[ Vakiot ] [ Sivukartta ]

Posti
Kirjeitä toimitukselle

Saku #32:n postipalstalla oli kysymys:
Onpahan tullut mieleen tyhmähkö kysymys... Amigallehan on Mac-emuja vaikka kuinka, mutta onkohan Macille tehty Amiga-emua? Periaatteessahan sen pitäisi olla yhtä helppoa, sama piirisarja yms. iMac, G4 ja OS3.5 olisi aika mielenkiintoinen yhdistelmä

AmiMacVastaus:

Tämä yhdistelmä iMac, G4 ja OS3.5 on ihan mahdollinen. Cloanton Amiga Forever -sivulta löytyy MacUAE-linkki, ja sen takaa löytyy tarvittavat ohjelmistot. Itse olen testannut lähinnä vain PC-versioita emulaattoreista (WinUAE ja Fellow), mutta saatan testailla Mac-versioita joskus lähitulevaisuudessa.

Lauri Ojansivu

Olen tässä viime aikoina päässyt hieman enemmän tutustumaan tähän Saku-lehteen ja huomannut, kuinka se on hyvin selkeä, suosittu verkkojulkaisuna (paljonko muuten on kunkin numeron keskimääräinen levikki?), ja aivan asiallinen sekä miellyttävä lukea (amigisteille varsinkin, miksei muillekin). Lehdestä löytyy monenlaisia artikkeleita, jotka kelpaavat niillekin, jotka eivät itse Amiga-touhusta niin välitä mutta mielellään lukevat esim. Keckmanin teorioita.

Tulostin koko suhteellisuusteoria-jutun ja vein lukion laajan matematiikan/fyssan opettajalleni. Hän tutustui siihen ja seuraavana päivänä kävimme aiheesta pitkän (välitunnin pituuden huomioon ottaen) keskustelun, ja hän kiitti kovasti sekä mielenkiinnostani aiheeseen sekä mukavasta artikkelista ja kertoi lainaavansa sitä pojalleen, joka on jossain korkeammalla opistoasteella tutkimassa juuri tätä luonnon ominaisuuksien ilmaisemista matematiikan keinoin sekä Einsteinin teorioiden hämäriä kohtia.

Hämmästyttävää tässä on lehden laatu, olen siitä erittäin positiivisesti yllättynyt. Toki on artikkeleita, joita en jaksa lukea, mutta luettavaa löytyy. Siksi minusta olisi asiallista nostaa Saku-lehti uudelle tasolle ja hankkia sille domaini (esim. www.saku.fi/.net). Kustannusten peittämisen tulisi onnistua sponsoreiden rahoituksella. Käsittääkseni lehdellä on koko lailla kohtuullinen lukijamäärä. Sponsoreiden mainokset saisivat varmasti "katsojia" ja onhan tämä amigistijoukko yksi kohderyhmä. Samalla voitaisiin hieman kasvattaa vähitellen Sakun mainetta ja lukijamäärää esim. lehti-ilmoituksilla ja muulla julkisuudella.

Lehti olisi varmasti monelle ei-amigistillekin mieluisaa luettavaa selkeytensä sekä asiallisuutensa vuoksi. Vaikka Saku-lehti onkin Amiga-julkaisu, siinä on myös mukana ns. yleisiä aiheita, jotka sopivat mainiosti kaikille. Varsinkin matemaattis-tieteellis-elektroniikka-tietotekniikka-kirjoitukset olisivat sellaisia, jotka sopisivat hyvin Amiga-lehden "sivuille".

Tuosta, miten oman domainin hankkiminen käytännössä onnistuu, en tiedä juuri mitään, mutta kyllä sen varmasti joku Amiga-listallakin taitaa. Taitaa mennä kuukausittain jokin maksu telehallintokeskukselle (n. 50 FIM?). Muutenkin minulla olisi intoa avustaa lehden julkaisuun liittyvissä toimissa/kirjoituksissa ja graafisessa ulkoasussa varsinkin.

Matti KuuvaVastaus:

Kiitos kehuista. Uusittu HTML-layout on saanut kiitosta muiltakin, joten Terho Henriksson (layoutin suunnittelija ja Sakun nykyinen uutistoimittaja) on tehnyt hyvää työtä. Terhon ja webmaster Jarmo Piipon kanssa kehitämme layoutia myös jatkossa.

Levikkiä on vaikea arvioida, koska levityskanavia on useita. Jäsenmaksun tai kotiinkannon maksaneiden perusteella levikkiä ei voi arvioida. Sakua levitetään paketteina ainakin Amiga Zonelle (Sakunetin keskuspurkki), MBnetiin ja Aminetiin, ja lisäksi lehden voi imuroida myös yhdistyksen kotisivuilta. Lisäksi yhä useampi lukee lehden online-versiota suoraan kotisivuilta, joten kokonaislevikkiä on käytännössä mahdotonta arvioida.

Saku on Amiga-käyttäjien lehti, joten se on myös heidän näköisensä lehti. Onhan meillä ollut erinomaisia artikkeleita myös mm. sähköhäiriöistä, RC-harrastuksesta ja jopa akvarellimaalauksesta. :) Mahdollisuuksien mukaan julkaisemme juttuja myös tietokoneharrastuksen ulkopuolelta, mutta tavoite olisi silti pitää Amiga-jutut näkyvänä osana lehteä.

Mukava kuulla, että suhteellisuusteoria-artikkeli kiinnosti. Siitä on tullut positiivista palautetta myös muualta. Tietenkään kaikki jutut eivät kiinnosta kaikkia, eihän tilanne ole sellainen paperimuodossa julkaistavien aikakauslehtienkään osalta. Käytännössä olemme saavuttaneet tavoitteen, jos jokaiselle löytyy lehdestä jotain mielenkiintoista luettavaa. Täysin vapaaehtoisvoimin kasatulla lehdellä on tietenkin luonnollisista syistä erilainen lähtötilanne kuin ns. kaupallisilla lehdillä, mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, että pitäisimme rimaa yhtään sen matalammalla.

Yhdistyksemmehän on aatteellinen yhdistys (eli ei verovelvollinen), joten se rajoittaa meidän "kaupallista" toimintaamme. Esimerkiksi tuloverolain 23 pykälän kohta 2: [arvonlisäveron alaisena tulona ei pidetä] "jäsenlehdistä ja muista yhdistyksen toimintaa välittömästi palvelevista julkaisuista saatua tuloa". Arvo Kuusiola kirjassa Yhdistyksen kirjanpito jne.: "Tämän säännöksen nojalla jäsenlehden ilmoitustuotoista ei olla verovelvollisia. Julkaisujen tulee olla kuitenkin toimintaa välittömästi palvelevia, joten pääasiassa tulonhankkimistarkoituksessa tehtyjen julkaisujen tuotot voivat olla veronalaista tuloa."

Nämä ovat kiemuraisia asioita, rajat ovat niin häilyviä ja myös ennakkotapaukset niin erilaisia, että yhdistyksen tulee olla todella varovainen kaikessa rahaan liittyvässä toiminnassaan. Sponsorointi- ja tukimahdollisuuksia on tutkittu jo aikaisemmin, ja nyt lakimuutosten ja ennakkotapausten jälkeen sitä mietitään uudestaan. Kerromme asiasta lisää, mikäli jotain uutta ilmenee.

Vuosimaksu verkkotunnuksesta on 100 mk. Säännökset verkkotunnuksen myöntämisestä ovat muuttuneet 15.6.2000. Lisää tietoa löytyy THK:n sivulta. Nimenomaan .fi tässä tapauksessa, ja sitä paitsi suosituimmat eli saku.net, saku.org ja myös saku.com ovat jo varattuja. Yhdistysrekisteriin merkittynä yhdistyksenä meillä olisi oikeus hakea verkkotunnusta, mutta nykyisen lain mukaan ainoa kelpaava muoto on suomenamiga-kayttajat.fi, sillä meillä ei ole rekisteröityjä tavaramerkkejä, eikä lyhenteitä voi käyttää, ellei kyseessä ole ns. julkisyhteisö eli kunta, kaupunki tms. Valitettavasti lehtien nimiä ei enää voida rekisteröidä, jollei niitä ole rekisteröity toiminimeksi tai aputoiminimeksi Patentti- ja rekisterihallituksessa.

Oma domain on ajatuksena tietenkin hyvä, onhan nykyinen osoitteemme hieman hankala muistaa. Käytännön toteutus on sitten eri asia, ja tietenkin päällimmäisenä huolena on tuo vuosimaksu. Jostakin "ilmaisesta" palvelusta tunnuksen hankkimista voisi harkita, ja lupaamme tutkia asiaa lisää.

HTML-lehden osalta graafinen ulkoasu on nykyään Terho Henrikssonin käsialaa, ja ainakin toistaiseksi haluamme pitää tilanteen ennallaan. Ideoita toki saa ja kannattaakin lähettää. Kotisivujen ulkonäkö on Janne Sirénin suunnittelema; uudistetut kotisivut avattiin 17.5.1999, ja nykyinen webmaster Jarmo Piippo huolehtii sivujen päivityksistä. Kotisivujakin on tarkoitus kehittää jatkuvasti, joten niidenkin osalta ideoita otetaan kiitollisena vastaan.

Kirjoitusten osalta sanon samaa kuin olen sanonut muillekin: parhaiten asiaan voi vaikuttaa ottamalla kynän tai näppiksen nätisti käteen ja kirjoittamalla jutun tai vaikka palautetta postipalstalle. En voi tarpeeksi korostaa sitä, että pieninkin panos on lehdelle arvokas.

Erityisesti peliuutisten vakituista toimittajaa kaivattaisiin. Terho Henriksson pitää uutispalstaa, mutta alati muuttuvien pelimaailman tapahtumien ja uutisten seuraamiseen tarvittaisiin oma toimittaja. "Tohtori AivoTurmio" piti aiemmissa numeroissa peliuutispalstaa, mutta sille tarvittaisiin kipeästi jatkajaa. Myös palstan muoto ja ulkoasu kaipaisivat kehittämistä lehden uudistuneen layoutin myötä.

Kaikki apu on tervetullutta!

Anu Seilonen

Iltaa vain kaikille amigisteille. Esitän vain toivomukseni, että Saku 2000 järjestettäisiin. Eksyin vahingossa Sakun sivuille ja vanha amigistin sydän alkoi taas sykkiä. Aion yrittää ylläpitää kotikunnallani jonkinlaista Amiga-propagandaa ja hankkia tuttaviani skenelle mukaan. Joka tapauksessa minä aion liittyä jäseneksi Sakuun ehkä jo huomenna, riippuen olosuhteista, ja alan tilata lehteä. Aion ehdottomasti myös osallistua Saku 2000:een jos tai kun se järjestetään. Kiitos innoituksesta ja motivaatiosta!

Saku Putkonen

Saku pyrkii asiantuntijoiden avulla selvittämään ongelmasi ja vastaamaan palautteeseesi Posti-palstan kautta. Voit lähetellä mielipiteitäsi, kysymyksiäsi ja vastauksiasi seuraavaan osoitteeseen postitse.

Saku
c/o Anu Seilonen
Sammaltie 51
90650 Oulu

Internet: thoriel@sci.fi
Sakunet: 65:10/6.0 (Anu Seilonen)
BBS: Amiga Zone, (015) 348 968 (24h)

[ Vakiot ] [ Sivukartta ]