Kysely julkaistiin 15. lokakuuta ilmestyneen Saku-lehden lisäksi myös yhdistyksen kotisivuilla ja Sakunetissä. Vastausaikaa oli vain marraskuun loppuun, mutta lyhyestä ajasta huolimatta haaviin ehti kertyä peräti 169 vastausta. Vaikkei vuoden 1999 kyselyn huimaan 297 vastauksen saaliiseen yllettykään, saatiin siis kuitenkin kaikkien aikojen toiseksi pulskin Saku-lehden lukijakysely kasaan. Jo pelkän vastausinnokkuuden perusteella voidaan todeta, että Saku on yhä täynnä vakaata menoa henkivää voimaa!
Pitkään jatkunut uuden Amiga-malliston odotus ja Classic-koneiden käyttäjäkunnan tasainen supistuminen ovat kuitenkin vaatineet veronsa myös pohjoisessa kotomaassamme. Näkyvin muutos yhdistyksen näkökulmasta katsoen on jäsenmäärän lasku, joka ei onneksi sentään ole ollut niin vakavaa kuin olisi voinut markkinatilanteen valossa kuvitella.
Yksi asia on joka tapauksessa varmaa: amigistitkin ovat jo kauan sitten siirtyneet täysipainoisesti nauttimaan sähköisen tiedonvälityksen eduista. Edellisen kyselyn tapaan kotisivujen palautekaavake oli jälleen ylivoimaisesti suosituin vastausmuoto, sähköpostilla välitettiin muutama kaavake eikä kirjeitse ainuttakaan.

Hyväksi koetun käytännön mukaan kyselyn tulokset ilmoitetaan prosenttiarvoina kunkin vastausvaihtoehdon valinneiden määrästä suhteessa kaikkien kyselyyn vastanneiden määrään, ja luvut on pyöristetty yhden desimaalin tarkkuuteen. Poikkeuksena käytäntöön on 7. kysymys, jonka laskentaperiaate selvitetään omassa kohdassaan tarkemmin.
Vastausten yhteenlasketut prosenttiarvot eivät aina ole yhteensä 100, koska osassa kaavakkeita ei ollut vastattu kaikkiin kysymyksiin. Lisäksi on syytä jälleen pitää mielessä, ettei tällä tavoin toteutettu kysely ole tilastotieteellisesti pätevä, joten tulokset ovat parhaimmillaankin vain suuntaa-antavia arvioita lukijakunnan tilasta.

Kuten odotettavissa oli, lukijakunnan miesvaltaisuus ei edelleenkään ole merkittävässä määrin hellittänyt. Viime lukijakyselyn vastaajista naisia oli kolme (1,1 prosenttia), nyt viisi. Toisaalta voidaan tässä nyt edes hiukan lohduttautua sillä, että naisten prosenttiosuus on kasvanut lähes kolminkertaiseksi. :)

Amigistien valtaosa on nuoria aikuisia, ja ikähaarukka vaikuttaisi olevan hiukan kapenemaan päin. Jo reilun vuoden aikaväli edelliseen kyselyyn on riittänyt tekemään havaittavan eron jakaumaan kuten myös vastanneiden keski-ikään, joka taitaa piakkoin olla lähempänä kolmen kuin kahden kympin rajaa. Kovin suuria muutokset eivät kuitenkaan ole, joten ne voivat osittain johtua myös käytetyn tilastointimenetelmän epätarkkuuksista.
Vaikkei tarkkaa ikää kysyttykään, päätti yksi vastaaja silti varmuuden vuoksi jättää tämän kohdan tyhjäksi.
3. Oletko Suomen Amiga-käyttäjät ry:n jäsen (2000)?
|

Ei-jäsenten vastausmäärä oli viime kyselyssä lähes 60 prosenttia, nyt enää noin 45. Määrän putoaminen selittynee osittain "suuren yleisön" kiinnostuksen vähenemisellä Amiga-asiaan. Yhdistyksen 80 jäsenestä 55 (eli 69 prosenttia!) osallistui kyselyyn, joten ilmeisesti aktiivisimmat jäsenet ovat pysyneet toiminnassa mukana keskimäärin parhaiten. Jos jotain positiivista tuloksista on haettava, niin amigistit lienevät nyt ainakin jossakin mielessä tiiviimpi ryhmä kuin koskaan aiemmin...
4. Aiotko uusia jäsenyytesi/liittyä jäseneksi?
|

Melko tarkasti samannäköinen tulos kuin edellisessä kyselyssä. Noin sata vastaajaa ilmoitti jäsenyyden kuuluvan suunnitelmiinsa. Mikäli kaikki "pitäisivät sanansa", voisi yhdistyksen jäsenmäärän siis odottaa hieman kasvavan, mikä edistäisi vuosikokouksessakin asetettua sadan jäsenen tavoitetta vuodelle 2001.
5. Miksi liityt/et liity jäseneksi?
|
Kuten viimeksikin, yhdistyksen ja Amiga-toiminnan tukeminen olivat suosituimmat syyt jäsenyyteen ja omasta Amigasta luopuminen merkittävin syy eroamiseen. Kysymykseen oli vastattu 72,2 prosentissa lomakkeista. Näppituntumalta sanottuna syiden jakauma vastannee kohtalaisen hyvin edellisen kyselyn vastaavaa kohtaa (ks. Saku #30.)
Tavan mukaan joitakin esimerkkikommentteja:
- "Ei kehtaa olla maksamatta jäsenmaksua... ;-)"
- "Saku on Suomen paras (ja ainoa) Amiga-lehti! Tukeakseni Sakun toimintaa ja varmistaakseni että Sakulla olisi hyvä tulevaisuus."
- "En enää ole aktiivinen Amigisti ja luen vain aniharvoin lehteänne. Mutta silti, aina välillä, on mukava palata muistelemaan vanhoja hyviä aikoja ja rakasta Amigaa. Onnea ja menestystä kaikille Amigan ystäville!"
- "Järkyttävän rahapulan takia olen toistaiseksi karsinut kaikki menot, jotka eivät aivan välttämättömiä ole. Mutta heti kun voin liityn kyllä, koska toki haluan tukea Saku-toimintaa ja olla osa sitä. Niissä tapahtumissa missä olen ollut (Sakut, vuosikokoukset, pikkujoulut) on ollut kivaa, ja toivoisin että vastaavia voidaan järjestää jatkossakin."
- "Koska te olette Suomen paras yhdistys!"
- "Ei ole aikaa nauttia jäsenyyden eduista."
- "Koska en ole vakuuttunut yhdistyksen parantavasta vaikutuksesta ja koska en todellakaan ehdi seuraamaan tapahtumia tarpeeksi aktiivisesti."
- "Kiihkeänä amigistina vaihtoehtoja ei juuri ole =)"
- "Amiga-asenne on se joka porskuttaa!"
- "No liittyminen on ihan muistista kiinni. Kun on jo niiin vanha että alshaimeri"
- "Siinä olisi ryhtymisen makua."
- "Ei ole varaa, eikä jäseneksi liittymisestä ole edelleenkään mitään hyötyä... (no järjestetäänhän niitä tapahtumia, mutta niihin on jotain 500 km matkaa)"
- "Amiga on osa elämääni ja näin voin tukea ja olla osa suomalaista Amiga-perhettä."
- "Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Pienten ryhmien on pidettävä huoli omista asioistaan, suuret ryhmittymät pyrkivät tasapäistämään joukkoa joskus diktaattorimaisinkin keinoin."
- "Aina nyt sen verran täytyy tukea tätä riutuvaa Amiga-toimintaa."
- "Amiga-laitteistoni alkaa keräämään yhä enemmän pölyä, tiedostojen sijaan."
- "Totta kai tuen toimintaa - onhan se hyvä, että meillä on jotain tällaista kuin oma, kansallinen käyttäjäyhdistys."
6. Aiotko osallistua yhdistyksen tuleviin tapahtumiin?
|

Kuten aiemminkin, suuret tapahtumat innostavat useampia lähtemään mukaan kuin pienet, ja uudelle Saku-tapahtumalle on selkeä tilaus. Noin 20 prosenttia ei ole suunnitellut osallistuvansa tapahtumiin lainkaan. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että muutama vastaaja, joka ei ollut jäsen koska ei mielestään saavuttaisi jäsenyydellä yhtään mitään etua, oli kuitenkin varsin kiinnostunut osallistumaan Saku 2001 -tapahtumaan. Pardon me, mutta eikös se tapahtuma ole etu? ;-)
7. Millaisia artikkeleita luet mieluiten Saku-lehdestä?
|

Erojen esiin saamiseksi muotoilimme kysymyksen siten, että aiheista pyydettiin valitsemaan kolme kiinnostavinta paremmuusjärjestyksessä. Tulokset laskettiin pisteyttämällä valinnat siten, että kiinnostavin sai kolme pistettä, toinen kaksi ja kolmas yhden. Aihealueiden välinen pistesaalisjakauma saatiin laskemalla niiden saamien pisteiden osuudet prosentteina suhteessa yhteenlaskettuihin kokonaispisteisiin. Tällainen menetelmä valittiin, koska pyytämällä lukijaa vain rastittamaan häntä kiinnostavat kohdat olisi lopputuloksena saattanut olla tasajakauma.
Amiga-maailmassa tapahtuu nyt enemmän kuin pitkiin aikoihin, joten ajankohtaisten aiheiden kiinnostavuus on ymmärrettävää. Terho Henrikssonin toteuttama uutispalstareformi on toivottavasti sekin saanut lukijat kiinnostumaan Amiga- ja IT-maailman ajankohtaisista aiheista. Testit kiinnostavat eniten, mutta vaikka kaikenlaista uutta on ohjelmisto- ja laitteistopuolella viime aikoinakin julkaistu, niistä tarjotaan juttuja valitettavan vähän.
Muut-kohdan valinneet olivat kirjoittaneet kiinnostaviksi aiheiksi esimerkiksi seuraavia: kolumnit, demo/partyjutut, evvk, jännää tietoa kaikesta, itse kirjoittamani, oudot ja hullut, osto/myyntipalsta, Amiga ammattikäytössä.
8. Haluaisitko kirjoittaa artikkeleita Saku-lehteen?
|

Lähes puolet vastaajista haluaisi kirjoittaa, mutta lehteen käytännössä tulevien juttujen määrästä päätellen useimmilla ei tunnu mielestään olevan lehteen sopivaa aihetta tai tarpeeksi taitoa, aikaa ja innostusta artikkelin kasaamiseen. Toivottavasti kaikki halukkaat kuitenkin pääsevät eroon rimakauhustaan, sillä Saku-artikkelien kirjoittaminen ei ole mikään kilpailutilanne, vaan jokaisen panos on tärkeä!
Kommenteissa pyydettiinkin juttua artikkeleiden kirjoittamisesta Sakuun, mutta melko hyvä ohjenuora on lueskella muutamia aikaisempia lehtiä. Artikkeleita on yhtä monennäköisiä kuin on kirjoittajiakin. Aiempia juttuja silmäilemällä saa hieman osviittaa siitä, mihin suuntaan lehteen tarjottavia artikkeleita voi muokata. Liian kriittinen ei kannata omia juttujaan kohtaan olla; aina kannattaa mieluummin tarjota juttua lehteen kuin ajatella, ettei se ole "tarpeeksi hyvä lehteen".
9. Luetko HTML-Sakua mieluummin suoraan yhdistyksen kotisivuilta Internetissä vaiko pakattua versiota off-line-tilassa?
|

Melkein puolet Sakun lukijoista selailee lehteään off-line, mikä selittynee modeemikäyttäjien suhteellisen suurella osuudella vastaajista (yli puolet). Lehden helppo saatavuus myös pakattuna versiona on siis jatkossakin edelleen tärkeää.
10. Mitä selainta käytät kaikkein useimmin Sakun lukemiseen?
|

Suurin osa vastauksista jakautui muutaman yleisimmän selaimen kesken. Jos vastaaja oli maininnut useamman ohjelman, valittiin se jota hän ilmoitti käyttävänsä eniten tai joka oli mainittu ensimmäisenä. Muut-kohtaan sijoitettiin esimerkiksi Mozilla- ja Lynx-käyttäjät sekä ne vastaukset, joissa selainta ei ollut ilmoitettu. Tuloksista nähdään ainakin se, että kotisivujen ja lehden suunnittelu toimimaan kaikilla selaimilla on todellakin tarpeen.
11. Oletko suositellut Saku-lehteä ystävillesi?
|

Lehden alkuajoista asti on yksi tehokkaimpia levikin kasvattajia ollut viidakkorumpujen jytinä. Tyytyväinen asiakas on aina paras mainos.
12. Omistatko uuden Amiga Software Development Kitin?
|

Suurimmalle osalle käyttäjistä sovelluskehitin on ymmärrettävästi turhan tuhti hankinta, eikä ohjelmointi harrastuksenakaan liene enää yhtä suosittua kuin ennen muinoin. Joskus käy kuitenkin toisinkin päin: yksi vastaaja ilmoitti omistavansa jo SDK:n, muttei kuitenkaan aio hankkia AmigaOne-tietokonetta! (Lieneekö ollut kovin tosissaan. :)
13. Aiotko ostaa alkuvuodesta julkaistavan AmigaOne-tietokoneen?
|

Useimmat ovat selkeästi odottavalla kannalla. Amigistien pitkän historian tyhjien lupausten saajana voi aistia tästäkin vastausjakaumasta: vaikka Amiga onkin monelle mieluinen kone ja moni toivoo tarulle jatkoa, alkaa perusasenne silti olla "uskon kun näen", mikä toisaalta voi olla aivan tervettäkin. Ehkä-vastausten osuus on suurin piirtein sama kuin seuraavan kysymyksen "Kyllä, toistaiseksi" -vastausten osuus. Kansainvälisillä postituslistoilla ja uutisryhmissä on moni Classic Amigan käyttäjä sanonut odottavansa uutta konetta ja käyttävänsä Classiciaan, kunnes jotain uutta tulee, ja jotain samansuuntaista näistäkin vastauksista voisi päätellä.
14. Käytätkö Classic Amigaasi aktiivisesti?
|

Yksi kyselyn yllättävimpiä tuloksia; lähes puolet vastaajista kertoo olevansa vannoutuneita ikuisuuksiin harrastustaan jatkavia amigisteja. Tai ehkäpä palkintojen Amiga-aiheisuus vain rajoitti satunnaisten ohikulkijoiden ja vähemmän innokkaiden harrastajien kiinnostusta vastata kyselyyn?
Tässä kyselyssä päätimme jättää vastaajien Classic Amiga -kokoonpanojen ja lisälaitteiden tarkan selvittelyn väliin, sillä totesimme ettei tilanne liene kovin merkittävästi muuttunut viime lukijakyselyn ja Saku 99:n kävijäkyselyn mukaisesta. Seuraavassa kyselyssä saattaa kuitenkin olla jo aika toteuttaa jälleen uusi seuranta, ja mikäli laiteuutiset ja -lupaukset toteutuvat, voi markkinoilla silloin olla monia mielenkiintoisia laitteita ja konekokoonpanoja...
15. Käytätkö Classic Amiga -emulaattoria?
|

Viime vuosina ovat Amigastaan luopuneet käyttäjät siirtyneet sankoin joukoin jatkamaan harrastustaan emulaattorien äärelle. Useimmille heistä se on tainnut samalla merkitä eroon kasvamista Amiga-yhteisöstä, mutta niin ei tarvitse olla - kaikki ovat ihan yhtä tervetulleita kuin aina ennenkin. Classic-koneiden ylläpito on tätä nykyä niin paljon aikaa ja vankkaa tietotaitoa vaativa harrastus, ettei sellaisen vaatiminen kaikilta Amigasta pitäviltä olisi kohtuullista, vai mitä?
16. Millainen Internet-yhteys käytössäsi on?
|

Nopeat liittymät eivät vieläkään ole levinneet joka niemeen, notkoon ja saarelmaan, mutta kasvuvauhti näyttää hurjalta. Joka neljäs vastaaja on jo kiinteän piuhan päässä! Vaikka modeemi on yhä yleisin ratkaisu, on ISDN sentään jo aika selvästi jäänyt kiinteän liittymän jalkoihin. Kiinteillä ilta- ja viikonlopputaksoilla markkinoitu ISDN-yhteys saattaa kuitenkin jatkossa syödä prosentteja modeemien osuudesta.
Muut-kohdasta löytyi esimerkiksi seuraavia yhteyskeinoja: T3, nettiliittymä(?), äijä-piuha, kaapelimodeemi, koulu/työ/kirjasto. |