[ Testit ] [ Sivukartta ]

Delfina Lite
Joni Halme <halmej@saunalahti.fi>

Koneeni oli pitkään ollut ilman mitään suurempaa uudistusta. Löysin Keltaisesta Pörssistä ilmoituksen myytävästä Delfina Litesta. Vaikka minulla ei ollut mitään erityistä tarvetta äänikortille, ottivat tunteet niskalenkin järjestäni ja lähetin sähköpostia ilmoittajalle. Parin viikon neuvottelujen jälkeen menin pankkiin ja nostin opintotukeni. Eipä aikaakaan, kun postiennakkoilmoitus tipahti postiluukusta. Paketti oli nuhjaantunut, sotkettu teipillä ja epäilyttävän kevyt. Avattuani sen, löysin sieltä pehmustetun kolmion muotoisen kortin, muutaman levykkeen ja ohuen ohjekirjasen. Hommiin.

Löysin kortista kaksi line in -liitintä, CD audio in -liittimen ja yhden line out -liittimen. CD audio in oli sisäinen liitin ja romppuasemani oli ulkoinen, joten siitä ei paljon hupia irronnut. En vaivautunut tutkimaan asennusohjeita, vaan avasin koneeni ja laitoin kortin Zorroon kiinni. Tiukkaa teki, mutta kyllä se siitä. Pari RC-liitintä ja hieman johtoa, ja ohjasin Amigan vanhat audiot toiseen sisääntuloon. Sen jälkeen vielä johto kortin ulostulosta vahvistimeen, ja valmista oli.

Sitten siirryin softan pariin. Koneessani oli OS 3.5, ja se tuotti ongelmia asennusohjelmalle. Käynnistin koneen toisen kiintolevyosion kautta, jolla oli vielä OS 3.1. Sinne asennus sujui ongelmitta. Kopioin sitten vain tarpeelliset ohjelmat DOpuksella OS 3.5 -osiolle, ja homma oli valmis. Koneessani oli jo valmiina AHI, mutta jos sitä ei ole, niin se on muistettava asentaa myös. Toiveikkaana käynnistin koneen uudestaan. Heti ensimmäisenä huomioni kiinnitti kohahdus, joka tuli ulos vahvistimesta käynnistettäessä. Myöhemmin kävi ilmi, että kohahdus kuuluu aina kun ajetaan DelfMem, joka käynnistää kortin. Vaihdoin DelfInit-ohjelmaan, jonka pitäisi toimia paremmin 040- ja 060-prosessoreilla. Mitään eroa en kuitenkaan huomannut, mutta ei se kohahdus kyllä mitenkään haittaa.

Testasin ensin Amigan omaa audiota. Mitään ei kuulunut ja olin ihmeissäni. Sitten hokasin käyttää DelfPrefs-ohjelmaa. Sinne oli mykistetty molemmat sisääntulot. Sen korjattuani äänet kuuluivat normaalisti. Sitten asensin AHI:n käyttämään Delfinaa. Laitoin AHI unit 3:n, jonka kautta kuuntelen MP3:ia, käyttämään Delfina 16 bit stereo++ -tilaa. Taajuudeksi laitoin maksimin eli 48000 Hz. Sitten Amplifier V2 päälle ja musiikki soimaan. Ääninautinto oli sanoinkuvaamaton. Ennen pidin Paulan audiota ihan hyvänä, koska en paremmasta tiennyt, mutta nyt en palaisi siihen millään.

Päätin siirtyä askeleen eteenpäin ja vaihdoin AHI-tilaksi Delfina Hifi 16 bit stereo++. Nyt tulivat ensimmäiset ongelmat. Kone hidasteli todella pahasti. CPU-rasitus oli 100%, ja se oli kummallista, sillä olihan minulla sentään 060. Otin yhteyttä myyjään, joka sanoi ettei itse koskaan havainnut ongelmia. Otin yhteyttä Gentle Eye:hin, mutta hänkään ei osannut neuvoa. Havaitsin ongelman ilmenevän hifi stereo -tiloissa. Tämä on minulle yhä mysteeri, ja jos joku tietää syyn, olisin kiitollinen ratkaisusta. Mutta koska jo pelkästään normaali- ja fast-tilat ovat laadukkaita, annoin asian olla.

Eräs huomaamani sivuvaikutus oli se, että kaikki AHIn Delfina-tilat vievät CPU-loadia hieman Paulaa enemmän, mutta ajattelin että kyllähän sen kestää, kun tietää kuinka hyvää se minulle tekee. :) Sitä paitsi, se oli niin pieni nousu, ettei sitä edes tahdo huomata. Virittelin itselleni vielä johdon CD-ROM-asemasta kortin toiseen sisääntuloon. Te, jotka ette ole sitä vielä kokeilleet, niin suosittelen lämpimästi. CD-audiot luovat Genetic Speciesiin todella mahtavat tunnelmat.

Delfinan mukana tulee joukko ohjelmia. DelfPrefsilla asetetaan sisääntulot, äänenvoimakkuudet ja joitain filttereitä - erittäin kätevä. DelFX:llä voidaan kortissa olevan tehokkaan DSP-piirin avulla lisätä ääneen jos jonkinmoista efektiä ja tehostetta. DelfLoad taas näyttää kortin prosessorinkulutuksen. Kaikki ohjelmat käyttävät MUIta, joten ne ovat erittäin helppokäyttöisiä ja hyvän näköisiä. Hain myös DelfMPEG-ohjelman. Se ohjelma tosiaan näyttää, kuinka tehokas Delfinan DSP-piiri todella on: se soittaa MP2-musiikkia ja purkaa sen DSP:llä. Tämän ansiosta CPU-kulutus on pyöreä nolla. Pysyn kuitenkin mieluummin perinteisissä MP-soittimissa, koska DelfMPEGillä ei ole GUI:ta ja se soittaa vain MP2-musiikkia.

Loppujen lopuksi ainoat edut, jotka kortista itse irti sain, olivat parempi äänenlaatu ja CDDA, mutta sille joka harrastaa musiikkia enemmän Amigallaan, on tämä suomalainen supertuote pakko-ostos. Hanki vielä itsellesi vaikkapa AudioLab16, niin sinulla on käytössäsi vaarallisen hyvä yhdistelmä.

Delfina Litestä ovat kirjoittaneet myös Teijo Liiri ja Timo Kemppaala Sakussa #23 sekä Esa Lyttinen Sakussa #31. Lue tästä Sakusta myös juttu Delfina Plus -kortista!

Valmistaja: Petsoff Limited Partnership, petsoff@petsoff.com
Käy katsomassa Delfinan tarkat specsit. Täältä löydät myös uusimmat ajurit.
Vaatii: Amiga, Zorro II, AmigaOS 2.04, 68020, 5 Mt kiintolevytilaa
Testattu: Amiga 3000, OS 3.5, CyberStorm MK3 060, CyberVisionPPC, 2 Mt Chip, 64 Mt Fast, 3,2 Gt UW-SCSI, 4,3 Gt IDE, 24x SCSI-CD-ROM, Buddha Flash -IDE-ohjain, A2232
Tekniikkaa:
  • 40 MHz Motorola DSP56002, 24-bittinen dataväylä
  • 96kB (32kWords) SRAM, zero-waitstate (12ns)
  • Stereo audio codec (Crystal CS4231A)
Aminet: DelfAIFF (23 kt), DelfMPEG (49 kt), DelfInit (14 kt)
Muita ohjelmia: AHI, tärkeä ohjelma, jos haluat hyötyä kortista.
AmigaAMP ja Amplifier, MP-soitto-ohjelmia.
HippoPlayer, mod-soitto-ohjelma, AHI-tuki.
Play16, soittaa eri sampleformaatteja, AHI-tuki.

[ Testit ] [ Sivukartta ]