[ Testit ] [ Sivukartta ]

PowerTower - Onko siinä poweria kylliksi?
Arto Ekman <aekman@iobox.fi>

Pitkään A1200:ani emolevy majaili alkuperäisessä pöytäkotelossa, joka ajan oloon kävi varsin tukalaksi asuinpaikaksi: kuumuuden vuoksi kiintolevylle tuli kirjoitusvirheitä ja sisäinen MicroniK-scandoubler ilmoitti tukalasta olostaan aiheuttamalla häiriöjuovia kuvaruudulle. Oli selvää, että jotain tarttis tehrä, joten aloin suunnitella koneen siirtämistä tornikoteloon. Koska olin käyttänyt itse koneen ostoon suhteellisen paljon rahaa, en halunnut kaiken tuhoutuvan sekunneissa kytkiessäni tee-se-itse-torniini virrat. Siispä ostin valmiin tornipaketin...

Yleistä höpinää ja pientä napinaa
Tornista tulee minulle mieleen jokin serverikotelo; se on näet aikamoisen leveä. Ei tosin haittaa laisinkaan, koska työskentelytilaa riittää ja johdot mahtuvat hyvin sisälle. Kotelo on korkeudeltaan normaali AT/ATX-miditorni, ja jos joskus on pakko siirtyä PC:n käyttäjäksi, luulisin emolevyn sijoittamisen sujuvan ongelmitta. Powerin tuuletin on melko hiljainen, ja kokonaisuuden pintapuolinen tarkastelu antaa (turhan) positiivisen kuvan. Mutta en osaa selittää parin tonnin hintaa muuna kuin ryöväyksenä, kun ajattelee seuraavia asioita:
  • Kyseessä on kloonitorni; Octekin PC:n voi löytää aivan samannäköisestä tornista, luonnollisesti pienemmällä hinnalla.
  • Paketin mukana ei tullut powerin virtajohtoa! (Boogie lähetti sen tosin 2-3 päivää myöhemmin, mistä kiitän...)
  • Mukana tuli ns. halpanäppäimistö, eikä KeyTronic 2000, joka mainitaan vanhoissa mainoksissa (Boogie selitti, ettei KT2000:a enää valmisteta DIN5-liittimellä).
  • Ohjekirjassa sanotaan pakettiin sisältyvän kuusioruuvien ruuvaamiseen tarkoitetun työkalun, mutta omasta paketistani se ainakin puuttui.

On hyvä muistaa, että vaikka Amigan saatavuus olisi miten huono tahansa, ei amigistien tarvitse hyväksyä puutteellisia paketteja. Luulisi näillä hinnoilla pystyttävän laatu takaamaan! Itse asiassa laatuhan edistää myyntiä...

Kopan kokoaminen
Kokoaminen alkoi koneen purkamisesta osiin. Työ vaati varovaisuuteni vuoksi melkoisesti aikaa: yhteensä tornitusprojektiin kului kokonainen viikonloppu. Siihen kannattaa varata aikaa riittävästi! Työssä tulisi käyttää maadoitusranneketta, jotta staattiset sähköpurkaukset eivät vaurioittaisi emolevyn piirejä. Itselläni ei sellaista ollut... onneksi ei tullut ongelmia! Ohjekirjan (englanninkielinen) ohjeet ovat suurimmaksi osaksi selviä, mutta esim. emolevyn kiinnityksestä kerrottiin mielestäni liian vähän. Emolevy kiinnittyi kiitettävän tiukasti takaseinään, vaikka en keksinyt eräälle kiinnikkeelle mitään käyttöä.

Mielenkiintoinen juttu oli reset-painikkeen saattaminen toimintaan. Ohjekirjassa kehotettiin etsimään emolevyltä komponentit C5B ja R951B, jotka sijaitsevat Gayle-piirin oikealla puolella. Etsin niitä pidemmän aikaa, kunnes huomasin niiden sijaitsevat juuri scandoublerini alla! Ja sinne pitäisi juottaa liitin, johon reset-painike kytketään. Hetken aikaa olin hämmennyksen vallassa, kunnes tajusin soittaa tuotetukeen eli Boogielle. Ongelmasta kerrottuani sain heti ratkaisuehdotuksen: unohdetaan kaikki mitä ohjekirjassa sanottiin ja juotetaan liitinpala PCMCIA-portin alta löytyvän tyhjän TP1-liitinpaikan kahteen vasemmanpuolimmaiseen nastaan! Eli kun reset-painiketta painetaan, virta pääsee kulkemaan nastasta toiseen ja kone resetoituu.

Sitten oli näppäimistöadapterin vuoro. Kyseessähän on DIN5-liitäntäisten Win95-näppäimistöjen käytön mahdollistava palikka, joka työnnetään näppäimistöliitäntään. Työntäminen vaati jonkin verran voimia, mutta adapteri mahtui kuin mahtuikin sisään. DIN5-portti kiinnitetään sitä varten tornin taakse sijoitettuun aukkoon. Vielä massamuistilaitteet paikalleen tilavaan torniin ja kaikki liittimet kiinni, ja valmista on! Eräs ikävä puute oli peitinlevyjen pieni määrä, joilla on tarkoitus peittää tyhjiksi jääneet Zorro-paikat. Nyt pöly pääsee turhan helposti sisään...

Grande finale
Lopuksi täytyy todeta näin puolen vuoden koeajan jälkeen, että kyseessä on luotettava torni, kunhan sen saa kasatuksi. Ongelmia ei ole ollut eikä toivottavasti tulekaan. Laajennustilaa löytyy, eikä Blizzardin turbokaan enää polta ympäristöään. Suurimman kiitoksen on varmasti antanut kiintolevyraukkani, joka vihdoin selvisi burnout-tilastaan. Nyt se käy hiljaisella, joskin varmalla käyntiäänellä eikä virheitä ole ilmaantunut. Myös tämän paketin hinta on jo hieman unohtunut, ja olen pystynyt keskittymään muuhun mukavaan. Ikävin asia tällä hetkellä on näppäimistöadapteri, joka ei suostu hyväksymään kahden nuolinäppäimen samanaikaista painallusta; toivottavasti tämä korjataan tulevissa paketeissa.

Valmistaja: Power Computing Ltd.
Edustaja: Gentle Eye Ky, ge@vip.fi, puh. (03) 363 0048
Hinta: 1850 mk

[ Testit ] [ Sivukartta ]