Testit ] [ Sivukartta ]