Vuonna 2000 puhdistettiin pöytää |
Janne Sirén <siren@mikrobitti.fi> Valokuvat: Anu Seilonen, Marko Lustimäki |
Vuoteen 2000 lähdettiinkin aika ristiriitaisissa merkeissä. Syksyllä 1999 yhdistyksen ruoriin oli tarttunut uusi hallitus, johon oli valittu aivan uusia henkilöitä viemään hankkeita eteenpäin, mutta avaintehtävät olivat edelleen vanhasta hallituksesta jatkaneiden käsissä. Webmasterointi takerteli pahasti, eivätkä yhdistyksen perustoiminnot olleet sen paremmassa jamassa kuin ne olivat vanhankaan hallituksen lopetellessa. Tämä johtui paljolti siitä, että ne oli - jälkiviisaasti - pakon edessä jouduttu jättämään sellaisten ihmisten harteille, jotka olisivat ansainneet jo aikaa sitten "eläkkeelle". Pikkujoulut 1999 olivat hauska kavereiden tapaaminen, mutta monien vanhojen partojen puheissa oli selvästi havaittavissa kiinnostuksen haalenemista. Kun oli paahdettu viimeiset kolme vuotta täysillä Gatewayn Amiga-suunnitelmien ajamina, oli kokolailla pysäyttävä kokemus nähdä Amigan tulevaisuuden kuihtuvan kokoon silmien edessä. Toisaalta hallitukseen oli valittu uusia ihmisiä, joilla oli uusia ideoita ja intoa, Amiga OS 3.5 tuli sittenkin ja pian pikkujoulujen jälkeen Bill McEwen ja Fleecy Moss ilmoittivat ostaneensa Amigan. Vuosi 2000 alkoi monella tapaa uudistumisen merkeissä.
Huippuonnistuneen ja toiminnaltaan Suomen Amiga-käyttäjät ry:n historiassa kaikkein tasaisimmin jakautuneen vuoden 1998 jälkeen vuosi 1999 oli hieman vaisumpi esitys: Saku 99 oli kyllä monessa mielessä onnistuneempi, suurempi ja parempi kuin aikaisemmat Saku-tapahtumat, mutta Petro Tyschtschenkon vierailun peruuntuminen, Jim Collasin ero ja Suomen Amiga-käyttäjät ry:n vanhan hallituksen selvä taisteluväsymys maalasivat mielialoja selvästi edellisvuotta tummemmilla sävyillä. Vuoden aikana oli myös vähemmän merkittäviä tapahtumia ja tapauksia kuin vuonna 1998.
Saku-lehden uudistus otettiin kiitoksella vastaan, ja uudistunutta Saku-lehteä ehdittiinkin julkaista vuoden aikana neljän numeron verran. Samalla web-lehden toimittaminen keskitettiin päätoimittaja Anu Seiloselle. Pientä hienosäätöä lehden ulkoasuun tehtiin jokaisessa numerossa, mutta kokonaisuutena uudistus onnistui laakista mainiosti, mistä suuri kiitos Anulle ja Terholle. Pikkulinnut tosin laulavat, että Terholla olisi jo roppakaupalla uusia ideoita lehden ulkoasun varalle... Kiitos myös Risto Mäki-Petäykselle avusta web-lehden siirtymävaiheessa. Lehtiuudistus onnistui jopa niin hyvin, että viimein uskallettiin ottaa pitkään keskusteltu askel tuntemattomaan: disketti-Sakusta luovutaan kokonaan tämän Saku-lehden numeron myötä, eli viimeiseksi alkuperäisessä levykeformaatissa julkaistuksi Sakuksi jäi #34 (4/2000). Samalla luovuttiin yhdistyksen jäsenten kotiinkantomahdollisuudesta - lehden mahduttaminen levykkeille ei enää onnistu kätevästi, ja palvelulla oli muutenkin vain vähän käyttäjiä. Tarkempia perusteluita päätökselle sopii lukea lokakuun Sakusta, mutta yksi hyvä syy löytyy nykyisin Saku-lehden kannesta. Lehden etusivulle tuotiin nimittäin vuonna 2000 kunnioitusta herättävä vuosikertanumero. Harva lienee ajatellut, että vapaaehtoisvoimin kasattu Saku-lehtemme ehti vuoden 2000 myötä jo kahdeksannelle(!) julkaisuvuodelleen. Olikin jo aika päästää melkein kahdeksan vuotta meitä palvellut levykemedia eläkkeelle ja keskittyä tulevaisuuden mahdollisuuksiin. AmigaGuide-Sakuhan oli jo lopetettu vuoden 1999 päätteeksi. Siirtymäajan pituudesta voidaan olla monta mieltä, mutta nyt nuo ratkaisevat askeleet on viimein huolella otettu, ja voimme keskittyä rakentamaan yhtä, entistä rikkaampaa Saku-kokemusta!
Saku-lehti uudistuu
Samalla kun Amiga vaihtoi jälleen kerran omistajaa ja ensimmäisiä uutisia uudelta omistajalta alkoi tihkua, myös Suomen Amiga-käyttäjät ry:n pitkäikäinen äänenkannattaja sai uudet kuoret. Uuden hallituksen jäsen Terho Henriksson uudisti Saku-lehden web-painoksen kertaheitolla. Lehti sai ammattimaisemman ilmeen ja samalla web-painokselle pedattiin paikkaa Saku-lehden keulakuvana pitkään suosionsa huipulla keikkuneen disketti-Sakun tilalle.
Yhdistyksen taloudenhoidosta sen perustamisesta saakka vastannut puheenjohtaja Tomi Jaskari ei hänkään enää ehtinyt huolehtimaan tehtävistään, joten keväällä yhdistyksen kirjanpidon tarjoutui viimeistelemään Janne Sirén keskeneräisten vuosien osalta. Jarmo Piippo lupautui jatkamaan Jannen työtä nykyisten ja tulevien tilikausien osalta, jahka vanhat rästikaudet on saatu sääntöjen ja lain vaatimaan kuntoon. Mittava työ onkin edennyt hyvin, Jannen ottama urakka eli kirjanpito tilikausilta 1994-1999 on viimein tilinpäätöksiä ja -tarkastuksia vaille valmis, ja olemme edelleen toiveikkaita, että saavutamme vaaditun kirjanpitorytmin vuonna 2001. Anu Seilonen jatkoi läpi vuoden hyvää työtään Saku-lehden parissa, mutta otti selvästi aktiivisemman roolin myös hallituksessa, jossa hän ei aikaisemmin ollut ollut. Anu profiloituikin siinä määrin yhdistyksen keulakuvaksi, että hänet valittiin vuoden 2000 vuosikokouksessa yhdistyksen puheenjohtajaksi. Yhdistyksen perustamisesta lähtien puheenjohtajan tehtäviä hoitanut Tomi Jaskari jatkaa edelleen hallituksen jäsenenä, mutta viimeisiäkin avaintehtäviä ollaan häneltä siirtämässä uusiin käsiin entistä tehokkaamman yhdistysrakenteen saavuttamiseksi. Tomille kiitos pitkästä työstä! Yhdistyksen uudeksi varapuheenjohtajaksi nousi vuoden 2000 vuosikokouksessa Terho Henriksson, joka oli ansainnut kannuksensa paitsi Saku-lehden uudistajana, myös seuraavan Saku-tapahtuman ahkerana puuhaajana ja tapahtumavastaavana. Vuoden verran varapuheenjohtajan titteliä kantanut Janne Pikkarainen ei tehtäväänsä ollut ehtinyt paneutua, mikä yhdessä puheenjohtaja Tomi Jaskarin kiireisyyden kanssa aiheutti ongelman: yhdistyksen pj ja vpj kun ovat ratkaisevan tärkeässä asemassa esimerkiksi kokousten päätösvaltaisuuden suhteen. Jatkoa ajatellen uudet pj ja vpj valittiinkin hallituksen aktiivijäsenistä ja lisäksi eri puolilta Suomea maantieteellisten ongelmien minimoimiseksi. Uuden hallituskokoonpanon aktiivitrion täydensi sihteeri Jarmo Piippo.
Hallitus hakee muotoaan
Vuoden 2000 alussa kävi ilmeiseksi, ettei vanhasta hallituksesta jatkaneilla jäsenillä enää ymmärrettävästi ollut paljoakaan aikaa tai intoa yhdistyksen asioihin. Hallituksen kokoonpano kun oli säilynyt melko lailla samana vuodesta 1997, ja tuona aikana yhdistys oli viettänyt historiansa tapahtumarikkaimmat vuodet. Webmasterointi siirrettiin maaliskuussa pois Janne Sirénin tehtäviä syksyllä 1999 jatkaneelta Janne Pikkaraiselta, ja uudella innolla hommaan ryhtyi uuden hallituksen yleismiehen rooliin noussut Jarmo Piippo.
Vuosikokouksessa esitettiin Janne Sirénin raportti pitkään rästissä olleen kirjanpidon Edistymisestä, ja tämäkin riippakivi uskotaan saatavan valmiiksi seuraavan vuoden aikana. Samalla päätettiin koko joukosta sääntömuutoksia, joilla saadaan yhdistyksen säännöistä ja aikaisempien kokousten päätöksistä karistettua turhat historialliset jäänteet. Pöytää puhdistettiin poistamalla säännöistä spesifiset Fidonet- ja Internet-maininnat, aikanaan avoimeksi jätetty yhdistyksen logoasia suljettiin toteamalla nykyisen sammakkologon vakiintuneen käyttöön sekä purettiin vuosikokouksen 1995 päätös tukijäsenluokasta, jota ei koskaan käytännössä ollut käytetty. Lisäksi päätettiin lisätä sääntöihin maininta yhdistyksestä eroamisesta nykyistä käytäntöä vastaavasti ja päätettiin hakea yhdistykselle nykyistä edullisempi pankkitiliratkaisu. Sääntöuudistuksen toteuttaminen on vielä vuoden vaihtuessa kesken, mutta uusi hallitus on jo ottanut merkittäviä askeleita sen eteen. Toivoa sopiikin, että vuoden 2001 vuosikokoukseen mennessä yhdistyksen historiallinen painolasti on saatu tiputettua minimiin, ja menneisyyden haamujen tilalla on enää hyviä muistoja. Onnistunut siirtyminen hallituksesta toiseen on osoittautunut työlääksi mutta samalla hedelmälliseksi mahdollisuudeksi korjata niitä asioita, jotka ovat pitkään olleet korjaamatta.
Vuosikokous 2000 - uusi alku
Syyskuun lopulla Espoossa järjestetystä vuosikokouksesta 2000 muodostui, kuten edellä kuvailluista hallitusuudistuksistakin voi päätellä, melkoinen siivoustalkoo, mikä tuntuu olevan koko vuoden toiminnalle melko leimallista. Hallituksesta päästettiin vanhoja aktiivijäseniä eläkkeelle ja uusia tekijöitä nimettiin avainrooleihin. Disketti-Sakusta ja kotiinkannosta luopuminen vahvistettiin viimein vuosien pähkäilyn jälkeen, ja hallituksen jäsenmääräkin muutettiin joustavammaksi, jotta vältyttäisiin jatkossa paremmin väkinäisiltä jäsenvalinnoilta.
Lisäksi loppuvuoden ajan yhdistyksen kotisivuilla esiteltiin joka viikko nk. viikon namupalana uusi Amiga SDK:lla tehty ohjelma. Namupaloja julkaistiin yhteensä 13, ja ne löytyvät sivuiltamme vuoden lopulla uudistuneesta osoitteesta: http://batman.jypoly.fi/~saku Myös media kiinnitti huomiota tekemisiimme: Suomen Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmälehti Meriitti kirjoitti numerossaan 2/2000 Suomen Amiga-käyttäjät ry:n toiminnasta. Lehden painos oli 6000 kappaletta ja kyseisen numeron teemana yhteistyö. Artikkelin takana oli Terho Henriksson. Syksyllä Janne Sirén kutsuttiin MTV3:n Jyrki-televisio-ohjelmaan keskustelemaan yhdistyksestä, Amigan nykytilasta ja tulevaisuudesta. Saku-CD-ROMin kakkospainoksen jäljelle jääneitä romppuja myytiin sekä vuosikokouksessa että postimyyntinä. Lisäksi yhdistyksen kotisivut saivat tunnustusta Amiga Inc.:ltä Amiga Recognized User Organization -leiman muodossa, ja uusi lukijakyselykin ehdittiin järjestää. Vuoden 2000 päätteeksi valmistauduttiin päästämään vielä yksi historiamme kannalta tärkeä henkilö eläkkeelle lähettämällä alkuvuodesta 2001 Amigalta lopettavalle Petro Tyschtschenkolle hallituksen ja Suomen Amiga-käyttäjien tervehdyskirje. Kirjeeseen kerättiin allekirjoituksia eri puolilta Suomea kierrättämällä sitä postissa nykyisten ja entisten yhdistysaktiivien kautta. Lisäksi kerättiin tervehdyksiä Internetistä.
Muutakin ehdittiin tehdä
Yhdistystoiminnan peruskorjauksen lisäksi ehdittiin vuoden 2000 aikana luoda myös ensimmäisiä silmäyksiä uuden Amigan työn tuloksiin. Vuosikokouksessa 2000 oli kokeiltavana Amiga Software Development Kit 1.0. Kokouksessa oli mukana myös jälleenmyyjä Gentle Eye Ky viimeisimpine Amiga-tuotteineen.
Yhdistys ei kuitenkaan ole aikeissa odotella tyhjän panttina tulevaisuutta, vaan suunnitelmat uusista tempauksista käyvät kuumana. Saku 2000 jouduttiin jättämään väliin yhdistyksen taloudellisen tilanteen ja Amiga-maailman tilan vuoksi, mutta olemassa olleet suunnitelmat on siirretty Saku 2001:n pohjaksi, ja sikäli kuin Amiga Inc.:n puheita on uskominen, tarjoaa vuosi 2001 tapahtumalle paljon kulunutta vuotta paremmat edellytykset. Jäsenmaksu- ja sponsoritulojakin toivottavasti ehtii kertyä tarpeeksi, jotta kunnon tapahtuma saadaan aikaiseksi. Uteliaiden kannattaa ottaa yhteyttä tapahtumavastaava Terho Henrikssoniin (terho.henriksson@kopteri.net). Muitakin tempauksia on työn alla mm. yhdistyksen kotisivujen ja mahdollisten kerhoiltojen osalta. Vuonna 2000 kärrättiin roppakaupalla vanhaa romua pihalle. Nyt yhdistyksen virtuaalinen kerhohuone on viimeistä silausta vaille siivottu - on meistä kaikista kiinni, kuinka paljon uutta kannetaan sisään vuonna 2001... Kiitos kaikille teille, jotka valoitte uskoa, toivoa ja toimintakykyä yhdistykseen vuonna 2000 ja etukäteen kiitos kaikille teille, jotka tulette viemään sitä eteenpäin vuonna 2001! * * * Yhdistyksen aikaisempien vuosien historiasta kiinnostuneiden kannattaa kurkistaa Saku-lehden numeroihin #31 (1/2000), #27 (1/99) ja #25 (2/98).
Vilkaisu tulevaisuuteen
Suomen Amiga-käyttäjät ry. on tänään terveemmällä pohjalla kuin aikoihin. Tilanne on vieläkin parempi, jahka yhdistysrakenteiden tukevoittaminen saadaan toivottavasti alkavan vuoden aikana päätökseen ja voidaan keskittyä varsinaisen toiminnan laajentamiseen. Toiminnan laajenemisen edellytykset riippuvat kuitenkin paljolti uuden Amigan tekemisistä, sen epäonnistumisista ja onnistumisista. Me olemme valmiita, jos ja kun jotain merkittävää tapahtuu. Toisaalta jos Amiga-yhteisö jatkaa kutistumistaan, eivät yhdistyksenkään toimintaedellytykset parane.
[ Toimitukselliset ] [ Sivukartta ]