Tohtori AivoTurmio
Star Wreck: In the Pirkinning

Star Wreck on suomalaistekoinen Star Trek -fanielokuvasarja, joka on nyt edennyt jo seitsemänteen osaansa, Star Wreck: In the Pirkinningiin.
Uusin Star Wreck on merkittävä tekele, ei pelkästään Suomen mittakaavassa, vaan myös maailman mittakaavassa. Star Wreck julkaistiin ilmaislevitykseen lokakuun alussa ja jo parissa viikossa kahdelta serveriltä oli Star Wreck ladattu 2,4 miljoonaa kertaa, ja tällä hetkellä luku lienee 4 miljoonan paremmalla puolella. Kun otetaan huomioon, että latauksia seurataan vain kahdelta serveriltä eli mukana eivät ole kaverikopioinnit, vertaisverkkolevitykset tai muut mahdollisesti elokuvaa levittävät nettisivut ja että latauksilla on varmasti keskiverroin enemmän kuin vain yksi katsoja, niin voidaan sanoa, että Star Wreck: In the Pirkinning on yksi katsotuimmista suomalaisista elokuvista tähän mennessä.

     
Elokuva näyttää mallia, kuinka Internetiä voidaan käyttää tehokkaasti levitys- ja markkinointikanavana.
Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Suomen elokuvasäätiö arvioi Edvin Laineen Tuntemattoman Sotilaan katsojamääräksi noin 2,8 miljoonaa katsojaa. Tuntemattoman Sotilaan katsojalukuihin eivät tosin sisälly televisioesitykset, joita on vuosikymmenten varrella kymmeniä ja joiden kaikkien katsojalukuja ei ole tiedossa. Lisäksi vuoteen 1969 asti katsojaluvut perustuvat esityskerroista tehtyihin laskennallisiin arvioihin, sillä Suomen elokuvasäätiö aloitti elokuvatilastoinnin vasta vuonna 1972, elokuvahan on vuodelta 1955. Toisaalta taas kaikki Star Wreckin ladanneet eivät sitä välttämättä ole katsoneet, mutta joka tapauksessa kyseessä on huima saavutus.

Elokuva myös merkittävä maailman mittakaavassa, sillä mitään muuta ilmaislevittäistä elokuvaa ei ole ladattu näin paljon koskaan aiemmin. Tämän elokuvan voittokulkua seuraavat varmasti monet - ei pelkästään elokuvatahot - suurella mielenkiinnolla, sillä elokuva näyttää mallia, kuinka Internetiä voidaan käyttää tehokkaasti elokuvan levitys- ja markkinointikanavana.

Itse elokuva alkaa siitä kun Kapteeni Pirk, tässä vaiheessa Keisari Pirk, on jonkin sortin avaruusmadonreiän äärellä laivastonsa kanssa ja pohtii voiko siitä mennä läpi. Tästä elokuva sitten lähtee ajassa taaksepäin näyttämään, kuinka nykytilanteeseen päädyttiin ja Pirkistä tuli keisari.

HUOM! Ellet halua spoilaantua, jatka lukemista täältä.

Sivun alkuun
Alussa Pirk on jumissa periaatteessa nykyajassa, ja vaikka muutoin ei kovin tyytyväinen osaansa nykyajassa olekaan, semminkin kun ei voi aikajatkumon takia tehdä oikein mitään, niin onneksi ilon pilkkeenä ovat sentään Hesburgerin hampurilaiset. Paljon paremmin ei mene luutnantti Dwarfillakaan, joka on jumissa jossain Keskustan kahden markan nakkikipsassa kaiken maailman haalarihousuja hyysäämässä.

Dwarf on enemmän kuin tyytyväinen, kun Pirk aikajatkumoa uhmaten kokoaa etäryhmänsä Infon, Dwarfin ja itsensä pöydän ääreen. Infon vastustaessa kokoontumista aikavaarantumisen vuoksi vetää Pirk esiin lehtiartikkelin, josta käy selväksi että aikajatkumo on jo pielessä ja näin ollen ainoa looginen vaihtoehto tulevaisuudessa tapahtuvan Korgien hyökkäyksen estämiseksi ja Vulgaarien kohtaamisen varmistamiseksi on pitää huoli, että P-Liitto tulee olemaan, ja jotta se olisi mahdollista, on nykyaikaan puututtava. Koska P-liitto tarvitsee johtajan, on looginen vaihtoehto Pirk!

Kun maailma on vallattu, käy Pirkillä tietenkin aika pitkäksi, kun ei ole tekemistä. Siksipä täytyy käyttää laivastoa etsimään elinkelpoisia planneettoja. Erään peräkorven partioaluksen eteen tuleekin yllättäen pienikokoinen ihmisavaruusalus. Keisari Pirkin direktiivi kuitenkin määrää ampumaan kaikki P-Liittoon kuulumattomat alukset välittömästi nähtäessä, joten jää hitusen mysteeriksi, mistä alus oikein tuli tai mikä se oli.

Pian kuitenkin selviää, että alus tuli madonreiästä, jonka takana on todennäköisesti elämää. Uhkarohkeasti Pirk suunnistaa laivastonsa kanssa kohti madonreikää ja päätyy Babylon 5:n maisemiin Baabel 13 -hyppyportin luo. Koska selvästikin kyse on rinnakkaisulottuvuudesta, kyseisessä paikassa on oltava myös maapallo, ja maapallohan on elinkelpoinen planeetta. Pirk siis päättää vallata kyseisen rinnakkaismaailman itsellensä, välittömästi. Tästä sitten tulee taistelua suunnilleen elokuvan loppumetreille saakka.

Sivun alkuun
Sinänsä elokuva on juonellisesti erittäin toimiva. Se sisältää vitsejä erikseen scifi-faneille, mutta siinä on kuitenkin helposti omaksuttavan juoni ja myös ilman taustatietoa ymmärrettäviä vitsejä. Elokuva on lisäksi kohtuullisen toiminnallinen, mikä tekee siitä myös peruskatsojalle viihdyttävän elokuvan.

Paljon vitseistä menee varmasti ohitse ulkomaalaisilta katsojilta, esimerkkeinä näistä taustalla näkyvät Bokia-logot, Hesburger, tai kun Star Trekissä konemestarina oli skottilaisittain puhuva konemestari, niin Star Wreckissä on turkulaisittain murtava konemestari. Saati sitten erinomainen nimiväännös: Garibaldi nimittäin on suomalaisittain käännettynä Karigrandi. Muutoinkin nimiväännökset ovat sitä luokkaa, että Aku Ankan toimituksellakin alkaa olla jo haastetta nimien vääntelyssä.

     
Näin hienoja scifi-efektejä ei ole suomalaisessa elokuvassa nähty ikinä.
Jos vertaa Star Wreck: In the Pirkinningiä edelliseen Star Wreck -julkaisuun, on tasoero aivan valtava. Kun edellinen osa oli vielä todella hienosti tehty harrastelijaleffa, niin tämä osa kyllä on niin komean näköinen, että ihan hyvin voi laittaa kisaan mukaan vuoden 2005 parhaasta suomalaiselokuvasta. Näin hienoja scifi-efektejä ei ole suomalaisessa elokuvassa nähty ikinä. Ne ovat itse asiassa niin hienoja, etteivät ne pääsääntöisesti häpeäisi edes Hollywood-leffoihin verrattaessa.

Lisäksi ohjauskin on yllättäen todella hyvää. Suomessa kun ei viime vuosina oikein ole ollut kovin kummoisia ohjauksia nähtävillä, niin nyt sitten jostain Tampereen pusikosta hyppää ihan tuntematon ohjaaja ja kertaheitolla tekee sellaisen ohjauksen, ettei tarvitse hävetä yhtään. Liekö tämä vuoden 2005 paras ohjauskin samaan syssyyn. Pääsääntöisesti ohjaus on nimittäin erinomaista ja niin hienoa, ettei voi oikein uskoa, että tämä on suomalaistekele nykyaikana, saati sitten harrastepohjainen. Ei toki, etteikö ohjauksesta valitettavaa löydy, kyllä siellä paikka paikoin kuitenkin on sellaisia heikkoja hetkiä, mutta ne ovat kuitenkin hyvin harvassa. Kaiken kaikkiaan tämä on aivan tolkuttoman tasokkaasti ohjattu, etenkin amatöörielokuvaksi.

Sivun alkuun
Suurin heikkous löytyy näyttelijöistä, Suomessa kun ovat ammattipiireissäkin aika harvassa nämä oikeasti hyvät näyttelijät. Elokuvassa on itse asiassa vilahtamassa parikin ammattinäyttelijää, mutta tosiasiassa minuun ei tehnyt noista ammattinäyttelijöistä vaikutusta muut kuin Karigrandin näyttelijä Jari Ahola, joka muuten tekee aivan uskomattoman hyvän roolisuorituksen. Mitään muuta vikaa ei suorituksessa ole kuin että sen huomaa, että kohtaus on rakennettu eri otoista. Muutoin kyseessä on aivan huippusuoritus, jossa Vesa-Matti Loirilla tai Leo Lastumäelläkin alkaa olla jo kokeiltavaa. Sääli että Karigrandia nähdään elokuvassa niin vähän. Voin vain toivoa, että Suomen elokuvamaailma hoksaa tämän lahjakkuuden tästä elokuvasta.

     
Kyllä tällainen kulttuuritekele on jokaisen itseään arvostavan elokuvien möllöttäjän katsottava.
Erityisenä näyttelymainintana täytyy muuten myös mainita Keisari Pirk, jota siis näyttelee itse Samuli Torssonen. Mielestäni Torssonen näyttelee roolinsa yllättävän hyvin. Itse asiassa kun ottaa suomalaisten näyttelijöiden tason huomioon, niin ihan hyvin Torssonen siellä seassa menisi, olisi kenties jopa tavallista parempi.

Suomalaisittain on lisähuumoria juttuihin saatu ihan jo silläkin, että kaikki englanninkieliset scifi-termit on tarkoituksella suomennettu humoristisesti, mikä useimmiten luonnistuu ihan suoralla käännöksellä. Phaser = tuikutin, lightball = valopallo jne.

Kun hinta on pari klikkausta, että saa ladattua ja taso niin kova, että suomalaiset ammattitekeleet saavat paria osa-aluetta lukuunottamatta hävetä, niin kyllä tällainen kulttuuritekele on jokaisen itseään arvostavan elokuvien möllöttäjän tai suihkuatuntemattoman nörtin katsottava.

Star Wreckin kotisivut, josta voi myös elokuvan käydä hakemassa:

http://www.starwreck.com

Sivuilta voit myös tilata itse elokuvan DVD-julkaisuna tai ostaa pipoa, t-paitaa jne. ja tällä tavoin tukea Star Wreck -elokuvien tekemistä.

Sivun alkuun