Teksti: Juha-Pekka Jokela | Kuvat: Juha-Pekka Jokela, luvalla Kristian Eklund
Smart Networks Developer Forum Europe

SNDF Europe eli Smart Networks Developer Forum Europe järjestettiin tänä vuonna Saksassa Frankfurtissa. Kun Freescale lupasi 40 developerille ilmaiset Open Desktop Workstationit ohjelmistokehitystä varten, päätin lähteä katsomaan, millaisesta tapahtumasta oikein on kyse.

Matkalle lähdin keskiviikkoaamuna, olihan ensin päästävä Tampereen lentokentälle. Perille Saksaan saavuin illalla. Saapumispaikkana oli Hahnin lentokenttä, joten edessä oli vielä yli tunnin bussimatka Frankfurtiin. Perille saavuin myöhään, ja meninkin oikeastaan suoraan nukkumaan. Aamu alkoi tietenkin aamiaisella. Olen toki aiemminkin syönyt hotelliaamiaisia, mutta jotenkin tämä vain meni "yli" siitä, mihin on tottunut.
Hotelliaamiainen Saksan malliin.
Aamupalan jälkeen olikin rekisteröityminen tapahtumaan. Sain kansion, jossa oli muistiinpanovälineet, tapahtumasta kertova esite ja tietenkin myös tapahtuman aikataulu. Lisäksi sain käyttöön näppärän PDA-laitteen, johon sai reaaliajassa tietoa tapahtumasta tekstiviesteinä (mm. mahdolliset aikataulumuutokset), tosin hienoin ominaisuus oli tietenkin "tutka", jolla näki listan henkilöistä, jotka ovat 1-3 metrin, 3-7 metrin tai kauemmalla etäisyydellä laitteesta. Lisäksi jokaisesta henkilöstä sai halutessaan esiin kuvallisen "käyntikortin".
Ei ihan Star Trekin tricorder, mutta melkein.
Aamupäivä sujui rattoisasti kavereiden kanssa jutellessa, useimpiin kun olin ollut aiemmin yhteydessä vain Internetin kautta). Kävijöitä oli tietenkin useista eri maista, developereista eniten Puolasta, Ruotsista ja Saksasta. Suomesta paikalla olin vain minä itse.

Paikalla oli myös Genesin "nettikahvila". Kaikki paikalla olleet koneet olivat tietenkin Pegasos II:ia, joista suurin osa ajoi Linuxia, mutta yhdellä oli MorphOS 1.5 beta.
MorphOS 1.5 beta.
Yllätyksenä (kuulema myös Bill Buckille) esillä oli myös Crabfire eli Pegasos II -pohjainen palomuuri. Näytteillä oli toki muidenkin valmistajien laitteita, yhdistävänä tekijänä siis PowerPC.
Crabfire. Kuvan copyright © Kristian Eklund.
Iltapäivällä alkoi sitten "Linux Workshop". Pegasos II:t olivat jo valmiiksi pöydillä, joten eikun kytkemään monitoreja, näppäimistöjä ja hiiriä paikalleen. Virtoja kytkettäessä vain yhdestä koneesta tuli savut ulos, koska virtalähteen kytkin oli unohtunut "Ameriikan asentoon". Koneeseen saatiin kuitenkin vaihdettua toimiva virtalähde. Käynnistysvalikko paljasti, että koneelle oli asennettu valmiiksi MorphOS 1.4, Debian Linux (kolme eri kernel-versiota) ja Yellow Dog Linux. Meitä kehotettiin käynnistämään Debian 2.6.4, mutta päätin - kuten moni muukin - vilkaista ensin MorphOS-asennusta, eihän siinä monta sekuntia mene. Koneelle oli asennettu valmiiksi käyttöjärjestelmän lisäksi myös muutamia pelejä ja ohjelmia, ja niin näytti olevan Linux-puolellakin. Mutta pitihän tässä jotain opetellakin...
Linux Workshop kaikessa komeudessaan. Kuvan copyright © Kristian Eklund.
Opettajat tuntuivat osaavan asiansa eivätkä menneet "lukkoon" ehdotettaessa vaihtoehtoisia ratkaisuja, esimerkiksi Altivec-rekisterien nollaaminen XOR:lla. Kävimme läpi teoriaa, menetelmiä ja ohjelmia, joilla voi analysoida ja tehostaa koodin toimintaa. Aikaa kului tunteja, mutta tulihan samalla opittua paljon uutta asiaa. Oppitunnin jälkeen pakkasimme vielä koneet kuljetusvalmiiksi ja kokoonnuimme yhdessä päivälliselle.
Ei liene päivällisessäkään ollut valittamista.
Seuraavana päivänä lyhyen kaupunkikierroksen jälkeen olikin sitten aika lähteä lennolle takaisin Suomeen. Onneksi matkatavara jäi 15 kilon rajan alapuolelle (14,1 kg) joten en joutunut maksamaan ylimääräistä. Tosin käsimatkatavarakin painoi lähes saman verran, mutta sitä ei - onneksi - punnittu.

Reissusta jäi kaikin puolin hyvä mieli. Olisi tosin ollut mukavaa kierrellä kaupungilla pidempään, mutta RyanAirin lennot ovat vain kerran päivässä ja seuraavan päivän lento olisi maksanut reilusti enemmän.

Matkat maksoivat yhteensä noin 140 euroa (josta lentojen osuus n. 70 e), joten ainakaan matkojen hinta ei enää ole ulkomaille lähtemisen esteenä.

Open Desktop Workstation
Emolevy Pegasos II
Liitännät 3xUSB1.1, 3xFirewire, 2xIDE, 3xPCI, AGP, IRDA, Serial, Parallel, 100Mbit Ethernet, 2x1Gbit Ethernet, audio out, microphone, line-in, optical out
Muisti 256 Mt
Prosessori G4 @ 1 GHz
Kovalevy Seagate 40 Gt
Näytönohjain ATI Radeon 9200
CD-asema Samsung CDRW-DVD-combo
Ohjaimet Langaton hiiri ja näppäimistö
Asennetut käyttöjärjestelmät MorphOS 1.4.2
Debian Linux 2.4-2.6.8
Yellow Dog Linux 2.4

Sivun alkuun