Etusivulle     Sivukartta
Pääkirjoitus
Janne Sirén <janne.siren@helsinki.fi>

 
Anu
 
Olen seurannut mielenkiinnolla Amiga-yhteisössä vallitsevaa keskustelua niin meillä kuin muuallakin. Vallitsevana teemana tuntuu olevan Amigan emoyhtiötä kritisoivien ja sitä henkeen ja vereen puolustavien ikuinen kaksinkamppailu. Tekosyitä löytyy puolin ja toisin, samoin hyviä argumentteja. Jätän oman mielipiteeni tämän kirjoituksen ulkopuolelle, halukkaat voivat kaivella ajatuksiani vaikka Saku-foorumista.

Sen sijaan palaan hetkeksi menneeseen, nimittäin kahden vuoden takaiseen Saku #34:n pääkirjoitukseeni. Tuossa kirjoituksessa kertailin menneisyyden haamuja ja naureskelin vanhoille kommenteilleni Sakun sivuilla. Olin mm. ehdottanut heinäkuussa 1998, että Amigasta luopuvat pistäytyisivät paria vuotta myöhemmin katsomassa kehitystä ja että he voisivat yllättyä. Vuonna 2000 tilanne oli kokolailla sama kuin 1998 - mitään mainittavaa kehitystä ei ollut tapahtunut. Tosi yllätys, jeejee.

Menneisyyden virheet tiedostaneena mutta näemmä mitään niistä oppimatta totesin kuitenkin tuossa vuoden 2000 pääkirjoituksessani - onneksi puoliksi leikilläni: "Tosin silläkin uhalla että toistan menneisyyden virheitä, ehdotan että skeptikotkin pysyvät kuulolla seuraavan vuoden ajan. Voitte vaikka... öö... yllättyä. ;-)" Nyt on vuosi ja toinenkin vierähtänyt, enkä valitettavasti voi tälläkään kertaa näyttää sen enempää pitkää nenää kenellekään kuin olla tyytyväinen omiin ennustuksiini. Mitään merkittävää ei ole tapahtunut.

Eipä silti, on tämä Amigaan liittyvien epäonnistumisten sarja sellainen, että voiko siitä kukaan itseään hirveästi mollata, ettei sitä pystynyt ennustamaan. Aika uskomatonta touhua.

Kirjoitan tätä pääkirjoitusta kesä-heinäkuun vaihteessa 2002, ja itse asiassa voisin kokolailla kirjoittaa tuon vuoden 2000 pääkirjoitukseni nyt uudestaan. Pääkohdat siinä pätevät edelleen, itse asiassa innostuksen uutena heräämisenä voisi ajatella omistajanvaihdoksen sijaan niitä uusia tuotteita, joita kulunut vuosi on hollille tuonut: AmigaOne, AmigaOS 4.0, Pegasos ja MorphOS. Mutta vaikka yhteisössä on kritiikin lisäksi havaittavissa konkreettista innostusta paikoin jopa beta-tuotantoon päässeiden projektien tilasta, mitään konkreettisia Amiga-tuotteita ei ole vieläkään.

Toisaalta voin ilokseni todeta, että voisin kirjoittaa samaisen pääkirjoituksen uudestaan myös seuraavan lainauksen osalta:

"Suomen Amiga-käyttäjät ry. on kerännyt vuosien saatossa yhteisen harrastuksen ympärille satoja, kenties tuhansia tietokoneharrastajia. Yhdistys on luonut yhteyksiä ja ystävyyksiä, jotka loppujen lopuksi painavat toiminnan jatkumisessa paljon enemmän kuin Amigan tilanne maailmalla."

Kiitos siitä kaikille teille. Saku on meidän oma juttu; se on mennyt eteenpäin ja kehittynyt ja kehittänyt meitä kaikkia, vaikka Amigasta ei samaa ole voinutkaan pahemmin sanoa.

Tällä kertaa en edes ehdota odottelemaan tai yllättymään. Itse asiassa tarkoituksella jätän tämän kirjoituksen toimitukselle paria kuukautta ennen lehden julkaisua. Jokainen voi sitten itse arvioida, onko oravanpyörä taas kierähtänyt kierroksen - ja saanko kirjoittaa tämän saman pääkirjoituksen taas kerran kesällä 2004, kun Commodoren konkurssista on kulunut kymmenen vuotta, vai onko jotain konkreettista viimein tapahtunut.

Odottaminen on niin merkittävä osa toimintaamme, että pitäisi varmaankin perustaa tarkoitukseen oma klubi. Kuka on mukana Suomen Amiga-odottajien ry:ssä? :-)

Niin tai näin, toivotan kesäauringon keskeltä kaikille amigisteille miellyttävää syksyä! Toivottavasti näemme mahdollisimman runsaan osanoton vuosikokouksessa.

Janne Sirén
Kesäkuussa 2002

Etusivulle     Sivun alkuun   Sivukartta