[ Testit ] [ Sivukartta ]

Amiga OS 3.9
Sami Ylönen

Vuoden välein on nyt nähty kaksi Amigan käyttöjärjestelmäpäivitystä. OS 3.9:stä on sanottu, että se on sellainen kuin OS 3.5:n olisi pitänyt olla jo vuosi sitten. Niin tai näin, OS 3.9:ssä on joka tapauksessa sellaisia ominaisuuksia, joita olisi kaivannut jo OS 3.5:een. Luomme nyt pikasilmäyksen tuoreimpaan käyttöjärjestelmäversioon.

Heti aluksi muistutan kaikkia, että backupit kannattavat, mikäli vain on mahdollisuus moista tehdä. Asennuksessa tuskin ongelmia esiintyy, mutta backupit ovat silti suhteellisen hyvä idea.

Asennukset sujuivat suhteellisen helposti, ongelmia aiheutti vain epätäydellinen OS 3.5 -asennus (CD-ajurit olivat jotkut antiikkiset ja kaikki OS 3.9 -tiedostot kopioituivat kovalevylle ISOILLA KIRJAIMILLA... hupsis) ja kovalevytilan puute. Boottipartitioni ovat aina olleet noin 60 megatavua, ja nyt ensimmäistä kertaa tarvitsin lisää tilaa (tosin vain noin 7 megatavua). Myös sarjahiiren ajuri hieman vikuroi, kun OS 3.9 -asennus kirjoitti uudelleen NSDPatch.cfg:n (jossa gameport.device pitää olla disabloitu, jos haluaa koneen käynnistyvän).

Mistä sitten huomaa, että koneessa on OS 3.9 sen käynnistyttyä? Ensinnäkin ruudun vasempaan alakulmaan on ilmestynyt AmiDock-valikko ja toisekseen Window-valikossa on kohta "Find". Siinäpä ne näkyvät muutokset sitten olivatkin. AmiDock on ToolManagerin tyyppinen ohjelma, jolla saa melko nättejä nappuloita ja valikkoja, joista voi käynnistellä useimmiten tarvitsemansa ohjelmat suhteellisen nopeasti. OS 3.9:n mukana tulee muun muassa EditPad, Unarc, Amplifier, Action ja PlayCD.

Unarc on tehty kaikenlaisten pakattujen tiedostojen käsittelemiseen, GUI on suhteellisen simppeli - valitaan vain paketti ja hakemisto mihin se puretaan. Paketin sisältö tulee ikkunaan, ja siitä on mahdollista valita purettavat tiedostot, vähän Winzip Classicin tyyliin (joskin turhat nappulat on karsittu).

Amplifier taas soittaa MPEG layer 2 ja 3 -tiedostoja (eli tuttavallisemmin mp3:ia). Amplifierissä toimivat WinAmp-skinit ja mukana seuraakin suhteellisen hieno OS 3.9 skin, jonka Boing-pallo pyörii elegantisti hissukseen. Mp3-dekoodaus vaatii koneelta hieman enemmän tehoa kuin muu käyttöjärjestelmä, mutta hitaammallakin koneella saanee kuulumaan jotain pihinää.

Actionilla voi toistaa mov-, avi- ja qt-videotiedostoja. OS 3.9 CD sisältää muutamia trailereita uudehkoista elokuvista, ja niissä ainakin Action esiintyy edukseen. Jälleen tosin tehosyöppö ohjelma.

PlayCD on hyödyllinen vain jos omistat CD-aseman (todennäköisesti omistat, jos asensit OS 3.9:n :) Sillä voi toistaa CD-asemassa olevia audio-levyjä ja sen GUI on suunniteltu yhteneväiseksi Amplifierin GUI:n kanssa. Viehkeästi pyörivä Boing-pallo tässäkin.

Muita pieniä uudistuksia, joihin todennäköisesti heti törmää, on text.datatypen haku, eli painamalla enteriä tekstiä katsellessa esiin pomppaa hakukenttä. Erittäin käyttöhelpoinen, jos moista ominaisuutta tarvitsee.

Kaiken kaikkiaan voisi todeta jopa että OS 3.9 on ihan kiva ja siinä on varmasti paljon ohjelmia, jotka auttavat hyödyntämään paremmin omaa rakasta Amigaa. Eri asia sitten on, näkeekö sellainen käyttäjä, jolla on jo rekisteröityinä nämä tai vastaavat ohjelmat ja ostettuna OS 3.5, päivitystä järkevänä. Onhan uudemmassa käyttöjärjestelmässä toki paljon uutta ja mukavaa kaikille - kuten bugikorjauksia ja uusia bugeja. :) Minulla oli jo suurin osa ohjelmista, jotka OS 3.9:n mukana tulivat, mutta silti mielestäni sain vastinetta rahoilleni.

Niin, toki mukana seuraa TCP/IP-pino Genesis (tällä kertaa täysi versio!) ja uudempi, joskin edelleen Special Edition, versio AWebistä. Vaan enpäs paljastakaan kaikkea, jää teillekin jotain mitä ihastella kun saatte omat Amiga OS 3.9:nne asennettua!

Valmistaja: Amiga Inc.
Edustaja: Gentle Eye Ky, puh. (03) 363 0048, ge@vip.fi
Hinta: 320 mk
Vaatii: 68020+, 3.1 ROMit, 6 Mt Fast, kiintolevy, CD-ROM
Suositus: 68030+, 10 Mt Fast, grafiikkakortti ja/tai scandoubler, modeemi
Ihannekokoonpano: 68060 ja PowerPC, 32 Mt Fast, 16-bittinen äänikortti, I/O-kiihdytin

[ Testit ] [ Sivukartta ]