[ Testit ] [ Sivukartta ]

PC-Task vs. PCx
Arto Ekman <aekman@iobox.fi>

Emulaattorit, joilla on tarkoitus ajaa eri käskykannan omaavien tietokoneiden ohjelmia, ovat kehittyneet viime vuosien aikana melkoisesti. Tämä koskee myös Amigalle saatavissa olevia PC-emulaattoreita. Näistä tunnetuin on varmasti Chris Hamesin PC-Task, joka oli ensimmäinen varsinaisesti käyttökelpoinen softapohjainen PC-emulaattori. Toinen, ainakin itselleni varsin uusi tuttavuus on PCx, joka emuloi Intel Pentium -prosessorin käskykantaa. Tarkoitukseni on kertoa omat kokemukseni kyseisistä emulaattoreista, niiden hyvistä ja huonoista puolista sekä nykyisestä saatavuudesta.

PC-Task 4.4
Vuonna 1995 ilmestyneestä versiosta 3 lähtien PC-Task alkoi ymmärtää myös 286-prosessoria, mikä mahdollisti Windows 3:n ja 3.1:n käytön. Kuitenkin vasta version 4 ilmestyttyä Windowsin käyttöön tuli tarvittavaa nopeutta. Aluksi ohjelma tarjosi ainoastaan 486sx-prosessorin emuloinnin, jossa ei ole sisäänrakennettua liukulukuprosessoria (FPU). Tämän vuoksi PCx oli liukulukulaskentaa vaativissa ohjelmissa paljon nopeampi. Mutta päivityspaketteja ilmestyi, ja versio 4.4 emuloi jo 486dx-prosessoria.

PC-Taskin nykyversiot tarjoavat mahdollisuuden ajaa emulaattoria kahdella eri tavalla. Interpretive-tilassa emulointi hoidetaan "normaalilla" tavalla, eli jokaista 80x86-käskyn suoritusta varten tarvitaan useampia 680x0-käskyjä. Hyvää ovat nopeat latausajat ja emuloinnin pieni muistinkulutus, huonoa taas emulaation hitaus.

Dynamic-tilassa ei 80x86-koodia oikeastaan emuloida, vaan se ennemminkin käännetään 680x0-koodiksi. Myös looppeja nopeutetaan etsimällä valmista käännettyä koodia suoraan muistista. Puskurimuistin koko voidaan valita: tiny (512 kt), small (1,5 Mt), medium (5,25 Mt), large (9,5 Mt) tai huge (PC:n muisti kerrottuna neljällä, plus 2 Mt). Hyvää on nopea emulaatio ja mahdollisuus käyttää FPU:ta, huonoa taas runsas muistinkulutus ja nimellisesti pidemmät latausajat. Dynamic ei myöskään ole niin luotettava emulaatio kuin Interpretive.

Huom! Yleensä ottaen kaikki hyvin ohjelmoidut ohjelmat toimivat dynamic-emulaatiossa, mutta ongelmia saattavat aiheuttaa pelit, jotka muuttavat koodiaan. Näitä ovat mm. jotkut 3D-pelit. Ikävä kyllä Chris Hames ilmoitti pari kuukautta sitten, ettei enää ole kiinnostunut kehittämään PC-Taskia. Toivottavasti joku ostaa lähdekoodin häneltä ja kääntää ohjelman PPC:lle...

PCx 1.1
Microcode Solutions on yritys PCx:n takana. PCx ei muuten ole ainoa heidän valmistamansa emulaattori, vaan tarjolla on myös Mac-emulaattori Fusion. PCx:n vahvuus on ehdottomasti nopea näytönpäivitys myös AGA-koneilla. PCx tukee myös FPU:ta, edellyttäen tietysti että koneestasi sellainen löytyy.

Myös PCx kykenee PC-Taskin tavoin kääntämään koodia valmiiksi muistiin käytettäessä CPU Transcription -toimintoa. Tämä on tosin toteutettu paljon paremmin PC-Taskissa. Erikoisin puoli PCx:ssä on mielestäni Sound Blaster -emulaatio; vielä oudompaa on, ettei mikään kokeilemani peli tunnistanut sitä! PCx:n mahdollisuudet kehittyä näyttävät valoisammilta kuin PC-Taskin, koska sen valmistajat ovat kehittämässä myös Mac-emulaattoristaan uljasta PPC-versiota. Mitään varmuutta ei tosin ole...

Molempi parempi?
On vaikea alkaa arvioida emulaattoreita numeroilla, joten esitän arvioinnin sanallisesti. Kummallakin emulaattorilla on kyky suorittaa PC-ohjelmia järjellisellä nopeudella (riippuen tietysti Amigasi tehoista ja ajettavasta ohjelmasta). Itse tunnen PC-Taskin suoriutuvan tästä paljon paremmin.

Esimerkkinä voi pitää Police Quest 3 -peliä. Se toimi molemmilla emulaattoreilla, mutta PC-Taskilla pelaaminen oli jouhevaa, kun taas PCx:llä oli välillä hahmon liikkeessä kiusallisia taukoja. Todellisuudessa paremmuus riippuu hyvin paljon oman koneesi resursseista. On siis hyvä kokeilla molempia emulaattoreita.

Saatavuus ja päivitykset
PC-Task löytyy ainakin Gentle Eye Ky:n (puh. (03) 363 0048, ge@vip.fi) sekä Broadline Oy:n (puh. (09) 8747 900, broline@dlc.fi) valikoimista. PCx:n taas saa ainakin Amiga Formatin numeron 134 (maaliskuu 2000) cd-levyltä.

PC-Taskin nelosversioon on saatavissa neljä päivityspakettia. Ne löytyvät netistä PC-Taskin kotisivulta. PC-Task kannattaa päivittää versioon 4.4 asti, koska vain näin tekemällä saat FPU-emulaation ja vähemmän bugeja.

[ Testit ] [ Sivukartta ]