Sami Ylönen | letti@arabuusimiehet.com
Pegasos
Rahatilanteen ollessa tiukimmillaan Genesi teki tarjouksen, jota ei lompakkoaan arvostava amigisti voinutkaan ohittaa... uusi Pegasos-lauta vain 299 ameriikan taaleria! Pakkohan se oli tilata, vaikkei kukaan osannutkaan kertoa, oliko kyseisessä hinnassa mukana ALV tahi postimaksut. Lopulliseksi hinnaksi tuli noin 340 euroa kaikkineen.

Emolevyni saapui osana Isompaa Erää, enkä malttanut odottaa postitusta, vaan ajelin kaverin autolla lautaa hakemaan heti kun sain tiedon, että ovat saapuneet Suomeen. Isomman Erän haltijan kissa tykkää kuplamuovista. Rahaa tosin ei kyseisenä ajankohtana ollut mihinkään muuhun kuin itse emolevyyn, joten hätäisesti nurkista kerätyt osat saivat (ja saavat edelleen...) toimittaa loppukoneen virkaa.

Eniten päänvaivaa tuottivat muistit; nurkista ei löytynytkään sopivaa, joten piti turvautua lainakampaan. Voodoo 3 3000 PCI löytyi tuttavalta halpaan 10 euron hintaan lompakolle sopivilla maksuehdoilla. Kovalevy, CD-asema ja kotelo olivat omasta takaa.

Koneen toimintaan saattaminen oli suhteellisen helppoa sopivan muistin löydyttyä, joskin MorphOS 1.3:sta puuttuvat ohjelmistot tekivät asennuksesta "elämyksen". Tässä vaiheessa päätin odottaa 1.4:n julkaisua, koska minua yksinkertaisesti ei kiinnostanut alkaa rakentaa puolivalmiista järjestelmästä toimivaa systeemiä (sen voi tehdä Windowsilla jos haluaa). Päivityksen julkaisu kuitenkin antoi odottaa itseään, ja vihdoin juhannuspäivänä Harry Sintonen ja Teemu Kärkkäinen (Piru ja Wizor!) eivät malttaneet pitää koneestani näppejään erossa ja rakensivat minulle (asennusoluen voimalla) toimivan käyttöjärjestelmän Pegasokseen.

Ja sanon vaan, että kiitos pojat. Minut on myyty.

En sano, etteikö OS4 voisi olla hyvä, mutta sen tulee olemaan hyvin vaikea päästä samaan asemaan, missä MorphOS jo on (varsinkin tulevan 1.4 päivityksen myötä). Myönnettäköön, että edelleen MOS kaatuu aina välillä, mutta eroa tammikuussa Alt Partyillä testattuun versioon on päätä huimaava.

Käytän yhä päivittäin Amiga 4000:ttani, mutta lähinnä se palvelee sähköpostien lukemisessa ja WebVisionin tallennuspaikkana, sekä Envoyn kautta Pegasoksen "käyttölevynä" (jossa kaikki varsinaiset tiedostot ovat). Pegasoksessa itsessään minulla on vain 512-megainen boot-osio, ei muuta. Muistiakin ostaa päräytin viikko sitten muikeat kaksi gigatavua, kun halvalla sai! Muuta sitten ei ollutkaan vara siitä palkasta päivitellä... ja sekin raha _olisi_ _pitänyt_ käyttää paremmin.

Tätä artikkelia en ruvennut rustaamaan MorphOS:ssä, vaan käytän kaikkeen hitaasti etenevään ja jos-kaatuu-eikä-ole-tallennettu-niin-kylläpä-ottaisi-pattiin-juttuihin tuttua ja turvallista UNIX-käyttöjärjestelmää (eli tässä tapauksessa IRIX). Kaiken kaikkiaan tämänhetkinen MorphOS (1.3 "plus") tuntuisi olevan tarpeeksi vakaa jokapäiväiseen käyttööni, joka tosin sisältää vain ircin, selaimen, mp3-soitto-ohjelmiston ja shellin sekä ajoittain muutaman muun hyötyohjelmiston. Ja kyllä, tätä konetta minä käytän päivittäin noin 4-5 tuntia, enkä ihan heti pois vaihtaisi (noh, ehkä johonkin näpsäkkään Silicon Graphicsiin... mutta ne ovat aivan eri hintaluokassa).

Kone tuli maksamaan minulle tähän mennessä noin 600 euroa (emo 350, muistit 250), mutta olen siihen suhteellisen tyytyväinen. Enää tarvitsisin hieman vähemmän luuskan näytönohjaimen, ja uskoisin pärjääväni tällä koneella Pitkään. (Ottaen huomioon, kauanko 060/50 riitti... tällä koneella voisi pärjätä vuosikymmeniä!) Aika näyttää miten käy, mutta se näyttää Amigalta ja se tuntuu Amigalta - joten pakkohan sen on olla Amiga (ja EI, UAE:TA EI LASKETA). Näin ainakin omat aivoni sen tulkitsevat.

Sivun alkuun