[ Ajankohtaiset ] [ Sivukartta ]

St. Louisin antia - Amiga 2001
Janne Sirén <siren@mikrobitti.fi>
Valokuvat (luvalla): Wayne Hunt / Amiga.org

[ Osa 1 ] [ Osa 2 ] [ Osa 3 ] [ Osa 4 ]

"28. helmikuuta 2001 pidettiin tiedotustilaisuus joukolle työntekijöitä ja muita tunnettuja teknisen alan henkilöitä Puget Soundin alueella. Hetkeä myöhemmin maanjäristys, voimakkuudeltaan 6,8 Richterin asteikolla, järisytti Yhdysvaltain luoteisosia. Mitä sanottiin? Mikä oli syynä maan äkilliseen liikahteluun? Tule St. Louisiin ja kuule vastaukset."

Näin melodramaattisesti (suomennettuna alkuperäistä tekstiä mukaillen) Amiga Inc. hyödynsi kotisivuillaan julkaisemassaan lyhyessä tiedotteessa toimistopaikkakuntaansa ja sen lähiseutuja helmikuussa vavisuttanutta maanjäristystä. Kyseisen Seattlen maanjäristyksen, joka uutisoitiin Suomenkin televisiossa, keskus oli tiettävästi vain noin 30 kilometrin päässä Amiga Inc.:n Snoqualmiessa, Washingtonin osavaltiossa sijaitsevasta toimistosta. Amigalta kukaan ei loukkaantunut eikä laitteistoja hajonnut.

Parin vuoden takaa saatamme muistaa esimerkiksi Gatewayn silloin omistaman Amiga Inc.:n liikkeelle laskeman "It's gonna be BIG" -huhun ennen World of Amiga '98 -messuja ja vastaavia esimerkkejä lienee muitakin, joten kahdeksas St. Louisissa järjestetty Gateway Computer Show (jonka nimi viittaa St. Louisissa sijaitsevaan suomalaissyntyisen Eero Saarisen suunnittelemaan kaarimonumenttiin, Gateway Archiin, ei suinkaan Gateway-tietokonefirmaan) eli Amiga 2001, ei alkanut Amiga-messuille mitenkään poikkeavissa merkeissä.

A time to remember...

Ilmassa oli jälleen kerran paljon hypeä ja sen myötä odotuksia. Toiset tulisivat taas kerran yllättymään positiivisesti, toiset kenties pettymään karvaasti. Kokoamme tässä artikkelissa yhteen messuilta tihkuneita tiedonjyväsiä ja yritämme hahmottaa Amigan tulevaisuudensuunnitelmia. Tutustu myös Sakun kattavaan uutispalstaan, johon on kerätty lisää katsauksia messuilla tehtyihin julkistuksiin.


Takuutapahtuma portin varjossa

Gateway Computer Show tai kenties paremmin vain nimellä "Amiga" tutuksi tulleet avioparin Bob ja Diana Scharp järjestämät St. Louisin Amiga-messut ovat olleet yksi harvoista kiintotähdistä 90-luvun loppupuoliskon Amiga-taivaalla. Ensimmäisen kerran Gateway Amiga Clubin käyttäjäryhmäprojektina vuonna 1994 järjestämät messut on nyt järjestetty kahdeksana vuotena peräkkäin, mikä on harvinaisen kunnioitettava suoritus. Nykyisin messuja järjestää Bobin ja Dianan vetämä pikkufirma Amigan-St. Louis.

Amiga 2001

St. Louisin Amiga-messuista onkin oikeutetusti tullut yksi vuoden puhutuimmista Amiga-tapauksista, jonne Amiga-yrittäjät ovat tähdänneet kuumimpia uutuuksiaan tai ainakin julkistuksiaan. Viime vuodelta muistamme, kuinka Bill McEwenin uunituore Amiga Inc. julkisti St. Louisissa Amigan developer-työaseman, d'Amigan. Vuonna 1999 Jim Collas piti messuilla kuuluisan revolution-puheensa ja vuosi 1998 toi näytille sellaisia kuuluisuuksia kuin Jeff Schindler, Joe Torre ja Darreck Lisle silloiselta Amigalta. Vuosi 1999 keräsi messujen kävijäennätyksen, 1142 vierasta, kun taas viime vuonna tapahtuma veti Amiga-maailman alamäen myötä vain 750 kävijää.

Messut muistetaan myös Amiga User Group Networkin aktiivisesta osallistumisesta. UGN, joka on kunnostautunut monilla muillakin Amiga-messuilla niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa, on jo useampana vuotena tuonut tapahtuman Internet-kansan ulottuville IRC:n, web-kameroiden, ääniyhteyksien ja jopa pikkuruisten kameralla varustettujen ilmalaivojen voimalla. Näin ollen St. Louisin messuista on tullut maailmanluokan tapahtuma Amiga-yhteisössä, jota seurataan tapahtumapaikan lisäksi kaikkialta maailmasta. Tämä kansainvälisyys on vetänyt tapahtumaan paljon monikansallista väriä.

Smiley Boing

Amiga Inc.:n ei siis välttämättä olisi tarvinnut edes kasvattaa hypeä heittämällä huhumyllyyn vettä, sillä Gateway Computer Show on joka tapauksessa seurattu ja seuraamisen arvoinen tapaus. Eikä tapahtuman uutisanti tänäkään vuonna jättänyt kylmäksi - eikä myöskään vaille ristiriitaisia tunteita. Omaa tarinaansa kertoo mm. UGN:n sivun ja uutispalvelua tarjonneen Amiga.org:n kävijäluvut tapahtumaviikonloppuna: yli 2,5 miljoonaa hittiä, määrä jonka saavuttamiseen normaalisti kuluu kuukausi. Tietoa siirtyi saitilta yli 40 gigatavua viikonlopussa, tuplasti enemmän kuin normaalisti kuukaudessa. Lopulta ISP sulki Amiga.org:n väliaikaisesti liiallisen trafiikin vuoksi.


Bilehileiden bittipippalot

Amiga-messut ovat nykyisellään yhtä paljon ellei enemmänkin ystävien tapaamista ja juhlimista kuin tietokoneita ja tuotejulkistuksia - sellaisena tapahtuvat ovatkin melko lailla myös Amiga-yhteisön peili. Niinpä ei ollut yllätys, että ensimmäiset messuilta kantautuneet uutiset liittyivät ennen tapahtumaa järjestettyihin bileisiin.

Messut järjestettiin St. Louisin Sheraton West Port -hotellissa 30. maaliskuuta - 1. huhtikuuta. Bob ja Diana Scharp järjestivät ennen tapahtuman alkua eräässä hotellihuoneessa järjestäjille ja muille Amiga-kuuluisuuksille juhlat. Paikalla olivat mm. jenkkiläisen AmigaZone-palvelun Harv Laser, Amiga Inc.:n developer-tuesta vastaava Gary Peake, UGN:n Bill Borsari, Amiga-reliikkien keräämisestä kuuluisaksi tullut Merlancian Ryan Czerwinski, Saksasta Chicagon kautta tapahtumaan saapunut Petro Tyschtschenko, Michael Battilana Cloantolta Italiasta, Alan Redhouse Eyetechiltä Englannista ja mm. Disney Animation Studion tehnyt Leo Schwab.

Juhlien kansainvälinen osanottajajoukko ei jättänyt tapahtuman keskeisyyttä arvailujen varaan. Harventuneessa Amiga-maailmassa tällaiset tapaamiset ovat osoittautuneet etäisyyksistä huolimatta harvinaisen suosituiksi. Messut keräsivät muitakin kuuluisia nimiä, kuten Individual Computersin Saku 99:ssäkin vieraillut Jens Schönfeld Saksasta sekä mm. Zorro III -väylän suunnittelut Amiga-guru Dave Haynie.

Seuraavat (julkisuutta saaneet) juhlat järjestettiin tapahtumalauantaina päivällä - Petro Party. Petro Tyschtschenkohan jäi virallisesti Amigalta eläkkeelle tuolla päivämäärällä 31. maaliskuuta 2001. Saksan Amiga-ostasto lopetti toimintansa jo vuodenvaihteessa Amiga 1200 -varaston huvettua loppuun. Petrokin oli järjestänyt juhlille hieman rahoitusta ja kuvista päätellen kaikilla oli niin mukavaa - Petro hengasi tilaisuudessa VIP-nauha rintapielessään ja tarjolla oli laatikkokaupalla pannupizzaa, jääkylmää olutta sekä Boing-pallon ja Petron kuvan yhdistävällä piirroksella ja tekstillä "Best Wishes Petro on your Retirement From all The Amigans" varustettu täytekakku. Petro kertoi etsivänsä julkaisijaa kirjalle, jonka hän aikoo kirjoittaa Amiga-kokemuksistaan.

Yhdysvaltain Amiga-messuilla on ollut tapana huipentua banquetiin, juhlaillalliseen, joka yleensä järjestetään tapahtumaviikon lauantai-iltana. Tilaisuus alkoi suomalaisittain oudolta kuulostavan Petro Roastin merkeissä. Petroa ei kuitenkaan fyysisesti grillattu tilaisuudessa, mutta henkisesti hieman - hänestä kerrottiin hauskoja tarinoita ja samalla hänelle annettiin lukuisia läksiäislahjoja. Useammat tarinoitsijat mainitsivat jo Jim Collasin pari vuotta sitten päivittelemän Petron ajotyylin autobahnilla - ilmeisesti leppoisassa Petrossa piilee melkoinen rallikuski. Myös Haage & Partnerin Jürgen Haage yritti pistää Petroa leikkisästi halvalla, mutta pilkka osui omaan nilkkaan Petron kerrottua tapahtumavieraille Jürgenin sekoiluista yhteistyökumppanin humalaisen vaimon kanssa...

Petron kakku

Juhlaillallisella ollaan tyypillisesti myös kuultu Amigan edustajan puhe ja tapahtuman suurimmat julkistukset. Sama kuvio toistui tälläkin kertaa, sillä juhlapuhujana oli Amiga Inc.:n pääpomo Bill McEwen ja suurimmat uutiset oli pidetty visusti vakan alla ennen illallista. Uutisten kuulemisen lisäksi kaikki illalliselle osallistuneet saivat uudet Amiga-julisteet, joita Petro ja muut allekirjoittelivat. Joidenkin tapahtumavieraiden mukaan tämä juhlaillallinen oli hauskin miesmuistiin, vaikka kestikin kaikkiaan nelisen tuntia. Videoesityksiin kuului mm. videomanipulaatio "dancing baby Petrosta" sekä "Bill Gatesin" terveiset Petrolle.

Petro

Maininnan ansaitsevat myös hurjat huhut aamun sarastukseen jatkuneista hotellihuonebileistä, mm. huoneessa 666... Lisäksi sunnuntaiaamuna Amiga 2001 -messuilla järjestettiin Team Amiga -brunssi. Team Amiga on pääasiassa Internetissä toiminut Amiga-käyttäjien yhteisö, jonka suosituimpia saavutuksia on ollut Team Amiga -postituslista. Mm. Amigan Gary Peake on ollut Team Amigan toiminnassa aktiivisesti mukana.

[ Osa 1 ] [ Osa 2 ] [ Osa 3 ] [ Osa 4 ]

[ Ajankohtaiset ] [ Sivukartta ]