Zombie Massacre |
Jarmo Piippo |
Jatko-osat, tuo elämän suola. "Vieläkö maistuisi hyppysellinen Gloomia?" ehdotti pelipöydän ruokalista minulle houkuttelevaan sävyyn, ja päätin ojentaa lautaseni vielä kerran.
Peliä on tarkoitus käyttää suoraan rompulta, tosin minimiasennus on silti ensin tehtävä, tai peli kaatuu käynnistettäessä. Asennusskripti tekee s-hakemistoon alihakemiston, jossa sijaitsevat rekisteröintikoodi ja pelin tilannetallennus. Kuten aiemmissakin Gloomeissa, tallennuspaikkoja on vain kahden ensimmäisen vaiheen lopussa, ja tallennus tapahtuu tuolloin automaattisesti. Pelin kolme vaihetta sisältävät yhteensä noin 40 tasoa. Itse asensin pelin vakioksi muodostuneeseen tapaani kopioimalla sen käsin kiintolevylle. Kopioimalla pelkästään varsinaisen pelin sisältävän hakemiston kului levytilaa vain 29 Mt. Tällöin User-Startup-tiedostoon tarvitaan vielä yksi assign-käskyrivi asennusskriptin jo tekemän rivin lisäksi, esim. "assign Zombie_Massacre: HD5:Pelit/ZM". Sen jälkeen romppua ei enää tarvitse laittaa asemaan pelaamista varten. Aiemmista Gloomeista tuttuun tapaan ennen ensimmäistä pelikertaa ajetaan vielä Setup-ohjelma, jolla asetetaan mm. haluttu näyttötila. Ohjetiedoston mukaan pelimoodin valinnoissa oleva iGlasses-vaihtoehto tukee nyt kyseisten datalasien lisäksi myös BVisionPPC- ja CyberVisionPPC -näyttökortteihin liitettäviä "virtual reality glasses" -laseja.
Tarjottimen täydeltä
Pelipakettiin on kasattu tavaraa yli puoli rompullista - aikamoinen määrä pelille, joka ensimmäisissä versioissaan julkaistiin parille DD-korpulle mahdutettuna. Tiedostoja on kaikkiaan 268 megatavua, joista introfilmi bonuspätkineen vie suurimman osan, 164 megaa. Levyllä on myös Multimedia-hakemistossa demoja Alpha Softwaren muista peleistä ja ohjelmista sekä ääni- ja animaatiotiedostoja, yhteensä 63 megan edestä. Lisäksi löytyy vielä kolme CD-audioraitaa, mukaan lukien pelin alkumusiikki hieman parempilaatuisena, ja englanninkielinen esittelyteksti ääneen luettuna.
Vastustajat ovat geneettisillä lääkkeillä käsiteltyjä entisiä ihmisiä, jotka ovat muuttuneet aivottomiksi mutta sangen vihaisiksi lihasmöykyiksi. Heh. No, ainakin se selittää niiden huisin ketterän liikkumisen verrattuna perinteiseen käsitykseen zombien vaivalloisesta raahautumisesta uhriaan kohti. Pelin alkuintro on mustavalkoinen digitoiduista videopätkistä koostettu animaatio, joka on kuvattu tekijöiden kotipihalla. Filmin ei liene tarkoituskaan olla ammattitasoinen tai pelottava, vaan pikemminkin rentoa kotivideotyylistä huumoria. Harmi kyllä osittain saman kuuloisia sampleja kuin introssa esiintyy myös itse pelissäkin, joten jos haluaa päästä pelissä edes jonkinlaiseen tunnelmaan, kannattanee jättää alkuintro katsomatta. Tai edes katsoa se vasta pelattuaan pelin läpi. You have been warned. :) Loppujen lopuksi Zombie Massacre on kuitenkin samanlainen ihan hauska ja paikoitellen vauhdikaskin hupiräiskintä kuin muutkin Gloomit (katso myös aiemmat artikkelit Gloom Sakusta #15 ja Gloom Deluxe Sakusta #24). Pelin kaksi ensimmäistä vaihetta tosin sisältävät vähän turhankin helppoja ja lyhyitä ratoja, jotka eivät oikein tarjoa riittävästi haastetta. Kuten aiemmissa Gloomeissa, tässäkin on mukana myös kaksinpeli sekä koneiden linkitysmahdollisuus, jota tosin ei ollut tilaisuutta testata. Itse pelimoottori ei ole ottanut kovinkaan merkittäviä edistysaskelia sitten viime näkemän, mutta pääasia onkin että Gloomin hyvä ja nopeasti reagoiva ohjaustuntuma on yhä tallella. Juoksumahdollisuus kun vielä olisi..
Levottomat hautausmaat
Jo Gloom 3:ssa kävi selväksi tekijätiimin peittelemätön innostus zombie-aiheeseen, ja kuten pelin nimestä voi arvata, pahantuulisten raatojen rähinöinti jatkuu tälläkin kerralla. Mukaan on kirjoitettu myös jonkin verran juonentynkää, joka etenee vaiheiden välillä, tosin itse pelin sisältöön sillä ei ole liiemmin vaikutusta.
Vuodet mikrotukihenkilönä ovat jättäneet jälkensä.
Ken tästä käy saa kaiken toivon heittää?
Tasojen loput voivat olla hämäävän näköisiä.
Ainakin omassa kokoonpanossani peli myös joskus jopa kaatuu käynnistyksen aikana, ellei muita isompia ohjelmia ensin sammuta kokonaan. Lieneekö syynä sitten riittävän suuren yhtenäisen Chip-muistialueen puute vai mikä, mutta samaa vikaa ei kyllä Gloom Deluxessa koskaan esiintynyt. Pelaamista se ei onneksi estä, eikä pelaamisen aikana ole tapahtunut ainuttakaan kaatumista. Zombie Massacre on nykymittapuulla tietysti enemmän kuin vain hiukan vanhanaikainen peli teknisesti, joten se ei taida olla kovinkaan kannattava hankinta yhdenkään aiemman Gloom-version jo omistavalle, mutta onhan se jonkinlainen pakko-ostos "kerää kaikki Amigan 3D-pelit"-fanaatikoille. ;) Tiettävästi Zombie Massacre on mukana myös Aminet-rompulla #37 bonusohjelmana. Siihen tuskin on sisällytetty pelin alkuanimaatioita tai CD-audioraitoja, mutta menetys ei aiheuttane kovinkaan monelle ylitsepääsemätöntä murhetta.
Ja kaikilla muisteilla, kiitos!
Toisin kuin Setup-ohjelman tarjoaman Multitasking-valinnan perusteella voisi olettaa, moniajo ei tunnu luonnistuvan niin hyvin kuin pitäisi. Toimiihan se kyllä sinänsä moitteetta, eli taustalle pyörimään jätetyt taskit saavat kiltisti osansa CPU-ajasta, mutta peli vaikuttaa ryöstävän koko näppäimistön pelkästään omaan käyttöönsä. Niinpä ruudunvaihto tai muiden ohjelmien hallinta näppäimistöltä eivät onnistu lainkaan pelin aikana.
Tekijä:
Alpha Software
Julkaisija:
Islona Entertainment Ltd. / Epic Marketing
Edustaja:
Gentle Eye Ky, puh. (03) 363 0048, ge@vip.fi
Hinta:
180 markkaa (tai Aminet-CD #37, 90 markkaa)
Pelityyppi:
3D-räiskintä
Kieli:
Englanti
Vaatii:
Amiga AGA tai CGFX, 68020, 10 Mt, kiintolevy, CD-ROM
Testattu:
Amiga 1200, 68060/50 MHz, 32 Mt, kiintolevy, CD-ROM
Grafiikka:
70%
Äänet:
55%
Musiikki
75%
Pelattavuus:
90%
Yleisarvosana:
80%
[ Pelit ] [ Sivukartta ]