[ Testit ] [ Sivukartta ]

X-Surf
Anu Seilonen <thoriel@sci.fi>

Aikanaan paljon parjattu ja haukuttu Amiga 1200:n PCMCIA-korttipaikka on osoittautunut myöhemmin lyömättömäksi eduksi pöytäkoneisiin verrattuna: siihen saa halpoja, parinsadan markan ethernet-verkkokortteja, joilla A1200 on todella helppo liittää lähiverkkoon tai kiinteään Internet-letkuun. Jo pitkään ainoa joten kuten saatavissa oleva Zorro-väyläinen kortti on ollut Ariadne II, mutta senkin saatavuus on ollut viime vuosina melko heikkoa. Kun desktop-Amigoiden tytärkorttilaajennusten ISA-paikatkin ovat vain kosmeettisia kapistuksia, iski ADSL-yhteyttä himoavalle päätoimittajalle tenkkapoo: milläs nyt kone verkkoon?

Pelastukseksi koitui jokapaikan höylä saksanmaalta: Jens Schönfeld, jonka Saku 99:ssä käyneet tai niihin aikoihin #saku99-IRC-kanavalla piipahtaneet amigistit saattavat muistaakin. Jens oli tapahtumassa kertomassa Individual Computers -yrityksensä valmistamista Amiga-tuotteista, joita ovat mm. Buddha-IDE-ohjain, IDEfix-IDE-laajennus, Catweasel-levykeasemaohjain ja ulkoinen Graffiti-näyttökortti. Yksi uusimmista lisäyksistä villisti lisääntyvään tuotevalikoimaan on X-Surf ("Cross-Surf"), ethernet-kortti Zorro-väylillä varustettuihin Amigoihin.

Itse kortti antoi ensinäkemältä vekkulin vaikutelman: kyseessä on nimittäin ISA-väyläiseen verkkokorttiin lisäelektroniikan kera "pultattu" Zorro-väyläliitin. Hitusen verran epäilyttävästä ulkomuodosta huolimatta kortti tuntuu olevan erittäin tukevaa tekoa. Ja syytä onkin: ainoa murhe koko kortin kanssa on ollut sen asennusvaihe. Zorro-väyliä on monenlaisia ja monen valmistajan tekemänä, ja tuntuu että kaikilla ovat mitat lipsuneet himpun verran sinne sun tänne. Näin kävi myös oman A3000:ni majapaikkana olevan Micronik Classic -tornin tytärkortin kanssa.

Ensi alkuun kortti tuntui sujahtavan mukavasti paikalleen, Amigan early startup -valikkokin löysi kortin ja näytti sitä vielä toimivanakin pitävän. Softanasennusvaihe todisti toista. Kortin mukana tulee yksi asennuslevyke jossa on DEVS:Networks-hakemistoon kopioitava x-surf.device ja pieni apuohjelma kortin tilan kyselyyn. Lisäksi mukana on vain yksi kaksipuolinen A4-arkki, jossa englannin kielellä kerrotaan olennaiset asiat - eipä enempää kyllä tarvittaisikaan. Kun kortti ei vastannut huhuiluun, oli pakko kurkistaa korttia uudemman kerran.

Tarkempi tiirailu osoitti, että Zorro-väylässä on hieman "löysää" ja X-Surf painoi sen verran lujasti torniin takaseinässä olevaa peltiä vasten, että loppupäässä väylän ja X-Surfin nastat eivät osuneetkaan kohdalleen. Sen verran ilmeisesti, että kortti näkyi koneelle päin oikein muttei silti toiminut kunnolla. Sorvailuun tottuneena amigistina kaivoin esiin rautasahan ja voimapihdit - eivät ole mitään muovia nämä Micronikin Classic-tornit, niin kuin oli edesmennyt Infinitiv - ja silpaisin laajennuskorttien pidikeraudasta vähän lisää tilaa kortille. Nyt kortti meni kunnolla paikoilleen, ja saatoin kytkeä verkkokaapelin kortin perään. Nyt kortti vastasi iloisesti kyselyyn, kuten kiltin "ISA-kortin" pitääkin:

xsurf testprg V1.2 (13.12.1999)
Searching for xsurf card (VEN_ID=4626, PROD_ID=23)....found
Board address = 0xe90000
ISA Plug and Pray [ähm] Play setup...
01-CARD VendorID = 0x19808c4a SerNr=0x19b733 CRC==x52
Setup PNP card...
Searching for RTL8019 at 0x300...found!
Testing 16bit memory...ok!
Ethernet address = 52:54:40:25:89:e4
Chip is in PnP mode
Chip is using half-duplex mode
Chip is using IOBase something (0x3) and IRQ 2/9

Ohjelmapuolella asennus ei olisi voinut juuri yksinkertaisempaa olla: x-surf.device DEVS:Networks-hakemistoon ja Miamin kimppuun. Määrittelin uudeksi laitteeksi Ethernet-kortin ja opastin Miamin oikean devicen kimppuun. Tämän jälkeen syötin vain verkkoasetukset kuntoon. Myös DHCP toimii, mutta palveluntarjoajallani ne ovat Amigan kannalta hieman hankalasti vinksollaan, joten tyydyin määrittämään asetukset itse. Ja wiuh, kone oli verkossa.

Hankkimani ADSL-liittymän (tästä enemmän artikkelissa "ADSL Amigassa") nopeus on koneesta verkkoon päin 1 Mbit ja koneelle päin 7 Mbit. X-Surf riittää tähän mainiosti, onhan se 20 Mbit -kortti, joten varaa teoriassa vielä jäisikin. Käytännön siirtovauhdit ovat parhaimmillaan olleet koneelle päin n. 650 kt/sek ja koneelta ulos 100 kt/sek. Ei valittamista, kun on aikanaan aloittanut 300 bps -mopomodeemilla eikä ole koskaan ole ollut mahdollisuuksia kiinteällä letkulla varustettuun opiskelija-asuntoonkaan...

X-Surfissa on sekä BNC- että twisted-pair (RJ-45) -liitännät. Näistä voi käyttää siis vain jompaa kumpaa, ja kortti tunnistaa käytetyn liittimen automaattisesti. Puskurimuistia on 16 kiloa, piirisarja on Realtekin. Kortti on IEEE 802.3:n mukainen ja siinä on 10Base2- and 10Base-T-tuki. Sana-II-ajuri (x-surf.device) tulee kortin mukana, ja Miamin mukana tulee lisäksi MNI-ajuri, jota kortti kiltisti tottelee. Kortti käy myös A1200:n väyläkorttilaajennuksiin. Gentle Eye myy korttia 690 markan hintaan, joten se on noin satasen verran halvempi kuin verrokkinsa Ariadne II.

X-Surf on kuitenkin paljon muutakin kuin vain verkkokortti. Siinä on nimittäin koko liuta laajennuspaikkoja Individual Computersin muille laitteille. Kahteen A1200-tyyppiseen kelloporttiin voi liittää esimerkiksi HyperCom- tai SilverSurfer-I/O-kortin, Delfina 1200 siinä ei tosin Jensin kertoman mukaan toimi. 26-nastainen laajennusportti on vastaava kuin Buddha- ja Catweasel-ohjaimissa. Kaiken huipuksi kortilla on vielä kaksi IDE-väylää (2,5" ja 3,5") kiintolevyjä ja romppuasemia varten. Nämä aktivoidaan IDEfix-ohjelmiston avulla, boottaamaan niitä tosin ei saa, eikä esim. polttavaa CD-asemaa näihin IDE-väyliin voi laittaa.

Kaikki laajennusväylät ovat toisistaan riippumattomia ja niitä voidaan kaikkia käyttää yhtä aikaa. Käytännössä en laajennusmahdollisuuksia ole itse kokeillut, sillä tällä hetkellä minulla ei ole tarvetta millekään niistä. Lähinnä voisin kuvitella hankkivani varastolevyksi (käyttölevyinä kun Amigassani on kaksi UW-SCSI-kiintolevyä) jonkin ison IDE-kiintolevyn, niiden hinnat kun eivät taivaita raavi tällä hetkellä.

Hintansa kortti on jo "haukkunut", eikä mitään ongelmia sen kanssa ole alun ahdistuksen jälkeen ollut. MNI-ajurilla tuntuu saavan hieman enemmän nopeutta irti kortista, joten sitä olen käyttänyt nykyään. Tällä hetkellä ADSL-yhteyttä jakaa PC (Amigan lisäksi myös toiselle PC-koneelle), ja yhteys sen ja Amigan välillä on toiminut moitteetta. Amigallakin yhteyden jakaminen toki onnistuisi, mutta tuli halvemmaksi (yhteensä n. 200 mk) ostaa kaksi verkkokorttia PC:hen kuin Amigaan...

Lievistä alkuvaiheen asennusvaikeuksista huolimatta voin suositella X-Surfia vilpittömästi, sen verran hyvin se on tehtävästään suoriutunut. Lisäliitännät ovat tietenkin yksi houkutin lisää hankkia kortti, mutta jo pelkästään verkkokorttina tämä on harkitsemisen arvoinen.

Valmistaja: Individual Computers, Jens Schönfeld
Edustaja: Gentle Eye Ky, puh. (03) 363 0048, ge@vip.fi
Hinta: 690 markkaa
Vaatii: Zorro-väylä (A2/3/4000, käy myös A1200:n Zorro-väyläkortteihin), Sana-II-TCP/IP-pino (Miami, Genesis, AmiTCP ym.)
Testattu: Amiga 3000, Micronic Classic -tornikotelo ja tytärkortti, CSPPC 604e/200 MHz, 68060/50 MHz, 128 Mt Fast, OPOY:n ADSL-liittymä 1/7 Mbit
Hyvää:
  • saatavuus, kohtuullinen hinta
  • vaivaton käyttöönotto
  • luotettava toiminta
  • lisälaajennusmahdollisuudet
Huonoa:
  • tarkka asennus Zorro-väylään
Tekniikkaa
  • IEEE 802.3, 10Base2- ja 10Base-T-tuki
  • BNC- ja twisted-pair (RJ-45) -liittimet
  • 20 Mbit (full duplex, twisted-pair)
  • 16 kt puskurimuistia
  • Realtek-piirisarja
  • häiriösuojattu väyläliitin
  • 2 x A1200-kelloportti
  • 1 x Buddha/Catweasel-laajennusportti
  • 1 x 2,5" IDE-liitin, 1 x 3,5" IDE-liitin
Yleisrvosana: 95%

[ Testit ] [ Sivukartta ]