Petri A. Räty
Nepalla nettiin - RR-Net

Ajankohtaiset

AmigaOne-XE G4@800 MHz

Joni Halme

MorphOS 1.4 Pegasoksessa

Kelly Samel (suom. Janne Peräaho)

Pegasos G3@600 MHz

Ilkka Lehtoranta

Club 3D Radeon 7000 DVI

Tuomo Mämmelä

Nepalla nettiin - RR-Net

Petri A. Räty

Jokaisen naavapartaisen retroilijan haaveissa on varmaan joskus pilkahtanut ajatus Wanhan Sotaratsun kytkemisestä loputtoman tiedon lähteille. Individual Computersin Jens on tehnyt C64:n RetroReplay-moduliin Ethernet-laajennuspalikan, joka mahdollistaa kuusnepan päivittämisen helposti internet-aikaan.

Viritelmiä C64:n verkottamiseksi on ollut ennenkin. Yksi näistä projekteista on esimerkiksi TFE (The Final Ethernet), mutta RR-Net on tähän mennessä toteutuneista ammattimaisin. Latomalla riittävästi euroja tiskiin myös elektroniikkarajoitteiset pääsevät surffailun makuun. Tosin onnistumisen riemu jää kovin laimeaksi verrattuna omatekoisen virityksen toimimiseen ensimmäisen kerran ilman savun pöllähdyksiä.
Contiki-levyke, RR-Net ja RetroReplayn ensipainos.
RR-Net kytketään RetroReplayssä olevaan lisälaiteliitäntään. Liitäntä on kevennetty versio Amiga 1200:n kelloportista ja teoriassa siinä pitäisi toimia myös muut kelloporttilaajennukset. Toistaiseksi tukea löytyy saman firman SilverSurfer-sarjaportille. Paikoilleen asennettuna RR-Net törröttää RetroReplayn nappien vieressä ja ilman kotelointia kortti pysyy paikallaan pelkän liittimen varassa. Kytkentä näyttää että tuntuu huteralta.
Valmiina tiedon valtatielle.

Sivun alkuun
Contiki
Jotta uudella lelulla saisi myös jotain aikaiseksi, paketin mukana tulee C64-versio Adam Dunkelsin moniajokäyttöjärjestelmästä 8-bittisille prosessoreille. Contiki sisältää nettiohjelmien lisäksi myös isoveljiltään lainattuja vähemmän tärkeitä ominaisuuksia, kuten teemat ja erilaiset näytönsäästäjät.

Ja sitten asiaan eli levy sisään ja sähköä koneisiin. RetroReplayn levyturbon vauhdittamana Contiki käynnistyy nopeasti muutamassa sekunnissa, minkä jälkeen Contikin oma turbo hyppää peliin ja lataa käyttöjärjestelmän asetukset. Valitettavasti Contikin levyturbo ei ole 1581-yhteensopiva, joten toistaiseksi korppujen valtaisa 3000 blokin vapaa tila jää hyödyntämättä.

Ensimmäiseksi napsautin työpöydältä Configuration-pikakuvaketta. Ohjelman käynnistyttyä vahvistui epäilys DHCP-tuen puuttumisesta todeksi, joten seuraavaksi oli edessä ADSL-modeemin virittely tukemaan kiinteitä sisäverkon IP-osoitteita. Nepan nettiyhteys ei toimi sellaisenaan tavallisissa surffiliittymissä, vaan liittymään tarvitaan joko kiinteä IP-osoite tai jotain älykkäämpää kuten reititin, palomuuri tai Linux. Lisäksi RR-Netillä ei ole omaa uniikkia Ethernet MAC -osoitetta, vaan osoite jää käyttöjärjestelmän huoleksi. Luulen, että Contiki tai ajuri antaa kortille aina saman MAC-osoitteen (00-00-00-64-64-64), joten useamman kuuslankun verkottaminen keskenään ei onnistu.
Contikin asetusohjelma.

Sivun alkuun
Selain
IP-osoitteiden naputtelun jälkeen oli vuorossa se mielenkiintoisin osa eli Contikin tekstipohjainen WWW-selain (www.prg). Olin aiemmin käyttänyt Unix-varianttien Lynxiä, joten tiesin suurin piirtein mitä odottaa. Pettymys oli karvas, kun mitkään sivut eivät tuntuneet toimivan - ei edes PDA-suosikkini Kolumbus. Tuloksena oli vain tyhjä sivu, virheilmoitus '"onnection reset by peer" tai C64:n muistin dumppi. Lopulta toimi Nordean sivusto, Funetin etusivu, ADSL-reitittimen herja kehystuesta ja Microsoft IIS:n virheilmoitukset. Edes itse tehdyt, äärimmäisen yksinkertaiset tekstisivut eivät toimineet Apache- eivätkä IIS-pohjaisilla palvelimilla.

Contikiin kuuluu myös WGET-niminen imurointiohjelma, jonka selain käynnistää, jos yritetään avata liian isoa sivua tai ei-HTML-tiedostoa. Näiden lisäksi sillä voi imuroida D64-imaget suoraan lerpulle. Itse en saanut sillä muuta aikaiseksi kuin levyaseman lukupään liikkumisen nollauralle. Lopputuloksena datan liikuttelusta C64:n suuntaan jäi hieman hapan maku suuhun. En tiedä onko syy toimimattomuuteen Contikissa vai nettiliittymäni asetuksissa, koska edes selaimeen koodattu oletussivu ei toiminut. Ohjelmakoodin perusteella selaimen pitäisi tukea myös hienompia ominaisuuksia.
Contikin WWW-selain.

Sivun alkuun
WWW-palvelin
Datan siirto kuusnepasta ulkomaailmaan taas oli päinvastainen tapaus. WWW-palvelin toimi ainakin kahdella käyttäjällä kuin legendaarinen junan vessa. Käyttöjärjestelmän tietojen lisäksi palvelin näyttää levyn sisällön asemanumeron mukaisessa alihakemistossa. Tämä toimii helppona välineenä siirtää tiedostoja nepan lerpuilta turvaan. Palvelin osaa myös lähettää koko levyn D64-imagena. Siirtonopeus oli hieman alle 0.5 kt/s ja levyn siirtämiseen kului noin seitsemän minuuttia.
WWW-palvelin muiden silmin (A-Web).

RR-Net
Hyvää - valmis paketti
- rauta ammattimaista laatua
- ei vaadi elektroniikan taitoja
- status-arvo?
Huonoa - hinta
- ei DHCP-tukea
- Contiki ei toimi 1581:n kanssa
- kotelointi
- selain käyttökelvoton
- mitään järkeä?
Myyjä Gentle Eye Ky, ge@vip.fi, puh. (03) 363 0048
Hinta RR-Net + Contiki 64 euroa
RetroReplay 59 euroa

Sivun alkuun