LCD-näyttö Amigaan |
Jani Kannisto <jkanrav@netti.fi> |
Oman näyttöni löysinkin Tampereen Bebekistä. Siellä niitä on kolme tai neljä erityyppistä. Parilla kympillä saa 1x20 merkin näytön ja hieman isommalla sijoituksella saa niin ison näytön, että siihen mahtuu vaikkapa mp3-kappaleen nimi kokonaisuudessaan. Omassa näytössäni on tilaa 2x20 merkille, ja sen hinta oli vain 65 markkaa. Näyttö vaikuttaa sellaiselta, että siinä olisi taustavalo, mutta en ole sitä saanut toimimaan. Näytön merkki on Epson EA-D20025ER-S.
Olen jo pitkään halunnut Amigaani jonkin ratkaisun, jolla voin näyttää mp3-kappaleiden tietoja ilman monitoria. Paras ratkaisu on LCD-näyttö, koska siihen löytyy Aminetistä hyvät ohjeet. LCD-näyttöjä näkee kaikkialla; muun muassa puhelimien näytöt ovat LCD-näyttöjä. LCD-näyttöjä käytetään paljon, koska ne vievät todella vähän virtaa. Ohjelmisto löytyy helposti Aminetistä, mutta näytön löytäminen onkin hieman vaikeampaa. LCD-näyttöjä nimittäin tuntuu olevan aika harvassa paikassa myynnissä. Kotikaupungistani Raumalta ei löytynyt minkäänlaista LCD-näyttöä.
Kuitenkin vanhoja nyyssejä aikani pengottuani sain selville, että käytännössä kaikissa LCD-näytöissä on samat piikit samassa järjestyksessä. Kytkettyäni piikit LCDaemonin ohjeiden mukaan näyttö ei suostunut vielä toimimaan. Ongelmana oli väärin kytketty kontrastinasta. Ohjeissa neuvottiin kytkemään kontrasti maahan, ja jos näyttö ei toimi, niin kontrastinasta kytketään potentiometrillä maan ja +5V:n väliin. Koska kontrastinasta oli minulla aluksi kytketty maahan, näytön pisteet olivat himmeimmät mahdolliset, eikä mitään näkynyt. Piti siis kytkeä kondensaattori tuohon kontrastinastaan. Kontrastinastan kytkeminen suoraan +5V:iin ei toimi, koska silloin näyttö on kirkkain mahdollinen, ja kaikki pisteet ovat tummia.
Kytkennän rakentaminen ja testaus
Aminetistä löytyvä ohjelma on nimeltään LCDaemon (hard/hack/lcdaemon.lha, 215 kt). Siinä on varsin laajat ohjeet näytön kytkemiseksi. Näyttö kytketään alkuperäiseen parallel-porttiin. Paketin mukana ei tullut tukea muille parallel-porteille, mutta omien implementtien kirjoittaminen vaikuttaa helpolta, jos vain omaa ohjelmointikokemusta. Ohjeiden mukaan kytkeminen olisi ollut helppoa, mutta näyttöni mukana ei tullut mitään ohjeita. Näytössäni on 14 nastaa, samoin kuin LCDaemonin esimerkkinäytössäkin. Näytöstä on helppo löytää nastat, joihin kytketään maa ja +5V. Muut 12 nastaa aiheuttivat harmaita hiuksia. Netistäkään ei tuntunut löytyvän ohjeita Epsonin LCD-näyttöön.
Pakettiin kuuluu kaksi valmista systeemimonitorityyppistä ohjelmaa. Toinen näyttää muistin määrän ja ajan, ja toinen käyttää Executivea ja näyttää lisäksi CPU-kuormituksen. LCDaemonin ajuri avaa kaksi viestiporttia. Yksi on MessagePort, jota ohjelmoijat voivat käyttää viestien tulostukseen. Toinen portti on Arexx-portti, johon voidaan syöttää tekstiä. Mukana tulee myös LCD-handler, jolla voidaan mountata LCD:-niminen laite. Siihen voi ohjata tulostuksen tyyliin 'Type >LCD: Teksti.txt' tai 'dir >LCD:'. Yleensä LCD:hen ohjattu tuloste on tosin varsin sekava. Viesteillä on eri prioriteetit, ja se avaa uusia mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Sysmonin tulosteella on pienempi prioriteetti kuin LCDechon tulosteella. Jos Sysmon on ajettuna, näytössä näkyy sen tietoja, mutta kun LCDecho ajetaan lisäksi, näytössä vilahtaa määrätyn ajan LCDechon viesti. Olenkin hyödyntänyt tätä ominaisuutta siten, että S:user-startupissani ajetaan aina komento: Run >NIL: C:sysmon
Ohjelmisto
LCDaemonin ohjelmat ja dokumentointi ovat mukavan laajoja. Jotta näytön saa toimimaan, pitää aluksi käynnistää LCD:tä käyttävä ajuri. Se tunnistaa itse näytön rivien määrän ja pituuden, eikä normaalisti tarvitse mitään argumentteja. Jotta näyttöön saa mitään elämää, pitää lisäksi ajaa joku LCDaemon-pakettiin kuuluvista ohjelmista. Yksi varsin mukava ohjelma on LCDecho, joka toimii echo:n tapaan, eli 'LCDecho "moi"' tulostaa näyttöön tekstin 'moi'. Lisäparametriksi voi antaa ajan, kuinka kauan teksti viipyy näytöllä, oletusaika on sekunti.
Ajoin tämänkin ohjelman omassa S:user-startup-tiedostossani: Run >NIL: REXX:LCDamplifier.rexx Tästä kehitetyt LCDmpega ja LCDmpega-notime ovat ARexx-ohjelmia, jotka joko Amplifieria tai Songplayeriä käytettäessä tulostavat kappaleen tekijän nimen ja kappaleen nimen LCD-näytölle. LCDmpega tulostaa lisäksi kappaleen soittoon kuluneen ajan. Ohjelmat on suunniteltu 2x20-merkkiselle näytölle. 1x20-rivisessä näytössä ei näy kappaleen nimeä, ja pienemmässä näytössä ei kannata edes kokeilla. Näillä komennoilla näytössäni on normaalisti sysmonin vapaan muistin määrä ja aika, ja Amplifierin tai Songplayerin ollessa käynnissä ja soittaessa mp3:a mp3-kappaleiden tietoja. Luovutin ohjelmat Sakun mukana levitettäviksi, ja ne löytyvät tämän Sakun osastot/sekalaiset-hakemistosta paketista lcdmpega.lha.
Mp3-tietoja LCD-näytössä
Kerroin aluksi, että haluan nähdä mp3-soittotietoja, kun monitori on suljettu. Tein sitä varten lyhyen ARexx-ohjelman, joka Amplifierin soidessa tulostaa mp3:n tietoja näyttöön. Ohjelma oli hidas ja ruma, mutta se toimi, tosin oikein vain 2x20-kokoisessa näytössä. Näytön ylemmässä rivissä on nykyisen kappaleen soittoon käytettu aika ja säveltäjän nimi. Toisessa rivissä on kappaleen nimi.
Yhteenveto
LCD-näytön kytkentä on helppoa ja se on halpa. LCDaemon-ohjelmisto on laaja ja helppo käyttää. Mahdollisuudet ovat mahtavat. Jos et omista kirjoitinta ja parallel-portti on toistaiseksi käyttämätön, kannattaa antaa se LCD:n käyttöön. LCD-näyttö ilman taustavaloa on vaikeasti luettava, joten taustavalo olisi ihan mukava. Ostamani näyttö mahtuu 5,25" etulevyyn, jolloin sen voi sijoittaa vaikkapa tornin romppuasemapaikkaan. Jos ostat näytön Bebekistä, kannattaa samalla ostaa 12,50 markalla valmis D25-jatkojohto. Sen muokkaus LCD:tä varten on helpoin tapa liittää näyttö koneeseen.
[ Sekalaiset ] [ Sivukartta ]